KRIZA U DINAMU

Bjelica u samoizolaciji u Zagrebu. Cijela ekipa Dinama na prodaju, neki idu besplatno

Foto: GNK Dinamo, Hina

NENAD BJELICA stigao je u Zagreb iz Klagenfurta i podvrgnuo se mjerama samoizolacije uslijed koronakrize. Kada mu mjere isteknu nakon uskrsnih blagdana, Bjelica će odraditi sastanak sa Zoranom Mamićem, mlađim gazdom Dinama, a moguće je da će trenera dočekati i neka figura iz klupske Uprave.

>>> KRIZA U HNL-u, INTERVJU DAMIR MIŠKOVIĆ: Možda neće više biti prve lige, čeka nas pakao

Trener koji je s Dinamom nakon 50 godina čekanja prezimio u Europi, stvorio europski konkurentnu momčad i vratio navijače na Maksimir na odlasku je iz kluba. Rastanak je nakon 20 mjeseci suradnje upriličen u vulgarnom tonu, nakon što je gazda kluba iz progonstva u Međugorju putem Facebooka objavio primanja Nenada Bjelice i stručnog stožera. Priča je kulminirala nakon što su Bjelica i igrači Dinama odbili prihvatiti odluku kluba o rezanju njihovih primanja u šestomjesečnom periodu za 30 posto. No problemi između dojučerašnjih bliskih suradnika Bjelice i Mamića počeli su s ispadanjem Dinama iz Lige prvaka u tragičnoj završnici protiv Šahtara.

Bjelica i Dinamo traže način za raskid 

Dinamo je usred krize potjerao kompletan Bjeličin stožer i time ucijenio prvog trenera kojeg ugovor za Maksimir veže još godinu i pol dana. Bjelica ne želi Mamiću prepustiti odštetu koja mu po ugovoru pripada, a u ovakvoj situaciji ići će se na dogovor sporazumnog raskida. U Klagenfurt se Bjelica neće vratiti praznih ruku. 

 

U Dinamu paralelno vode i pregovore s igračima. Nakon što je Fifa objavila mjere za pomoć klubovima u pandemiji, prema kojima klubovi u slučaju propalih pregovora s igračima mogu jednostrano raskinuti njihove ugovore ako taj potez opravdaju ekonomski te odrade razgovore u dobroj vjeri, reagirao je i nogometni sindikat, koji tvrdi da klubovi ne bi smjeli iskorištavati tu mjeru.

"Profesionalni nogometni klubovi u Hrvatskoj ne smiju koristiti Fifine preporuke kao opravdanje za jednostrano smanjenje naknade igračima na proizvoljnoj osnovi i za proizvoljan iznos. Kao što je i ranije rečeno, u duhu Fifinih preporuka, postoji također i apsolutna potreba da Hrvatski nogometni savez, profesionalni hrvatski nogometni klubovi i HUNS započnu razgovore kako bi istražili može li doći do kolektivnih sporazuma koji bi bili prihvatljivi za sve sudionike", istaknuo je sindikat koji vode Dario Šimić i Mario Jurić.

Dinamo je siguran da može opravdati krizne mjere, pa iako nema direktne štete od obustave utakmica u HNL-u, upropašteni prijelazni rokovi bacaju hrvatske klubove na koljena. Praktički je svaki igrač u ovom trenutku u Dinamu na prodaju. 

Cijene na tržištu igrača očekivano su se srozale, Dinamove najveće zvijezde sada vrijede 20-30 posto manje. Primjerice vrijednost Brune Petkovića, koja se procjenjuje prema Transfermarktu koji je jučer objavio prve pandemijske kalkulacije, pala je za 2,5 milijuna eura, s 13,5 na 11 milijuna. Isti pad u cijeni doživio je vratar Dinama i reprezentacije Dominik Livaković, dok je Mislavu Oršiću cijela pala za 2 milijuna eura te sada vrijedi 7,5 milijuna eura. 

Dinamo će puštati neke od igrača i bez odštete

Dinamo ima više od 50 igrača pod ugovorima i čak 11 na posudbi. Mnoge od njih klub će puštati i bez odštete, da ih ne mora plaćati, dok su svi drugi na tržištu, kako god ono izgledalo. 

Fifine mjere također propisuju da igrači kojima ugovori istječu 30. lipnja tekuće godine ili ranije ne mogu napustiti klub kao slobodni igrači dok se ne okonča prekinuto prvenstvo ili dok ne budu donesene drugačije odluke o načinu završetka prekinutih sezona. Igrač je slobodan otići samo u slučaju dogovora s klubom. U slučaju Dinama, to se odnosi na stopera Théophile-Catherinea kojem ugovor traje do 30. lipnja. Ni prije krize nije želio potpisati novi pa se očekuje da će klub napustiti sporazumno prije kraja sezone. 

U 2021. godini ugovori istječu Gavranoviću i Hajroviću (zima) te Dilaveru (ljeto) i Dinamo će s njima također pokušati dogovoriti sporazumni raskid. Gavranović je preskup, zarađuje 800 tisuća eura godišnje, dok je Hajrović prije pandemije i obustave natjecanja bio meta raznih transfer-špekulacija i Dinamo je računao na njegov odlazak. Dilaver je Bjeličin miljenik i vjerojatno neće ostati u klubu nakon odlaska trenera koji ga je doveo. Dinamo će se u budućnosti uvelike osloniti na igrače iz omladinskog pogona. 

Hrvatski prvak donio je odluku o smanjenju ugovora igrača i trenera tijekom narednih pola godine za 66 posto te povrata 33 posto unutar šest mjeseci po nastavku prvenstva. Igrači i Bjelica nisu prihvatili odluku, a rata s kraja ožujka nije isplaćena. Ako potpišu anekse ugovora, klub će im taj novac uplatiti.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.