Bljesak nevidljivog Suareza potvrdio Urugvaj na vrhu skupine A

U POSLJEDNJEM kolu skupine A SP-a u Rustenburgu na Royal Bakofengu je Urugvaj pobijedio Meksiko 1:0 golom Luisa Suareza iz 43. minute i time potvrdio prvo mjesto sa sedam osvojenih bodova. Meksiko je ostao na četiri, koliko je zahvaljujući pobjedi 2:1 protiv Francuske skupila i Južna Afrika, ali zbog bolje gol-razlike od domaćina Meksikanci su dohvatili osminu finala.

> SVE O SP-U NA INDEXOVOJ TEMI

> I JAR se narugao Francuzima: Pirova pobjeda domaćina za oproštaj od SP-a

Iako je bod bio dovoljan jednoj i drugoj momčadi kako bi i teoretski osigurale mjesto među 16 najboljih svjetskih reprezentacija, i Meksiko i Urugvaj na samom su startu utakmice dali do znanja kako ih ne zanimaju priče o tome da će "miroljubivo podijeliti bodove", što je teorija koju su dodatno podgrijale i kladionice, s mizernim tečajem 1,80 na neriješen ishod.

Remi o kojem se toliko pričalo osiguravao je prvo mjesto Urugvajcima zbog bolje gol-razlike, i Meksikanci su upravo zbog toga krenuli žustrije u uvodnim minutama, ali Urugvaj je ipak bio taj koji je propustio najbolju priliku za vodeći pogodak. U šestoj minuti obrana Urugvaja ispucala je daleko od svog gola jednu loptu koju je promašio Rodriguez, a poklon nije uspio iskoristiti Luis Suarez koji je ostao u matnoj poziciji pred Oscarom Perezom - promašio je cijeli gol.

Laganu terensku inicijativu Meksiko je imao i nakon ovog Suarezovog promašaja, ali prvo veće uzbuđenje pred Muslerinim golom nije bilo plod nikakve organizirane akcije već solo pokušaja - pravu bombu u 22. je minuti uputio s više od 30 metara Gerardo Torrado, ali lopta je uzdrmala gredu. Igra se nakon ovoga malo primirila, a kad je Dos Santos već previše oklijevao nakon što je iščeprkao jednu loptu urugvajskoj obrani u 30. minuti, kazna je stigla u finišu poluvremena.

Diego Forlan je povukao jednu polukontru Urugvaja i na desnoj strani ostavio loptu nadolazećem Maxiju Pereiri koji se fino pridodao iz drugog plana i idealnim centaršutom poslužio Luisa Suareza, kojemu se nije bilo teško nakloniti za 1:0. Napadač Ajaxa postigao je tako svoj prvijenac na SP-u, u susretu u kojem nije zadao previše problema meksičkoj obrani.

Meksikanci drhtili 20-ak minuta

S obzirom na to da je u tim trenucima Južna Afrika vodila protiv Francuske 2:0, Meksikancima nije bilo svejedno jer je još jedan primljeni, uz novi gol Južne Afrike, značio eliminaciju. Krenuli su stoga puno odlučnije u nastavak utakmice kako bi što prije izjednačili. Jasan je zato i potez meksičkog izbornika Aguirrea koji je u prvih 18 minuta drugog poluvremena napravio sve tri izmjene. Ipak, olakšanje je Meksikancima stiglo u obliku Maloudinog pogotka u Bloemfonteinu, a obje su momčadi kraj utakmice dočekale u nižoj brzini. Najbolje prilike imale su preko stopera nakon prekida, ali ni Francisco Rodriguez ni Diego Lugano nisu uspjeli pogoditi iz neposredne blizine.

Kao prvoplasirana reprezentacija Urugvaj će večeras doznati ime protivnika u osmini finala. Bit će to momčad koja u skupini B završi na drugom mjestu (netko iz trolista Grčka - Nigerija - Južna Koreja, jer teško je očekivati da će Argentina ispasti u ludom scenariju poslije kojeg bi se zatvorio krug sa tri reprezentacije sa po šest bodova...).

Meksiko: Perez, Osorio, Rodriguez, Moreno, Salcido, Marquez, Torrado, Guardado, Dos Santos, Blanco, Franco

Urugvaj: Muslera, M. Pereira, Lugano, Victorino, Fucile, Perez, Arevalo, A. Pereira, Cavani, Suarez, Forlan

Sudac: Viktor Kassai (Mađarska)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.