Bivši 13. tenisač svijeta o ratu s Rusijom: Zapad se mora probuditi

Foto: Instagram Aleksandr Dolgopolov

BIVŠI ukrajinski tenisač Aleksandr Dolgopolov (35), koji je 2012. godine bio 13. na ATP ljestvici, gotovo od početka rata Rusije i Ukrajine sudjeluje u vojnim akcijama. Dolgopolov je svoj posljednji profesionalni meč odigrao 2018. godine, a sada je dao intervju za BBC.

"Bilo je teško na bojištu tijekom prošle godine. Kada pucaju i približavaju se, svjestan si da otprilike znaju gdje se nalaziš. Čuješ kada ispale granatu. Potom lete nekoliko sekundi, a to zvuči poput glasnih zvižduka, nakon čega osjetiš udar. Nadaš se da nije baš na vrhu rova. Padne li par metara od nas, trebali bismo biti u redu jer smo metar ispod zemlje. Ako ne padne na strop, sve je OK, ali ne znaš hoće li se to dogoditi", ispričao je Dolgopolov.

Dolgopolov se trenutno nalazi u glavnom gradu Kijevu, gdje čeka novi zadatak. Dotad je bio u regiji Zaporižji. "Topništvo i avioni su glavna opasnost. Najgori dan bio je kada su minobacačima pucali u našoj blizini. Obično je riječ o nasumičnoj vatri.

Vide li nas, pucaju dva, tri  li pet puta i onda zaborave, osim ako znaju što ciljaju. Pokušavamo se sakriti i zaštititi. No taj put je bilo intenzivno. Ispucali su na nas otprilike 20 rundi. Bilo je blizu", opisao je Ukrajinac.

"Zapad se mora probuditi i shvatiti da ovo nije problem samo Ukrajine"

Dolgopolov je istaknuo kako je izgubio puno suboraca. "Nisam ostao bez puno jako bliskih ljudi, no mnogi su ozlijeđeni. Čujemo o pripadnicima drugih jedinica, prijateljima od prijatelja, kako umiru. Što dulje traje rat, to je više mrtvih", izjavio je bivši osvajač turnira u Umagu (2011.), Washingtonu (2012.) i Buenos Airesu (2017.) Od teniskih turnira zaradio je više od sedam milijuna dolara.

Ruska agresija na Ukrajinu traje gotovo dvije godine. "Potrebni su nam oružje i druga tehnika kako bismo dobili rat. Trenutno nismo u dobroj situaciji. Rusija ima prednost u većem broju ljudi i naoružanja. Čini li svijet dovoljno? Mislim da ne, mislim da je dosad to očito.

Ne dobivamo dovoljno brzo ni kvalitetno. Rat je velik i potrebno nam je više. Zapad se mora probuditi i shvatiti da ovo nije problem samo Ukrajine. Nužno je poduzeti mjere", zaključio je Dolgopolov.