MMA

Borci skoro umiru zbog popularnog sporta. Na veliku prevaru upozorava i Cro Cop

Foto: Screenshot

MMA se razvija i napreduje iz dana u dan. Otvaraju se nova tržišta, metode treninga sve su bolje, a borci su sve kompletniji. MMA je najpopularniji borilački sport.

Borbe su opasne i mogu rezultirati ozbiljnim ozljedama, ali MMA ima i mnogo dublji problem, koji je prisutan u svim borilačkim sportovima. Skidanje kilograma dokazano radi dugoročnu štetu po organe. Pitanje je dana kada će netko zbog toga umrijeti, a onda će biti kasno za reakcije i promjene pravila. 

Zašto se kilogrami skidaju?

Borci skidaju kilograme kako bi se borili u kategoriji nižoj od one u koju po svojem stasu i masi pripadaju. Time žele osigurati da u borbi budu snažniji i veći od svojih protivnika. Kilograme skidaju gotovo svi profesionalni borci na svijetu osim dijela onih koji se bore u teškoj diviziji, koja je neograničena kilažom.

Koliko se drastično razlikuju težinske kategorije u borilačkim organizacijama u odnosu na one u stvarnom životu dovoljno opisuje primjer najpopularnijeg borca na svijetu. Conor McGregor u svakodnevnom životu, kada nije u kampu pred borbu, ima nešto manje od 85 kilograma. To ga nije spriječilo da nekoliko borbi u karijeri odradi u kategoriji do 66 kilograma, što znači da je u kratkom periodu prije borbe morao skinuti gotovo dvadeset kilograma. Daniel Cormier, koji svakodnevno hoda s oko 120 kilograma, većinu svoje karijere proveo je u kategoriji do 93 kilograma.

Mirko Filipović: To je najveća prevara u MMA-u

U MMA-u je suluda činjenica kako je jedino bitno zadovoljiti vagu dan prije borbe, a nakon toga je dozvoljeno vraćati kilograme. McGregor je po vlastitom priznanju u borbu koja je bila zakazana do 66 kilograma ušao sa 76 kilograma, što znači da je u jednom danu vratio deset kilograma. "Skidanje kilograma je najteži dio borbe u perolakoj kategoriji. Kada to uspijem, ostalo je šetnja" rekao je slavni Irac.

Na veliki problem MMA-a godinama upozorava i najveći hrvatski borac Mirko Filipović.

"Mogu samo ponoviti ono na što sam već upozorio: skidanje kilograma najveća prevara koja postoji u MMA sportu i pogubno je za zdravlje sportaša. To narušava smisao borbe. Nije normalno da se borac koji ima 100 kilograma bori u kategoriji do 70 kilograma i tako prođe na vaganju.  Smatram da treba ukinuti vaganje boraca dan prije meča. Borci se trebaju vagi na kontrolnoj vagi uoči same borbe, prije ringa. Sve drugo je prevara. Ne volim uopće gledati borce u nižim kategorijama", rekao je Mirko za Index. 

Tako će komisija koja organizira i nadgleda borbu borce srušiti ako na dan vaganja imaju 100 grama više u odnosu na dogovorenu kilažu. Ista ta komisija će im najnormalnije dozvoliti da na borbi imaju 15 ili 20 kilograma više u odnosu na kilažu izvaganu prije borbe.

Takav koncept je problematičan iz više razloga. Borci koji imaju brz i snažan metabolizam mogu u mnogo kraćem roku skidati i vraćati više mase, zbog čega će se u pravilu boriti protiv manjih i slabijih suparnika. Sjajan primjer toga je Paulo Costa, jedan od najboljih boraca UFC-ove srednje divizije (do 84 kilograma). On je po tijelu i težini teškaš, koji je sposoban skinuti kilograme i vratiti ih, zbog čega dominira snagom u manjoj kategoriji. 

Ali sportski segment problema skidanja kila nije najvažniji. Mnogo je bitniji onaj zdravstveni. 

Kako se skidaju kilogrami i zašto je to opasno?

Postoji nekoliko metoda za skidanje kilograma u borilačkim sportovima, ali generalna formula je vrlo slična. 

Uzmimo primjer izmišljenog borca koji u normalnim okolnostima teži 95 kilograma i odluči odraditi borbu u kategoriji do 77 kilograma. On će kroz trening-kamp paziti na to što jede, a zbog jakog intenziteta treninga gubit će mnogo kalorija. Taj segment skidanja kilograma je sasvim normalan i u pravilu neće nositi nikakve zdravstvene tegobe. 

Ovisno o tome koliko traje kamp i koliko borac pazi što jede, na taj način može skinuti do 10% tjelesne mase. Ovaj zamišljeni borac s tim bi došao na 86 kilograma i bio bi još jako daleko od konačnog cilja, a to je 77 kilograma. Da bi ga postigao, mora se poslužiti iznimno opasnim tretmanom i u potpunosti dehidrirati svoj organizam.

Ne postoji precizna statistika o tome koliko boraca skida kilograme i u kojoj mjeri, ali po iskazima najelitnijih boraca u UFC-u, oko 70% njih skida i do 10 posto tjelesne mase u posljednja 24 sata uoči borbe.

Borci plaču, padaju u nesvijest, ne jedu i ne piju

Završni dio skidanja kilograma u pravilu se odvija u tjednu uoči borbe, kada prestaju svi ozbiljniji treninzi i sav fokus je na skidanju kilograma. 

Proces izgleda tako da tjedan uoči borbe borac počinje ispijati velike količine vode. Cilj je dovesti tijelo u stanje u kojem će hormon aldosteron (zadužen za regulaciju kalija i natrija u tijelu) mnogo lakše prebaciti u uspavanu fazu, u kojoj će organizam lakše i češće uriniranjem izbaciti tekućinu s mineralima iz svog tijela. 

Količina unesene vode drastično se povećava početkom tjedna i borci ponekad popiju i do osam litara vode u jednom danu. Nakon toga se unos vode postupno smanjuje sve do dana uoči vaganja (dva dana prije borbe), kada u potpunosti prestaje. Budući da je tijelo i dalje u stanju u kojem izbacuje tekućinu i minerale, nastaje dehidracija organizma koja će dovesti do željenog pada kilaže.

Pritom borci izbjegavaju jesti bilo kakve namirnice koje sadržavaju ugljikohidrate ili šećere, s obzirom na to da oni za sebe vežu molekule vode koju je onda mnogo teže izbaciti iz organizma. Posljednje dane i sate pred vaganje borci često provode u saunama gdje na brutalno visokim temperaturama pokušavaju dodatno potaknuti svoje tijelo da tekućinu izbaci kroz znoj.

Jednom kada prođu vagu, borci rehidriraju svoje tijelo i u naredna 24 sata unosom tekućine, hrane i suplemenata mogu vratiti veliku većinu izgubljenih kilograma.

Koliko je skidanje kila bolan proces svjedoči i video u kojem vidimo jednu od najopasnijih žena na svijetu, Cris Cyborg, kako doslovno plače i jauče dok je treneri drže za ruke ne bi li iz sebe iznojila posljednjih nekoliko stotina grama viška.

Ako ste ikad vidjeli službeno vaganje uoči nekog velikog eventa, mogli ste vidjeti ispijene borce koji trebaju pomoć pri hodanju kako bi stigli do vage. Neki od njih ne mogu skinuti posljednjih nekoliko grama pa se važu goli iza ručnika kako bi izgubili težinu gaćica. 

Na YouTubeu postoji sjajan film s američkim MMA borcem Thomas Hughesom. Njegov trener je snimao posljednja 24 sata u kojima njegov borac skida kilograme. Osim uznemirujućih scena u kojima borac u nekoliko navrata gubi svijest i ne može se kretati ni pričati, film prokazuje svu brutalnost današnje MMA scene. U trenutku u kojem stupanj dehidracije postaje opasan po život Hughesov trener odlučuje prekinuti skidanje kilograma i otkazuje borbu. 

Skidanje kilograma često se u kavezu obije o glavu, a može biti i fatalno

Skidanje kilograma često borcima radi probleme i u samom meču. Neki se ne uspiju oporaviti dovoljno brzo te i dalje nisu na pravoj radnoj temperaturi, a tijelo im je još uvijek u stanju šoka.

Drugi, poput regionalne zvijezde Vase Bakočevića, toliko su često prolazili proces skidanja kilograma da im je nabubrila jetra, zbog čega je iznimno osjetljiva na udarce. Bakočević je čak devet puta u karijeri poražen nakon udaraca u jetru. 

S obzirom na to da tijelu u posljednjim satima borbe ponestaju resursi iz kojih može izbacivati vodu, ono reagira tako da izbacuje dio moždane tekućine, sloja tekućine koje štiti naš mozak i pomaže u procesu obnavljanja. Borci koji imaju dugačku karijeru skidanja kilograma imaju znatno veće šanse za oštećenjem mozga, koji je slabije zaštićen.

Osim toga, manjak moždane tekućine itekako se može osjetiti i u borbi. S obzirom na manjak zaštitnog sloja, udarci u glavu su mnogo bolniji. Mozak doslovno udara u lubanju i borac tako može mnogo lakše doživjeti nokaut čak i od udaraca koji nisu pretjerano snažni. 

Jedan od najboljih hrvatskih boraca, KSW-ov prvak Roberto Soldić ispričao je iskustvo skidanja kilograma koje ga je koštalo poraza od Dricusa du Plessisa. Kada je nakon vage pokušao vratiti tekućinu kroz infuziju, dvaput se u roku od nekoliko minuta onesvijestio i gotovo kolabirao. Smatra kako je skidanje kilograma glavni uzrok poraza.

Smrti u MMA-u koje se direktno povezuju sa skidanjem kilograma nisu učestale, ali su veliki problem zbog dugoročnih posljedica koje ostavljaju po zdravlje. Smrt kineskog borca Yang Jian Binga prije pet godina pokazala je kako je skidanje kilograma posebno opasno kod amaterskih boraca koji ne posjeduju stručni stožer, nutricioniste i liječnike koji će im pomoći prebroditi taj proces.

Kako se taj problem može riješiti?

Postoji nekoliko prijedloga rješenja ovog problema od strane MMA stručnjaka i zajednice. 

Jedan od njih je da se smanji broj težinskih kategorija. Takav prijedlog bi donekle izmijenio i unormalio strukturu boraca po kategorijama, ali bi postojala opasnost da neki borci moraju skidati još više kilograma kako bi zadovoljili još nižu kilažu.

Drugi prijedlog ide za tim da se borci i njihova težina prate na kontinuiranoj bazi.

Primjerice, svi UFC-ovi borci dužni su prihvatiti doping-test koji im daje antidoping agencija USADA, koja im nenajavljeno dolazi na treninge ili čak i kod kuće. 

Kada bi ista provjera postojala i za kilograme, moglo bi se bolje odrediti koja je stvarna kategorija nekog borca. Ako na tri vaganja kroz godinu izvan kampa ima 95, 90 i 88 kilograma, onda se on nikako ne može boriti u kategoriji do 70 kilograma. Ovakva mjera je teže izvediva za male organizacije koje možda nemaju dovoljno ljudi i sredstava da stalno vode takvu vrstu evidencije.

Najbolji prijedlog je onaj koji zastupa i Cro Cop, a to je kontrolna vaga uoči same borbe. Ako se ustanovi da neki borac u borbi ima 85 kilograma, a bori se u kategoriji do 77, onda on sljedeću borbu više ne može raditi u manjoj kategoriji, nego se mora preseliti u svoju prirodnu kategoriju. Takav pristup bi doveo do velike promjene strukture boraca po kategorijama, a borcima onda ne bi imalo smisla skidati kilograme jer više ne bi mogli ostvarivati prednost u većini i težini.

Konačno, ljude u borbi zanima tko je bolji i vještiji borac, a ne tko je bolje skinuo kilograme i zbog toga ima prednost koju će suparnik teško nadoknaditi.

Bilo kakva promjena koja ide u tom smjeru je nužna prije nego što zbog suludog propisa jednog sporta netko izgubi život. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.