Blanka i ozlijeđena glavni adut Hrvatske u Daeguu, svijet čeka novu Boltovu eksploziju

IDUĆIH devet dana kineski Daegu bit će centar svjetske atletike i sporta općenito. Milijunski grad na jugu Južne Koreje domaćin je 13. Svjetsko prvenstva u atletici, koje se održava od ove subote zaključno s nedjeljom 4. rujna.

Naravno, svim ljubiteljima u Kraljice sportova u Hrvatskoj u prvom će planu biti Blanka Vlašić. Naša najbolja sportašica i godinama jedna od uspješnijih sportašica svijeta uoči Daegua proživljavala je pravu dramu.

Prije deset dana na pregledu joj je dijagnosticirana ruptura mišića lijeve noge, a njen otac odmah za Index je tada priznao kako je mala šansa da će Blanka nastupiti u Daeguu. Ipak, dva dana kasnije, na press konferenciji, u suzama je poručila: "Idem, dat ću sve od sebe, bilo mi je jako teško donijeti ovu odluku, ali ne žalim ni zbog čega. Nisam u mogućnosti skakati 205 centimetara ili više, ali ne mogu sjediti doma i gledati ih na televiziji. Osjećala bih se kao da je netko napravio party, a mene nije pozvao."

Blanka trenirala u Daeguu, bol i dalje ne prestaje

I otputovala je, u četvrtak ujutro preko Munchena zajedno sa svojim trenerima Joškom Vlašićem i Bojanom Marinovićem.

"To što smo jutros ovdje u zračnoj luci je velika stvar, znači da mi se zdravstveno stanje nije pogoršalo u odnosu na prije desetak dana", rekla je na odlasku u splitskoj zračnoj luci.

Poslije dvanaestosatnog putovanja, po dolasku u Daegu Blanka je odradila i prvi lagani trening, ali je na njemu konstantno osjećala bol. No, veliko finale na rasporedu je tek u subotu (kvalifikacije u četvrtak), i za očekivati je da će se situacija do tada popraviti.


Hrvatsku atletiku u Daeguu predstavljat će još pet imena, a prva će u vatru Lisa Christina Stublić i to u maratonu.

Ona je u Daegu stigla posve rasterećena jer je pobjedom u Linzu s novim hrvatskim rekordom (2 sata, 30 minuta i 45 sekundi) za više od šest minuta ispunila olimpijsku A-normu.
Prvog dana nastupit će i Andras Haklits, koji je na Olimpijskim igrama u Pekingu uspio se plasirati u finale, a SP je izborio bačenom B-normom.

Osim Stublićeve i Vlašićeve, s ispunjenom kvalifikacijskom A-normom će u Daeguu nastupiti i dvojica naših atletičara. Roland Varga i Martin Marić u ponedjeljak počinju kvalifikacije u disku. Isti dan na stazu će Nikolina Horvat, u disciplini 400 metara prepone.

Bolt poručio kako neće postavljati nove rekorde: "Nisam u istoj formi kao u Berlinu"

Inače, Svjetsko prvenstvo u Daeguu trebalo bi ponuditi istinski spektakl. Nastupit će ukupno 1945 natjecatelja iz 203 države, a osim ovog, i prodaja ulaznica oborila je sve rekorde. Do petka ih je prodano više od 95 posto, Južnokorejci su poludjeli za atletikom, a naravno, glavni mamac i ovog je puta bio Usain Bolt.

Jamajčanin je aktualni olimpijski pobjednik i svjetski rekorder na 100 i 200 metara te u štafeti na četiri puta 100 metara. Nastupit će u sve tri discipline u Daeguu, ali fanove diljem svijeta upozorio je kako će njegov glavni cilj biti obrana zlatnih medalja, a ne postavljanje novih najbržih vremena na svijetu. Zanimljivo, na prošlom SP-u, održanom u Berlinu, Bolt je postavio svjetske rekorde u utrkama na 100 (9.58) i 200 metara (19.19).


"Ja sam olimpijski i svjetski šampion. Moj cilj je obraniti te naslove. Međutim, ja sam isto tako samo ljudsko biće. Konstantna očekivanja ljudi kako ću postizati sve brža vremena i obarati rekorde nisu realna. Ove sezone sigurno neću ići 9.58 ili brže na 100 metara. Nisam u istoj formi kao prije dvije godine u Berlinu. Pokušat ću trčati oko 9.7 ili možda u najboljem slučaju oko 9.6. Ukoliko solidno startam, sigurno neću izgubiti utrku na 100 metara", najavio je Bolt, koji ove godine drži tek šesto najbrže vrijeme na stotki (9.86). Vodeći je njegov sunarodnja Asafa Powell, ali on je zbog ozljede prepona odustao od utrke na stotki i olakšavši Boltu put do obrane naslova.

Isinbajeva i Bekele veliki povratnici

Bolt je najveća, ali ne i jedina zvijezda koja će ukrasti slavu u Daeguu. Bit će zanimljivo veliki okršaj Xianga, Roblesa i Olivera na 110 metara s preponama, kao i može li se itko suprotstaviti Rusima u skoku u vis. Kenijci će i ovoga puta imati glavnu riječ na dugim prugama, a atletski zaljubljenici pozdravit će povratak dvoje velikana - Jelene Isinbajeve i Kenenise Bekelea.

Svjetska rekorderka u skoku s motkom unatoč ozljedi ručnog zgloba koju je zadobila prije nekoliko dana odlučila je nastupiti u Daeguu, nakon što je propustila prvenstvo Rusije prošlog vikenda. Isinbajeva se nedavno poslije duge stanke vratila natjecanjima na mitingu u Heusdenu skokom preko 4.60 metara i u Daeguu će pokušati vratiti naslov svjetske prvakinje, koji je u Berlinu izgubila nakon što u finalu nije uspjela preskočiti ni početnu visinu.

Bekele nije trčao više od godinu i pol, a povratak se odlučio u Daeguu. Etiopljanin je aktualni olimpijski i svjetski prvak te svjetski rekorder i na pet i na deset tisuća metara. U karijeri je dosad osvojio tri olimpijska zlata i jedno srebro, a pet je puta bio svjetski prvak. Nikad nije izgubio utrku na 10 kilometara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.