HNK Hajduk

Bio je učinkovitiji od Oršića, Petkovića i Caktaša, a sad u tišini odlazi iz Hajduka

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

PRIJELAZNI rok u Hajduku za sada je puno prometniji na izlaznim nego ulaznim vratima, pošto je struka kluba odlučila da je dio kadroviranja za iduću sezonu i rješavanje viška igrača. Klub je napustio Josip Posavec za kojega od povratka Lovre Kalinića nije bilo mjesta na golu, Nikola Katić otišao je nakon što nije postignut dogovor o otkupu s Rangersima, a Ferro se htio okušati u Ligi petice. 

Na upražnjenu stopersku poziciju doveden je Toni Borevković, ali s rješavanjem viška vjerojatno još nije završeno. Hajduku je potrebno još pojačanja kako bi ekipu učinio širom i konkurentnijom, a žrtve tih aspiracija mogli bi postati igrači za koje klub procjeni da njihova primanja nisu u skladu s onime što mogu dati na terenu. Među tim kandidatima nalazi se 28-godišnji nigerijski ofenzivac Samuel Eduok.

Status igrača Bijelih vjerojatno će izgubiti nakon tri godine, kada je njegovo ime kotiralo značajno više u hajdučkoj hijerarhiji. U klub je stigao u jednom od bolnijih trenutaka u modernoj povijesti, na ljeto 2019. godine, svega nekoliko dana nakon kolapsa protiv malteške Gzire. Bio je to uvod u rezultatski najgoru sezonu otkako je HNL-a, u kojoj je Hajduk pod vodstvom Igora Tudora završio kao peti.

Eduok je doveden iz turskog Erzurumspora, a u tamošnjoj Superligi proveo je prethodne tri sezone. U javnosti se baratalo informacijom kako je njegov ugovor najveći uz onaj klupskog kapetana Mije Caktaša te da bi upravo Dugopoljac i Nigerijac s godišnjim plaćama od oko 600 tisuća eura trebali biti predvodnici Bijelih u nadolazećoj sezoni.

Bio je učinkovitiji od najvećih HNL zvijezdi

Eduok je svoj dio posla ispunio, barem promatrajući individualni učinak. Sezonu 2019/20. je završio s učinkom od 11 golova i četiri asistencije u 30 nastupa, po čemu je bio među najučinkovitijim ofenzivcima lige. Direktan doprinos za pogodak bilježio je svakih 108 minuta. Ovako izolirana brojka možda ne zvuči dojmljivo, ali to postaje kada u obzir uzmemo da su u toj kategoriji slabiji bili Oršić, Petković, Kadzior, Marić, Lovrić, Uzuni, Kastrati ili Caktaš. 

Po kriteriju dobivene minutaže koja nije bila mala bio je drugi najučinkovitiji igrač lige i u leđa je gledao jedino Rijekinom Čolaku, koji je direktan doprinos za pogodak bilježio svake 104 minute. Eduok je bio jedan od najboljih hajdukovaca u najgore vrijeme po klub, zbog čega je danas njegova vrlo dobra debitantska sezona poprilično zaboravljena. 

Karijera ograničena ozljedama

Na ljeto 2020. Igor Tudor je ostao trener Hajduka. Momčad je na teren najčešće izvodio u formaciji 3-5-2 bez invertiranih krila, što je u kombinaciji s dolaskom Dimitriosa Diamantakosa koji je najavljen kao veliko pojačanje značilo da su Eduok i njegov veliki ugovor postali višak.

Za potrebe sanacije troškova dogovorena je posudba u Kasimpasu, tijekom koje su Nigerijca počeli mučiti neprestani zdravstveni problemi. U Turskoj je također zabijao ili asistirao svakih stotinjak minuta, ali je zbog ozljeda na terenu proveo značajno manje vremena. 

Prošlog ljeta vraćen je u Hajduk pod velikim upitnikom, prvenstveno zbog njegovih načetih koljena. Nije pomagao ni izdašni ugovor, koji ga je u tom trenutku s klubom vezivao još godinu dana. Nikoličius se odlučio za manevar kojim je rasteretio klupski budžet. Eduoku je plaća prepolovljena, a ugovor mu je produžen do 2023. godine. Tako mu je garantirana ista količina novca, ali u ratama koje će manje opteretiti Hajdukovu blagajnu. 

Jens Gustafsson dao mu je priliku na početku sezone, a Eduok je već u prvom nastupu pokazao da je individualna kvaliteta i dalje tu. U sada već davnom 3. kolu u kolovozu 2021. na Poljud je stigao Šibenik, a Nigerijac je tvrdu utakmicu sjajnim udarcem prelomio u Hajdukovu korist. Međutim, već na poluvremenu morao je izaći zbog bolova, a prije odlaska na operaciju koljena zaigrao je svega još osamdesetak minuta i nije bio dio kasnijih momčadskih uspjeha pod Dambrauskasom.

Sada je blizu izlaznih vrata

Eduok trenutno nije zaigrao točno 10 mjeseci, a njegov prepolovljeni ugovor vrijedi još godinu dana. Dio je skupine od 31 igrača koje je Dambrauskas poveo na pripreme, ali nad njim je, nakon sezone u kojoj se daleko više družio s fizioterapeutima nego suigračima, i dalje isti onaj upitnik. 

Ako u Hajduku zaključe da se nakon pauze ne može vratiti na prijašnju razinu i tristotinjak tisuća eura plaće moglo bi im biti previše. U tom slučaju ćemo uskoro vjerojatno dobiti vijest o njegovom odlasku.