RUKOMET

Biramo najbolju sedmorku hrvatskog rukometa zadnjih deset godina. Glasajte!

Foto: EPA (Grafika Index)

Marin Šego (Montpellier HB) Iskusni hrvatski golman. Ima 34 godine, ali nije puno igrao za Hrvatsku. Nakon nekoliko godina vratio se u reprezentaciju za Svjetsko prvenstvo 2019. na kojem je bio odličan. U karijeri je branio za mnoge klubove poput PPD Zagreba, Pick Szegeda i Kielcea. Trenutno brani za francuski Montpellier.

Matej Ašanin (RK PPD Zagreb) Drugi hrvatski golman na Euru. Bit će mu to debi na velikom natjecanju. Prošle godine pojačao je redove Zagreba. Prije PPD Zagreba nastupao je za portugalski Sporting, njemački Balingen, španjolski Ademar Leon, Varaždin i Split. Nastupao je za hrvatsku kadetsku i juniorsku reprezentaciju, a sa seniorskom izabranom vrstom osvojio je zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Tarragoni.

Zlatko Horvat (RK PPD Zagreb) Legendarno hrvatsko desno krilo. S reprezentacijom je osvojio brojne medalje i jedan je od najboljih hrvatskih krila svih vremena. Jedan je od najstarijih hrvatskih igrača na Euru.

Vlado Matanović (RK Gorenje Velenje) Igra za slovenskog prvoligaša, a minutažu će dijeliti s Horvatom. Također debitant na velikom natjecanju. Jedan je od najboljih igrača Gorenja. U karijeri je igrao za Kozalu, Buzet i Umag. Ovaj 24-godišnji rukometaš novo je pojačanje Zagreba od ljeta 2020

David Mandić – RK PPD Zagreb Debitirao na prošlom svjetskom prvenstvu. Odlično lijevo krilo, tek su mu 22 godine. Sjajan je u obrani, a Červar ga tamo redovno stavlja. S hrvatskom seniorskom reprezentacijom osvojio je zlato na Mediteranskim igrama u Tarragoni 2018. U Zagrebu je prvo krilo.

Valentino Ravnić – RK PPD Zagreb Drugo krilo Zagreba. Červar ga je 2017. uveo u reprezentaciju, a na Euro će nakon ozljede Mihića koji je trebao uz Mandića putovati u Graz. Bio je dva puta najbolji sportaš Umaga. Nema puno iskustva, ali njegovo vrijeme tek dolazi.

Željko Musa – SC Magdeburg Stup hrvatske obrane i jedan od najboljih obrambenih igrača svijeta. Može pomoći i u napadu, a na Euru će biti jedan od najukusnijih igrača Line Červara.

Marino Marić – MT Melsungen Hrvatska javnost upoznala ga je na Euru 2016. gdje je igrao sjajno, nakon toga zbog ozljede nije igrao za Hrvatsku. Vratio se i puno će pomoći napadu Hrvatske. Rođen je u Mostaru, kao Šego i Karačić. Igra u Bundesligi za Melsungen.

Marin Šipić – RK PPD Zagreb Pivot nevjerojatnog potencijala i snage. Teško ga je zaustaviti. Nakon Nexea potpisao je za Zagreb. Na Euru bi mogao biti iznenađenje u onim najvećim utakmicama. U mladosti je igrao nogomet s Nikolom Vlašićem, a odlučio se za rukomet.

Domagoj Duvnjak – THW Kiel Vođa hrvatske reprezentacije nakon odlaska Ivana Balića. Po mnogima nakon Balića najbolji hrvatski rukometaš svih vremena. Ima 31 godinu i još ćemo ga dugo gledati na velikim natjecanjima. Bio je najbolji rukometaš svijeta u izboru IHF-a. Poziv u reprezentaciju nikad nije odbio. Igrao je i ozlijeđen. Osvojio je sedam medalja s Hrvatskom, još čeka zlato.

Marko Mamić – HC Leipzig I njega su Hrvati upoznali na Euru 2016. Odličan je u napadu, a jedan je od najboljih hrvatskih igrača u obrani. Već par godina igra na najvećoj razini, a trenutno nastupa za Leipzig u Bundesligi.

Josip Šarac – RH Celje Pivovarna Laško: Najmlađi hrvatski rukometaš na Euru. Ima 21 godinu, ali igra jako zrelo. Odličan je u redovima slovenskog prvaka Celja. Rođen je u Ljubuškom kao i Mandić 

Matej Hrstić – RK PPD Zagreb

Luka Cindrić – Barcelona Malo rukometno čudo. Kao klinac odbio je poziv Dinama, bio je odličan nogometaš, ali možda je i bolje što je odabrao rukomet. Krenuo je iz svog Ogulina, a danas je jedan od tri najbolja rukometaša svijeta. Igra za moćnu Barcelonu. Nagađa se da ga je španjolski prvak platio oko dva milijuna eura, a to je isto kad netko u nogometu plati igrača 100 milijuna. Otišao je Balić, zamijenio ga Duvnjak, otići će Duvnjak, a zamijenit će ga odlični, pet godina mlađi Cindrić. Prošlo Svjetsko prvenstvo malo je igrao zbog ozljede. Na Euru 2020. mogao bi biti stroj za golove. Europski klupski prvak.

Igor Karačić – PGE Vive Kielce: Ikona Vardara. Dva puta je osvojio europski naslov s Makedoncima. Isto kao i Cindrić, zna kako je biti na vrhu Europe, no obojica žive i treniraju za zlato s Hrvatskom. Stariji je od svog prijatelja Cindrića pet godina, no i on je jako dobar igrač. Proglašen je za najboljeg hrvatskog rukometaša 2019., što je bilo zasluženo. Ako Cindrić malo zakaže, uvijek je tu Karačić da to popravi i obratno.  Dvostruki klupski prvak Europe. 

Luka Stepančić – MOL – PICK Szeged Najstandardniji desni vanjski u reprezentaciji. Dok drugi odlaze i dolaze, on ostaje. Član je udarne postave Hrvatske već godinama. Kad je Stepančić u formi, ni jedna obrana ga ne može zaustaviti. Odličan šuter. Ima dvije bronce s Hrvatskom.

Josip Vekić (PPD Zagreb)

Ivan Martinović – HC Hannover – Burgdorf

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.