ŠPANJOLSKA U-21

Bišćanova Hrvatska protiv dominantne sile koja već 12 sati nije primila gol

Foto: Pixsell/Guliver

NIKAD čudniji Euro za nogometaše do 21 godine konačno dolazi do same završnice. Nakon što je grupna faza prvenstva u Mađarskoj i Sloveniji odigrana krajem ožujka, a Hrvatskoj je plasman u nokaut-fazu golom u sudačkoj nadoknadi protiv Engleske donio Domagoj Bradarić, u ponedjeljak se igraju četvrtfinalne utakmice.

Hrvatska je na svom četvrtom U-21 Euru prvi put prošla u nokaut-fazu, a protivnik će joj biti najteži mogući. Španjolska je branitelj naslova i prvi favorit natjecanja prema kladionicama, a utakmicu generacije izabranici Igora Bišćana igrat će u Mariboru u ponedjeljak u 18 sati.

O dominaciji Španjolske u mladim selekcijama dovoljno govori činjenica da su se na posljednjih pet Eura U-21, održanih od 2011. do 2019. godine, čak četiri puta našli u finalu te tri puta osvajali titulu najbolje mlade reprezentacije u Europi. Do posljednjeg naslova prije dvije godine vodio ih je sadašnji trener Luis de la Fuente, a odlučujući gol u finalu protiv Njemačke postigao je bivši dinamovac Dani Olmo.

I nakon osvojenog naslova 2019., De la Fuente je s novom generacijom nastavio potpunu dominaciju u Europi. U kvalifikacijama za ovogodišnji Euro, unatoč nešto slabijoj grupi, učinak Španjolaca je bio impresivan. Upisali su devet pobjeda i jedan neodlučen ishod, no ono što zapravo impresionira je da su u cijelom ciklusu kvalifikacija primili samo jedan gol, i to iz jedanaesterca.

Istu dominaciju nastavili su i u grupnoj fazi prvenstva. U sve tri utakmice nisu primili pogodak. Sloveniju i Češku su dominantno svladali 3:0 i 2:0, dok su s Italijom odigrali bez golova. Time Španjolci, ulazeći u utakmicu protiv Hrvatske, nisu primili pogodak nešto više od 12 sati aktivne igre. Nije čudno da su prvi favoriti cijelog turnira.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Kako igraju?

Svi stereotipi koje je Španjolska seniorska reprezentacija usadila u mozgove gledatelja u periodu od 2008. do 2012. na čelu s tandemom Xavi - Iniesta i Barceloninom filozofijom apsolutno vrijede za ovu reprezentaciju. U cijelom njenom kadru, izuzev jednog ili dva pojedinca, ne postoji igrač koji nije barem vrlo dobar tehničar, a neki od njih već sada su elita europskog nogometa kad je riječ o dodavanjima, o otpornosti na presing i kontroli lopte na uskom prostoru. Dosta tome pomaže činjenica da je dobar dio reprezentacije prošao kroz Barcinu La Masiju, ali i kroz slične akademije (Villarreal, Real Sociedad) koje tehničke aspekte nogometne igre stavljaju na prvo mjesto kod razvoja igrača. 

U ovoj reprezentaciji nema ogromnih zvijezda kao u Francuskoj ili Engleskoj, za koje su klubovi već izdvajali desetke milijuna eura, ali Španjolci se ionako oslanjaju na timski stil igre koji se uči od malih nogu kroz spomenute akademije. Zato su izuzetno uigrani i nijedan se igrač ne mora prilagođavati na drugačije uloge od onih za koje trenira cijeli život. Uostalom, to i dokazuje njihova dominacija u mlađim kategorijama kroz proteklih 10 godina koja se uvijek temeljila na istom stilu.

Stoperi Cuenca (Almeria) i Guillamon (Valencia) su vrlo strpljivi u prvoj fazi izgradnje napada te su izuzetni dodavači za svoju poziciju. Zajedno s dva playmakera Zubimendijem (Real Sociedad) i Villarom (Roma) omogućuju ekipi da bude otporna na presing, zbog čega ga njihovi protivnici uglavnom izbjegavaju igrati. Zubimendi i Villar su tipični španjolski veznjaci-playmakeri koji kontroliraju tempo igre. Villar je u grupnoj fazi natjecanja pokazao da je sposoban igrati i nešto ofenzivniju ulogu u kojoj se iz drugog plana ubacuje u šesnaesterac i završava akcije udarcem te je generalno bio ponajbolji igrač u cijeloj ekipi, dok je Zubimendi bio zadužen za diktiranje tempa.

U posljednjoj trećini terena vrlo je teško predvidjeti četvorku koja će istrčati od prve minute, ali jedno ime bi trebalo biti sigurno. Riječ je o Bryanu Gilu, momku koji nije bio u kadru za grupnu fazu natjecanja jer je bio pozvan u seniorsku reprezentaciju za utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali je u kvalifikacijama za “mali” Euro redovito igrao i bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Gil je Sevillino krilo koje je ovu sezonu provelo na posudbi u Eibaru. Eibar je ove sezone bio prema svim napadačkim parametrima najslabija ekipa La Lige, a Gil je bio jedina svijetla točka. Iako je postigao samo četiri gola uz četiri asistencije, bio je drugi strijelac i prvi asistent momčadi. Međutim, njegovi bazični brojevi poput količine golova i asistencija nisu nešto na što bi se trebalo koncentrirati u procjeni ovog igrača. Jedini je u toj ekipi konstantno radio razliku na terenu i bio opasan po protivnika. Količina uspješnih driblinga, ključnih dodavanja i sličnih parametara je jako obećavajuća za 20-godišnje krilo Eibara. Gotovo je sigurno da će mu Julen Lopetegui dati ozbiljnu ulogu u Sevilli sljedeće sezone.

Od ostalih krilnih napadača svakako treba obratiti pažnju na Marca Cucurellu (Getafe), Javija Puada (Espanyol), Brahima Diaza (Milan), Yeremija Pina (Villarreal) i Manu Garciju (Gijon). To su igrači otprilike iste kvalitete, ali različitih karakteristika, što nudi De la Fuenteu fleksibilnost u pripremi utakmice.

Presing Španjolaca je ključ

De la Fuente u svojoj ekipi ima sličan problem kao i Luis Enrique u seniorskoj reprezentaciji Španjolske. Na svakoj poziciji ima nekolicinu igrača između kojih je teško izabrati tko je najbolji, osim na poziciji centralnog napadača, gdje mora izabrati tko je najmanje loš. Abel Ruiz (Braga) igrao je u grupnoj fazi natjecanja i redovito bio slaba točka napada, kako u realizaciji prilika, tako i u sudjelovanju u kreaciji. Fernando Nino (Villarreal) je za utakmicu s Hrvatskom prvi put pozvan u reprezentaciju i mogao bi riješiti taj problem, no Španjolska se uopće ne želi oslanjati na realizaciju napadača.

Kroz kontinuirani posjed koji je često blizu 70% Španjolci se oslanjaju na zakon velikih brojeva. Imaju igrače koji su sjajni dodavači i driblere koji se dobro snalaze na uskom prostoru. Oni konstantno dovode lopte u opasne zone u i oko šesnaesterca i testiraju koncentraciju protivnika. A kada 20-30 puta po utakmici uđu u protivnički kazneni prostor, neovisno o tome kakvi su realizatori, nešto mora ući u gol.

Ono što je ključno da bi imali takav kontinuirani posjed lopte u svojim nogama je visoki presing. To je dio igre u kojem uigranost ove reprezentacije maksimalno dolazi do izražaja. Ekipe poput Slovenije i Češke, koje nemaju igrače otporne na presing, u periodima od 10-15 minuta nisu mogle Španjolcima prijeći centar, a kamoli stvarati velike prilike. I kvalitetnija reprezentacija poput Italije je s time imala problema pa su joj jedine šanse došle nakon prekida i individualnih grešaka Španjolaca. Uostalom, o njihovoj obrani, pa tako i presingu, dovoljno govori spomenuta činjenica da su već 12 sati aktivne igre bez primljenog pogotka.

Ima li Hrvatska šanse?

Iako je Španjolska prvi favorit za osvajanje Eura, a Hrvatska posljednji, šanse Hrvatske za prolazak u polufinale prema kladionicama su zapravo vrlo dobre - oko 30%, očito uzimajući u obzir da je ovo utakmica u uvijek nepredvidivom kup sustavu. Ipak, da bi Hrvatska  ostvarila povijesni uspjeh i plasirala se u polufinale, mnogo stvari će joj se morati poklopiti. 

Kao što je spomenuto, najveća kvaliteta Španjolske je kontinuirani posjed i veliki broj akcija u opasnim zonama u i oko šesnaesterca. Obrana Hrvatske će zbog toga morati biti maksimalno koncentrirana svih 90 minuta. Individualne greške će skupo platiti, a vratar i stoperi, tko god bude igrao, vjerojatno će morati igrati herojske partije za pozitivan rezultat.

Druga ključna stvar i ono što Španjolskoj omogućava kontinuirani posjed je koliko dobro će funkcionirati njihov presing. Velika pojačanja za Igora Bišćana trebali su u tom pogledu biti povratnici u reprezentaciju nakon ozljeda - Joško Gvardiol i Boško Šutalo. Njih dvojica bi bili veliko poboljšanje u napadačkoj fazi za hrvatsku obrambenu liniju jer imaju karakteristike kojima mogu iznositi loptu iz španjolskog presinga i dati priliku napadačima da stvore pokoju priliku. Velika šteta je ozljeda Dejana Lovrena zbog koje će mlada reprezentacija biti uskraćena za kvalitete Gvardiola koji je naknadno pozvan u selekciju Zlatka Dalića. Napadači će, naravno, morati biti izuzetno efikasni jer, kao što je već nekoliko puta spomenuto, Španjolska ne samo da ne prima golove, nego gotovo ni ne dozvoljava protivniku prilike da ih zabije.

Jedini dio igre u kojoj bi Hrvatska garantirano trebala imati dominaciju su prekidi. Osim Cuence, Španjolska nema vrhunskih skok-igrača. Hrvatska ima vrlo dobrog izvođača prekida u Lovri Majeru, a s obzirom na to da će Bišćan vjerojatno koristiti četiri prilično visoka igrača u zadnjoj liniji, Hrvatska bi trebala koristiti prednost u visini u prekidima.

Utakmica generacije? Točno. Da bi Hrvatska prošla u polufinale, ova generacija će morati odigrati daleko najbolju utakmicu do sada. Teško, ali ne i nemoguće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.