LIGE PETICE

Bonucci pod žestokom paljbom nakon izjave: "Kean i rasisti su jednako krivi"

Foto: Gulliver / Getty Images

MOISE KEAN, fenomenalni mladi (19) napadač Juventusa, golgetersku seriju nastavio je i kod Cagliarija. U 30. kolu Serie A zabio je gol za konačnih 2:0.

Reprezentativca Italije, čiji su roditelji iz Obale Bjelokosti, tijekom cijele utakmice navijači kluba sa Sardinije vrijeđali su rasistički. Majmunsko hukanje čulo se svaki put kada je imao loptu.

>Majmuni su mu hukali majmunski cijelu utakmicu: Zabio im je i ovako odgovorio

>Mandžukićev nasljednik prohujao pored Srne, otresao ga na pod i zabio

Kean im se sjajno osvetio. Nakon što je zabio Cagliariju, stao je ispred njegovih navijača i raširio ruke. Ne likujući, nego gestom kojom kao da poručuje: "Dobro, ljudi, jeste li vi normalni?"

Na to su mu krenuli hukati još žešće pa je sudac prekinuo meč dok se majmuni na tribinama nisu smirili. Nakon toga su u posljednjih pet minuta hukali svaki put kada bi Kean i njegov tamnoputi suigrač Matuidi primili loptu.

I dok su poslije utakmice svi Keanovi suigrači, ali i talijanska (ne samo sportska) javnost, stali na stranu mladog nogometaša i izrazili zgroženost uvredama kojima je bio izložen, Juventusov branič Bonucci ovako je komentirao događaje na stadionu Cagliarija:

"Kean bi morao znati da kada postigne gol to treba slaviti sa suigračima. Morao bi znati da je poentiranje mogao obilježiti i drugačije od onoga kako je to napravio. Da, čuli su se rasistički povici nakon gola. Ali mislim da je krivnja za to podjednaka, 50 naprema 50. Jer Moise nije trebao uraditi što je uradio, a navijači nisu smjeli reagirati onako kako su to napravili."

Ovakvo relativiziranje zlodjela rasista s tribina te raspodjela krivnje za njihovo majmunsko hukanje na počinitelje verbalnog nasilja i žrtvu zaprepastilo je niz poznatih nogometaša.

Raheem Sterling, koji je i sam bio žrtva rasističkih uvreda, citirao je Bonuccijevu skandaloznu izjavu te uz sarkastični pljesak dodao: "Nakon ovoga se možemo samo smijati."

Ian Wright, legenda Arsenala i borac protiv rasizma u nogometu, poručio je Bonucciju na njegovom Instagram profilu da je pičkica:

Mario Balotelli, još jedan talijanski nogometaš koji je u toj zemlji trpio teške uvrede zbog boje kože, dao je podršku Keanu na njegovom Instagram profilu. "Bravo, a što se tiče Bonuccija, može biti sretan što nisam bio tamo. Umjesto da te brani, on napravi što?!"

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.