POHLEPA Balotelliju milijun ako pljune dvojicu, Neymaru 80 dolara za autogram, humanitarcu Capellu 75 tisuća eura

Foto: Guliver Image/Getty Images, Montaža: Index

NEVJEROJATNA GLAD za novcem ionako prebogatih nogometaša otkriva se u njihovim ugovorima koje posjeduje Football Leaks, a osim što se možemo osvjedočiti u sumanute cifre koje zarađuju i perverznu pohlepu superzvijezda i njihovih agenata, dobijamo uvid i u neočekivano bizarne klauzule i uvjete koje klubovi postavljaju nogometašima ili obrnuto.

U modernom nogometu, kao što znamo, važan je isključivo novac, ali podaci koje saznajemo iz ovih dokumenata otkrivaju nam kako nema toga što klubovi neće učiniti i iznosa koji neće dati kako bi doveli igrača; platit će mu stare porezne dugove, sve raskoši i luksuze koje možete i ne možete zamisliti, a kao što ćete vidjeti, bogatstvo mu je zajamčeno čak i ako pljune protivnika, samo uz uvjet da to radi manje od tri puta. Kako bi utješili igrače, klubovi im isplaćuju premije i za poraze. Tako Tottenham golmana Huga Llorisa za pobjedu nagrađuje sa 7 tisuća funti, ali Spursi mu, utvrđeno je ugovorom, i za svaki poraz plaćaju 3,5 tisuće funti, dakle oko 35 tisuća kuna "utješnine".
 
Liverpool je napravio jednu od najvećih grešaka posljednjih desetljeća kada je prije dvije godine doveo Maria Balotellija, jer za jedan gol u samo 16 utakmica otada je platio: 85 tisuća funti tjedno, 120 tisuća funti bonusa za svakih pet odigranih utakmica, 5 tisuća funti za svaki postignuti gol, dok se uzimajući u obzir napadačev učinak, smiješnim čini zajamčeni bonus od 400 tisuća funti ako postane najbolji strijelac prvenstva. Ali šlager ugovora sa ćudljivim Balotellijem krije se u klauzuli o nagradi za lijepo ponašanje: "Ako igrač ne bude isključen više od tri puta zbog grubosti ili pljuvanja na drugog igrača, na kraju sezone dobit će milijun funti."
 
Ne znamo jesu li se u Liverpool opametili toliko da im se više ne dogodi novi Balotelli, ali klauzula u ugovoru Roberta Firmina svjedoči da pod svaku cijenu, pa i onu od 98 milijuna eura, žele izbjeći novog Luisa Saureza. Naravno, na Anfieldu ne bi imali ništa protiv da im se opet ukaže jedan tako fantastičan golgeter, ali uvjetom istaknutim u ugovoru s brazilskim ofenzivcem svjedoči da otklanjaju situaciju od prije nekoliko godina, kada je Arsenal ponudio 40 milijuna + jednu futu, misleći da je tako premašio iznos naveden u odštetnoj klauzuli za Suareza, ali ga je Liverpool odbio i u ljeto 2014. napadača prodao Barceloni za 82 milijuna eura. Firminov ugovor s Redsima ima "Anti-Arsenal klauzulu". Brazilca je Liverpool kupio za 35 milijuna eura, a iz kluba može otići za 98 milijuna eura. U bilo koji klub, osim u Arsenal, koji, kako je precizirano u Liverpoolovom ugovoru "ne može kupiti Firmina za 89 milijuna eura, niti za ijedan viši iznos."
 
Iako je nogometaš, Neymar je za honorar od američkog ogranka Paninija, proizvođača samoljepljivih sličica, morao uposliti ruke. Jer obavezao se da će isporučiti 600 autograma na sličicama i za to dobiti 50 tisuća dolara, što znači da je svaki njegov autogram za dijete koje skuplja sličice plaćen 83 dolara. 
 
U ljeto 2013. Messi je u Južnoj i Sjevernoj Americi organizirao tri humanitarna meča na kojima su igrali Neymar, Cavani, Lavezzi,  Materazzi, Malouda, a vodio ih je slavni trener Fabio Capello. Iako je povod i svrha utakmica skupljanje novca za djecu, Capello nije ostao bez honorara: za tri sjedenja na klupi tijekom revijalnih utakmica na kojima trener uopće nije potreban, zajamčeno mu je 75 tisuća dolara. Na kraju je jedna od ekshibicija otkazana pa je na Capellov ruski račun plaćeno "samo" 50 tisuća dolara, a on se za cijelu tu gnjavažu, osim s navedenom sićom, utješio i letovima u business klasi i odsjedanjem u hotelima s pet zvjezdica. 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.