Rukomet

Srpska legenda koju su napali zbog izjave o Hrvatima: Nisam balavac, znam što pričam

Foto: EPA

BIVŠI srpski rukometaš i izbornik reprezentacije Nenad Peruničić je u intervjuu za Kurir progovorio o rivalstvu Srbije i Hrvatske.

On je godinu dana (1990-1991) igrao za reprezentaciju bivše Jugoslavije, a osam godina (1995-2003) za reprezentaciju Srbije i Crne Gore te je sudjelovao u prvom okršaju Hrvatske i Srbije nakon Domovinskog rata. Bilo je to na Europskom prvenstvu 1996. godine.

Hrvatska je tri mjeseca poslije poraza od Srbije postala olimpijski pobjednik

"Duel s Hrvatima na EP 1996. bio je prvi duel poslije rata, bilo koje dvije sportske reprezentacije. To je nosilo jednu ogromnu težinu. Nije bilo, niti je moglo biti mržnje prema dojučerašnjim kolegama, samo emocije, njihove i naše. Odigrali smo jako dobro tu utakmicu i na kraju pobijedili rezultatom 27:24. Otišli smo u polufinale, a Hrvati nisu prošli grupu. Tri mjeseca kasnije Hrvati su poslije debakla na EP-u postali olimpijski prvaci. To govori o njihovoj, ali i našoj snazi”, kazao je Peruničić.

On je s mjesta izbornika Srbije otišao početkom godine nakon ispadanja u skupini na EP-u u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Srbija je u skupini u Grazu poražena od Hrvatske, a Peruničić je u intervjuu za Index prije EP-a otkrio da žali što Srbija nema podršku poput Hrvatske. Tu je svoju izjavu komentirao i u razgovoru za Kurir.

Srbi su negdje izgubili nacionalnu pripadnost

“Ja sam čovjek koji kaže ono što misli, bez obzira na posljedice. Na Europskom prvenstvu prošle godine rekao sam da bih volio da mi Srbi imamo navijače kakve imaju Hrvati. Mene su tada osudili. Zna se dobro što sam mislio. Na utakmici između nas i Hrvata bilo je 4500 njihovih navijača, a naših stotinjak. Žao mi je što naši ljudi nemaju takvu pripadnost naciji kao oni. Kilometraža između Graza i Beča je ista kao između Zagreba i Graza, otprilike. U Beču živi 250.000 Srba. Eto, to me je zaboljelo, zato sam to rekao. Nisam zamjerio nikome, samo sam iznio svoje opažanje. I svi su me napali zbog toga. Nisam ja balavac, znam što pričam. Svatko tko je dobronamjeran zna što sam mislio. Mi smo negdje izgubili nacionalnu pripadnost i meni to smeta”, zaključio je 49-godišnji Peruničić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.