NBA LIGA

Bio je najveće čudo NBA lige, a sad ga nitko ne želi

Foto: Getty Images / Guliver Image

POPUT nekakvog "bijesnog" sportskog automobila, Jeremy Lin započeo je svoju NBA karijeru "od nula do stotke" za samo nekoliko sekundi. Prije sedam godina postao je instant NBA zvijezda, čovjek čije su brojke nakon samo nekoliko utakmica dovodili u kontekst s Michaelom Jordanom.

Linu je danas 30 godina, trebao bi biti u najboljim igračkim godinama, prošlog je mjeseca postao i NBA prvak, ali zasad još nema ugovor za sljedeću sezonu. Puna četiri tjedna prošla su od početka prijelaznog roka, a jedinu ponudu dobio je iz Europe, iako s njenog samog vrha, iz moskovskog CSKA. Može, nedvojbeno, igrati i u Kini. Ali NBA? Lin se boji da je to gotova priča.

"Moje dno stalno se spušta"

"Postoji izreka da kad jednom dođeš do samog dna, možeš ići samo prema gore. Ali to samo dno kao da se u mom slučaju stalno spušta", požalio se Lin novinarima u Tajvanu.

"Prijelazni rok bio je težak za mene. Osjećam se kao da je NBA digla ruke od mene", rekao je, jedva suzdržavajući suze.

Da se razumijemo, ono što je pokazivao u prvih mjesec dana svoje "prave" NBA karijere nije bilo ništa realnije od tužne činjenice da za njega više nema mjesta u najjačoj ligi svijeta. Iako je brzo postalo jasno da Lin neće biti nikakav superstar, još prije samo nekoliko mjeseci bio je koristan rotacijski igrač.

Svoju devetu NBA sezonu započeo je u Atlanta Hawksima, u koje je stigao nakon što je prethodnu sezonu završio već u prvoj utakmici zbog teške ozljede koljena. Hawksi su ga zamislili kao pričuvnog razigravača i mentora rookieju Traeu Youngu, a obje je uloge jako dobro vršio, ali u veljači su se ipak odlučili razići, pa je Lin dobio neočekivanu priliku u pohodu za naslov.

Samo 27 minuta na parketu na putu do naslova prvaka

Nakon što su u trejdu za Marca Gasola ostali bez trojice igrača, a zbog ozljede i bez pričuvnog razigravača Freda VanVleeta, pokupili su ga Toronto Raptorsi. No povratkom VanVleeta, u doigravanju je ispao iz rotacije te je na putu do NBA naslova u dva mjeseca za Raptorse odigrao samo 27 minuta. 
Još devet godina ranije postao je prvi azijski Amerikanac u NBA ligi, a sad je postao i prvi azijski Amerikanac s naslovom prvaka. Međutim, njegova uloga navijača u pohodu kroz doigravanje je, čini se, odvratila druge klubove od angažmana.

I tako se Lin našao u situaciji u kojoj je bio prije devet godina. Nakon što je diplomirao, i to ni više ni manje nego na Harvardu, nitko ga nije izabrao na NBA draftu. Skauti su ga okarakterizirali kao "pametnog dodavača, ali s lošim šutom i nedostatkom snage i atleticizma". 

Razmišljao je o odlasku i Kinu na godinu dana, pa ako u tom razdoblju ne dobije ponudu iz NBA lige, posvetio bi se budućnosti izvan košarke.

Nitko u NBA ligi nije mu je vjerovao osim Donnieja Nelsona, sina bivšeg američkog izbornika Dona. On je bio pomoćni trener u litvanskoj reprezentaciji na Olimpijskim igrama u Barceloni, a otkrio je i Dirka Nowitzkog te ga doveo u Dallas. Nelson je Lina pozvao u momčad Mavericksa za Ljetnu ligu, na kojoj se Lin pokazao i dobio nekoliko ponuda za iduću sezonu. Prihvatio je onu Golden Statea, ali zbog ozljede koljena nije se uspio nametnuti i opet je postao slobodan igrač.

D'Antoni mu je priliku dao iz očaja

Pokupili su ga New York Knicksi i planirali ga neko vrijeme držati kao osigurač, kao četvrtog playmakera. No trojica koja su bila ispred njega redom su padala zbog ozljeda, Knicksi su igrali katastrofalno, a trener Mike D'Antoni, kako je kasnije sam priznao, priliku mu je dao iz očaja.

U tim je trenucima Lin bio toliko nesiguran u svoju budućnost u klubu da nije ni tražio stan u New Yorku, nego je spavao na kauču suigrača Landryja Fieldsa. Tko bi rekao da će taj "beskućnik" idućih tjedana postati prva zvijezda kluba u kojem igraju Carmelo Anthony i Amare Stoudemire te apsolutni hit svjetske košarke...

D'Antoni je vrlo specifičan trener koji dobre playmakere pretvara u odlične, odlične u vrhunske, a vrhunske u najbolje na svijetu, pa je tako svojedobno od Stevea Nasha u Phoenixu napravio dvostrukog MVP-a lige, a pod njegovim vodstvom posljednjih godina briljira James Harden u Houstonu.

Briljirao je i Lin.

U prve četiri utakmice u kojima je startao Lin je imao prosjek od 27,3 koša, dva više od Allena Iversona, a 2,5 od Michaela Jordana.

Dobrodošao, Linsanity

Bez ozlijeđenog Anthonyja te Stoudemirea, kojem je umro brat, Lin je preuzeo uzde u Knicksima i užasnu momčad u prvih sedam startova odveo do sedam pobjeda uz prosjek od 24 koša, ali i utakmice poput one protiv Lakersa, u kojoj je zabio 38, ili protiv Toronta kad je zabio ludu tricu za pobjedu sa zvukom sirene.

Jeremy Lin bio je svjetski košarkaški hit, a u New Yorku su ga uskoro prozvali Linsanity, što je jasna kombinacija njegova prezimena i riječi "ludilo". No kad je u kadar nakon ozljede vratio Carmelo Anthony, ludilo je prestalo, Lin se spustio na zemlju, a Knicksi su ponovno počeli gubiti. D'Antoni je smijenjen, Lin je ostao bez svojega gurua, a uskoro se i ozlijedio te završio sezonu mjesec i pol dana nakon što je zapalio košarkaški svijet.

CSKA, Kina ili odlazak iz košarke

U idućih šest godina imao je pristojnu karijeru u Houstonu, LA Lakersima, Charlotteu, Brooklynu i Atlanti prije dolaska u Toronto. U Kanadi je osvojio NBA naslov, ali čini se i izgubio priliku da ikad osvoji novi, pa čak i da dođe priliku da se bori za njega. Kandidati za naslov vjerojatno ga ne žele jer su vidjeli da nije imao mjesta u ozbiljnoj momčadi poput Toronta, a očito se u planove ne uklapa ni klubovima s dna.

Želi ga europski prvak CSKA, žele ga i u Kini, ali njegova je želja NBA. Nije mogao ni zamisliti da će u ovako kratkom razdoblju tako pasti u očima mogućih poslodavaca. A D'Antoni u Houstonu već ima bekovske pozicije popunjene dvojicom najdominantnijih igrača na lopti u današnjoj košarci, Jamesom Hardenom i Russellom Westbrookom...

Devet godina nakon što je razmišljao o odlasku u Kinu i traženju posla izvan košarke, Lin je ponovno u istoj situaciji. Ali ako je prije sedam godina do zvijezda stigao sa suigračeva kauča, sa samog dna, možda mu je baš povratak na dno trebao da ponovno uzburka karijeru. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.