BOKS

Boksački superstar poslao poruku Hrgoviću. Predlaže borbu koju čeka cijela Hrvatska

Foto: Profimedia

FILIP HRGOVIĆ slavio je protiv Zhilei Zhanga u meču karijere. Hrvatski teškaš je odlukom sudaca bio bolji od kineskog boksača Zhanga u meču održanom u Džedi za naslov izazivača prvaka teške kategorije po IBF-u. Usprkos tome što je u prvoj rundi završio na podu, a u petoj bio blizu poraza, hrvatski boksač došao je do najveće pobjede karijere.

Već smo pisali o tome da, iako je postao obvezatan izazivan kategorije, Hrgović još barem godinu i pol dana neće moći dobiti napad na pojas. Izvjesno je kako će dotad, iz financijskih i sportskih razloga, morati odraditi barem dvije borbe. U javnosti se špekulira s nekoliko imena, a sedmi boksač svijeta po WBC-u, Dillian Whyte, "uskrsnuo" je staru ideju.

"Nakon što sam vidio Hrgovićevu pobjedu protiv Zhanga, mislim da je vrijeme za meč između Hrgovića i Babića u Hrvatskoj. Babić je spreman na to. Što kažeš, Filipe?" poručio je Whyte na svojem Instagram storyju.

Objavu je podijelio i Babić uz opis "Wolfpack menadžer radi posao". Babić je godinama tražio meč s Hrgovićem, ali novog IBF-ovog izazivača ta borba nije interesirala. U međuvremenu su se smirile strasti između dva najbolja hrvatska boksača, a Babić je krenuo svojim putem u novoj, bridgerweight kategoriji.

Hrgoviću predstoji čekanje

Hrgović je i dosad imao problema s dogovaranjem velikih borbi, no pobjeda nad kineskim borcem ne znači da će priliku dobiti ubrzo. Štoviše, vrlo je izvjesno da neće u sljedećih godinu dana, a vrlo neizvjesno tko će mu biti protivnik.

Kako stvari stoje, to bi trebao biti Oleksandr Usik, koji je u borbi nakon Hrgovićeve podijeljenom sudačkom odlukom dobio i revanš protiv Anthonyja Joshue i tako zadržao pojaseve WBA (Super), IBF, WBO i IBO.

Ali Usik sada ima pravo na priliku za ujedinjavanje svojih pojaseva s onim WBC-ovim Tysona Furyja, koji je u travnju pobijedio Dilliana Whytea, ali zatim objavio odlazak u mirovinu te se odrekao Ringovog pojasa, koji je sinoć također pripao Ukrajincu. Fury je poslije Usikove pobjede na društvenim mrežama očekivano objavio izlazak iz mirovine.

Prvo se moraju razračunati Usik i Fury

Osim toga, Usik je u Saudijskoj Arabiji jasno rekao da će se boriti s Furyjem ili ni s kim, što pokazuje da ga nije ni najmanje briga za meč s Hrgovićem, koji će tako na čekanje, a ono bi moglo potrajati.

Sada slijedi dogovaranje meča Furyja i Usika, koji će se teško organizirati prije kraja 2022. godine. Tko god da pobijedi u tom meču, svakako treba očekivati da će protivniku morati dati revanš, a možda i majstoricu, treći i konačni dio trilogije, što bi se otegnulo na još barem godinu dana.

Tek tada na red bi trebao doći Hrgović, ali veliko je pitanje hoće li dobiti priliku protiv pobjednika okršaja Furyja i Usika ili protiv nekog trećeg boksača. Fury ionako svako malo odlazi u mirovinu, a ako pobijedi i Ukrajinca, više zaista neće imati razloga za vraćati se iz nje. Upitno je i koliko će Usik biti motiviran za nastavak karijere nakon borbi s Gypsy Kingom.