retrosportiva

Bio je najbolji sportaš svijeta, a iznutra se raspadao. Dok nije prihvatio da je žena

Foto: Profimedia

U INDEXOVOJ rubrici Retrosportiva vraćamo se u prošlost i prisjećamo sportaša, klubova i događaja koji su fascinirali svijet prije 20, 30 ili 50 godina. 

Priča o Bruceu Jenneru, odnosno o Caitlyn Jenner, jedna je od najfascinantnijih u čitavoj povijesti sporta. Priča je to o čovjeku koji je napravio nemoguće i postao najveći sportaš na svijetu samo zbog toga što ga je prema vrhu gurao sram i strah od prave istine koju je duboko čuvao u sebi. Nakon što je dotaknuo sam Olimp, slomio se jer više nije imao opravdanja da ignorira to što zapravo je.

KAD se probudio u ranu zoru, 31. srpnja 1976., Bruce Jenner je otišao u kupaonicu. Na jednoj polici ugledao je zlatnu olimpijsku medalju koju je osvojio prethodnog dana. Gol kao od majke rođen, stavio je medalju oko vrata i pogledao se u ogledalo. Tada se prestravio.

''Dovraga, što sam upravo napravio? Jesam li stvorio ovaj lik tako velikim da ću zbog toga morati s njim zaglaviti do kraja života?'', postavio si je pitanje u to doba najveći američki sportaš. Četrdeset godina kasnije, Brucea Jennera više nije bilo. Na njegovo je mjesto došla Caitlyn Jenner.

Olimpijski pobjednik i svjetski rekorder postao je najpoznatija transrodna osoba na svijetu 

U intervju koji je dao u srpnju 2015. za ABC, osvajač zlatne medalje u desetoboju i svjetski rekorder je otkrio ono što su mnogi nagađali - da je transrodna osoba. Bez obzira na to što na neki način ta vijest nije bila neočekivana, jer mnogi su godinama nagađali o čemu se radi, zbog osjetljivosti situacije taj je intervju postao globalna vijest, a nekadašnji američki heroj i miljenik nacije preko noći se prometnuo u ikonu transrodnih osoba i LGBT populacije. 

Intervju je uživo gledalo 20.7 milijuna gledatelja, što je bio apsolutni rekord, svoj novi identitet Caitlyn Jenner je otkrila u časopisu Vanity Fair, a editorijal za naslovnicu odradila je najslavnija fotografkinja svih vremena, čuvena Annie Leibovitz.

''Tako sam sretna što nakon tako dugog perioda napokon uživam sama u sebi. Dobrodošli u svijet Caitlyn. Jedva čekam da me upoznaš'', deseti je najpopularniji tvit ikad koji se stalno retvitao od siječnja do studenoga 2016.

Jenner je postala i vlasnica Guinnessovog rekorda kao osoba koja je najbrže probila brojku od milijun pratitelja na Twitteru. Srušila je rekord koji je do tada držao Barack Obama. Bivšem američkom predsjedniku je za to bilo potrebno pet i pol sati, Jenner je stigla do milijun za nešto više od četiri sata.

Sport mu je bio utočište od straha i srama 

Bruce Jenner je zaista prije više od 40 godina bio najveći sportaš na svijetu (taj se epitet davao zlatnim desetobojcima, jer je iz davnih dana olimpizma ostalo uvriježeno mišljenje da netko tko osvoji zlato nakon dva dana krvavih muka i strašnih napora poslije deset atletskih disciplina, zaslužuje nositi tu neslužbenu titulu), no ono što je najzanimljivije u čitavoj njegovoj (ili njenoj, kako hoćete) priči je činjenica da ga je na vrh svijeta gurala želja da se nametne muškom svijetu, za koji je čitav život podsvjesno znao da mu ne pripada.

''Uvijek sam imala problema u životu. Bila sam disleksično dijete s ozbiljnim problemom identiteta. Bila sam ispodprosječno dijete. Sve se promijenilo kad nam je u petom razredu osnovne škole profesor tjelesnog odgoja rekao da trčimo oko stolica i mjerio nam vrijeme.

Bila sam najbrža u cijeloj školi. Tada mi se život promijenio jer sam otkrila sport. Da sam bila prosječno ili iznadprosječno dijete koje nije imalo problem s identitetom, sport mi ne bi trebao. Ali bila sam drugačija i sport mi je tada bio spas'', pričala je Jenner u Netflixovom dokumentarcu o svom životu.

S deset godina Jenner je, kad bi bio sam kod kuće, potajno ulazio u majčin ormar i probavao bi njenu odjeću te koristio ruž za usne. U tome je uživao, ali bio je u stalnom strahu da ne bude otkriven. Djetinjstvo mu je bilo obilježeno strahom i sramom, a onda se pojavio sport.

''Totalna zbrka je vladala u mojoj glavi sve dok se nije pojavio sport. On je bio moje utočište u koje sam željela pobjeći i zablistati'', pričala je Jenner.

Kao mladić, Bruce Jenner je bio izrazito kompetitivan i nadaren za sve sportove. Igrao je odlično košarku, bavio se skijanjem na vodi, blistao je u američkom nogometu i obožavao je trčati. Da nije bilo sporta vjerojatno nikad ne bi dobio priliku studirati, ali kako je fantastično igrao američki nogomet, dobio je stipendiju sveučilišta u Iowi.

Već prvog dana faksa upoznao je buduću suprugu Chrystie. Jenner je tada bio prvi put u životu sretan. Mislio je da je to ono što treba, ono što želi, da će kaos u glavi napokon nestati. Možda je to i bilo točno, ali taj osjećaj sreće nije mogao trajati vječno.

Uništio je koljeno igrajući američki nogomet, pao je u depresiju, a onda se pojavio L. D. Weldon. Sve ostalo je povijest

Problem nije nestao, samo se skrio i bujao je potajno. U siječnju 1969. je tijekom utakmice teško ozlijedio koljeno. Liječnici su mu rekli da više neće moći igrati američki nogomet. To ga je dotuklo. 

Pao je u tešku depresiju, no tada se kao spas pojavio atletski trener L. D. Weldon koji je Jenneru predložio da se počne baviti desetobojem. Već nakon prve utrke osjetio je nevjerojatan napad adrenalina, puls mu je nenormalno porastao od uzbuđenja, znao je da je pronašao ono nešto u čemu može biti najbolji na svijetu, nešto što će mu pomoći da skrene misli s onoga što ga je iznutra uništavalo.

Desetoboj je postao njegova opsesija, a vrlo brzo je upao u američku reprezentaciju za Igre u Munchenu 1972. Ipak, konkurencija je bila prejaka, nije imao šanse. Završio je tek deseti. Gledajući ceremoniju dodjele medalja, zagledao se u zlatnog sovjetskog desetobojca Mikolaja Avilova i postao je opčinjen njime. 

''To je to, to je ono što želim. Prvi put sam znala što želim od života i to je bilo to, a ovaj tip to ima. Doslovno sam počela trenirati te noći u ponoć trčeći ulicama Munchena trenirajući za Igre u Montrealu'', rekla je Jenner.

U Munchenu je vidio Boga. Postao je opčinjen njime i iduće četiri godine trenirao je kao životinja 

O Avilovu je stalno pričao, smatrao ga je nekim božanskim bićem i želio ga je nadmašiti. Odlučio je iduće četiri godine čitavog sebe dati samo za jedan cilj - zlato na Igrama u Montrealu. 

''Upravo tada se opet u meni počeo odvijati pravi rat emocija i promišljanja. Nisam znala tko sam i što sam. Jesam li muškarac, jesam li žena, jesam li gej. Tada sam pomislila: ‘U redu, ispred sebe imam četiri godine. Što ako svaku minutu svakog dana iduće četiri godine testiram samu sebe da vidim jesam li muškarac ili nisam. Zlato mi je postala opsesija'', rekla je Jenner. 

Te 1972. se oženio s Chrystie koja mu je bila najveća podrška. Odlučila je svoj život potpuno porediti Bruceovoj karijeri. Kako u to doba američki olimpijci nisu mogli biti profesionalci i živjeti od sporta, Chrystie je svaki zarađeni dolar stavljala sa strane za suprugove pripreme, a Bruce je u pauzama od brutalnih treninga našao posao kao prodavač polica osiguranja.

Od 1972. do 1976. život mu se sveo samo na luđačko treniranje. Osam sati svaki dan, bez iznimke, 365 dana u godini. Svakim danom postajao je sve jači i sve bolji, počeo je osvajati natjecanja i nekoliko mjeseci uoči Montreala postao je prvi favorit za zlato. Ispred božanskog Avilova. 

Pritisak je bio strašan, a najveća motivacija mu je bila spoznaja da će nakon Igara patnja prestati. Odlučio je, što god da se dogodi, da se nakon Montreala više neće baviti sportom. Igre 1976. su mu bile zadnje natjecanje u životu.

Prvog dana natjecanja u desetoboju atletičari su se natjecali u utrci na 100 metara, skoku u dalj, bacanju kugle, skoku u vis i utrci na 400 metara. Poslije prvih pet disciplina bilo je jasno da su se tri sportaša odvojila i da će oni podijeliti komplet medalja. Prvi je bio zapadni Nijemac Guido Kratschmer, drugi je bio Avilov, a treći Jenner.

Razlika između njih trojice bila je samo 35 bodova. Kako su idućeg dana na rasporedu bile discipline (110 metara s preponama, bacanje diska i koplja, skok s motkom i 1500 metara) koje su najviše odgovarale Jenneru, Amerikanac je postao najveći favorit za zlato. No, nije smio napraviti niti jednu grešku.

''Tu noć oka nisam sklopila. Kiša je lijevala kao iz kabla, a meni je kroz glavu stalno prolazila misao što ako izgubim'', rekla je Jenner.

Čim je osvojio zlato i srušio svjetski rekord počeo je život iz noćnih mora 

Ipak, iznenađenje se nije dogodilo. Jenner je uvjerljivo osvojio zlato oborivši pri tome svjetski rekord. Nikad u povijesti nitko do tada u desetoboju nije osvojio 8618 bodova. Nakon pobjede, Jenner je uzeo američku zastavu od gledatelja i nosio je tijekom pobjedničkog kruga, započevši tako tradiciju koja je danas uobičajena među sportašima pobjednicima.

Dok je primao medalju i dok su ga mase slavile, nitko nije imao pojma kroz kakvu kalvariju sad prolazi. Do tada je imao sport da mu makne misli s problema identiteta, a onda je ostao i bez njega. 

''Nasmrt sam se bojala. Pitala sam se kakav će mi sad biti život bez sporta. Bila sam olimpijski prvak i svjetski rekorder, najbolji sportaš na svijetu, ali dalje sam ostala ona prestravljena i nesigurna osoba. Odjednom sam postala totalno izgubljena. Olimpijada mi je odvlačila pažnju od pitanja tko sam. Sad sam se morala početi baviti sama sobom, a to me užasavalo'', rekla je u jednom intervjuu.

Kad se vratio kući, Jenner je bio najtraženija i najobožavanija osoba u Americi. Bio je idol milijunima. Snimao je reklame, okušao se čak i na filmu, gostovao je u stotinama emisija i dobio je niz najvećih nagrada. No, postao je sve više nesretan. Izolirao se od svijeta, 1981. se rastao od supruge, povukao se u sebe i svakog dana je sve više pucao.

Jednog dana je na TV-u vidio prilog o transrodnim osobama. Shvatio je da je to ono što traži čitav svoj život. Javio se jednoj udruzi koja se bavi transrodnim osobama i od njih je tražio psihologa. Želio je uz stručnu pomoć prvi put u životu shvatiti tko je zapravo.

Godinama je bio zvijezda realityja s Kardashianima, a onda više nije mogao izdržati 

Pokušao je tranziciju, ali je vrlo brzo odustao. Strah i sram su bili prevelika zapreka. Početkom devedesetih je upoznao Kris Kardashian u koju se zaljubio. Vrlo brzo je ona zatrudnjela, a Jenner se nadao da ga je ona izvukla iz bezdana i da je vratila starog Brucea. No problem nije nestao.

''Često sam eksperimentirala. Mislila sam da mogu preživjeti oblačeći se u ženu, kako bi zadržala Brucea'', rekla je. Nije prošlo. 

Snimanje jednog od najslavnijih reality showa u povijesti američke televizije ''Keeping Up with the Kardashians'' samo je dodatno pojačavalo Bruceovu anksioznost i dodatno ga je vraćalo ideji da obavi tranziciju. Uništavala ga je spoznaja da cijela Amerika godinama prati svaki korak slavne obitelji, a da on ni u jednom trenutku ne može biti svoj i priznati da nije ono za što se predstavlja. 

Prije sedam godina rastavio se od Kris i odlučio je da će ovaj put otići do kraja. Povratka više nije bilo. Počeo je ići na operacije, ali to je i dalje radio u tajnosti. Istina je izašla u javnost kad su novinari otkrili kako je bio u bolnici na kirurškom odstranjivanju Adamove jabučice.

Priča je u trenutku postala glavna tema u Americi, a Brucea je uništavalo to što mu je obitelj saznala da je to odlučio bez da je njima prije rekao.

''Bio mi je to najteži period u životu. Smatrala sam da sam bolji roditelj od toga kako sam postupila'', otkrila je Jenner.

Kad je priznao sinu, prvi se put u životu opustio. Prvi put je u životu nekome priznao istinu. Ona je bila oslobađajuća. Čitav se život skrivao, nije mogao biti to što je, a da bi se sakrio čak je morao srušiti i svjetski rekord i osvojiti olimpijsko zlato. Sad više ništa nije morao. Mogao je biti ono što je. 

Caitlyn Jenner danas ima 72 godine. Ima šestoro djece iz tri braka. Bavi se sportom, svakodnevno igra golf, aktivna je u politici kao članica republikanaca, angažirana je u Fox Newsu, radi sve ono što je radila i prije. S razlikom da se sad više ne mora kriti i boraviti u tuđem tijelu. Živi u platonskom odnosu sa Sofijom Hutchins i sretna je. Prvi put otkako se rodila. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.