BORUSSIA IMA NOVOG TRENERA I to nije Niko Kovač, nego vječiti drugi koji se klanja Cruyffu i umire u ljepoti

Foto: Getty Images / Guliver Image

"VIŠE VOLIM pobjedu 5:4 nego 1:0" jedna je od njegovih poznatijih izjava. Osim po tome, u Borussiju Dortmund trebao bi se sjajno uklopiti i po drugim zajedničkim karakteristikama s njegovim novim klubom: obožavatelj je Johana Cruyffa i Pepa Guardiole, ofenzivnog, atraktivnog nogometa, visokog presinga i posvećen je mladim igračima. 

Peter Bosz, 53-godišnji nizozemski trener, sve od navednog pokazao je protekle sezone dok je vodio Ajax u Eredivisie i Europa Ligi, gdje ga je u finalu blokirao i pobijedio Jose Mourinho, predstavnik (arhi)neprijateljske nogometne filozofije, dok su rekordno mladi Boszevi klinci uzaludno tražili igru i nadigravanje protiv duplog Mourinhovog zida.
Ali osobenjaka Bosza, igračku legendu Feyenoorda koja je trenersku slavu stekla u najvećem rivalu, sada čeka drugi, puno ljepši zid. Onaj žuti, na Westfalenu, gdje je za danas u 14.30 zakazano predstavljanje njega kao novog trenera, nakon što je sjajni Thomas Tuchel usprkos osvajanju Kupa, trećeg mjesta Bundeslige i dolasku do četvrtfinala Lige prvaka, dobio otkaz zbog "nepomirljivih razlika" s upravom.
 
Borussijina uprava je zbog svega gore navedenog žarko željela Bosza, koji k tome tečno govori njemački jezik i obožavatelj je Bundeslige. Otkrio je da mu je ljubav prema njemačkom nogometu usadila baka, inače žestoka navijačica Schalkea, najvećeg Borussijinog rivala. 
Favorit za ovaj posao bio je sjajni švicarski stručnjak Lucien Favre, u Njemačkoj zapamćen kao preporoditelj Borussije iz Monchengladbacha i tvorac aktualne francuske senzacije Nice, ali klub s Azurne obale tražio je od Borussije desetak milijuna eura odštete za raskid ugovora s trenerom. Tako su u najužem izboru ostali Peter Stoger, Austrijanac na klupi još jednog velikog povratnika Kolna i Bosz.
 
Nizozemac je na kraju odabran, a Ajax će za ovaj trenerski transfer dobiti tri milijuna eura odštete. Niko Kovač, koji je s Eintrachtom došao do finala Kupa, također se spominjao kao kandidat, ali to je bila tek špekulacija, utemeljena samo u mašti nekih njemačkih novinara. 
Bosz je također maštovit i duhovit. Kao vjernik Cruyffove crkve, njegov postulat iz Barcelone, "pravilo tri sekunde", koliko iznosi maksimalni rok do isteka kojeg Barca presingom mora vratiti loptu od protivnika, u Ajaxu je modificirao u "pravilo pet sekundi" i ovako objasnio tu prilagodbu: "Znate kako Barcelona ima tri sekunde. E pa mi baš nismo Barcelona, zato sam dodao još dvije."
Kao igrač bio je defenzivni veznjak, razarač.
 
Ali kao trener preferira potpuno drugačiji tip igre i igrača: "Da moje momčadi i igrači igraju onako kao što sam ja igrao, nema šanse da bih platio ulaznicu za takvu utakmicu. Pa sam onda mislio ovako, ako već trebam provesti popodne ili večer na klupi, neka onda barem meni, igračima i navijačima bude lijepo i uzbudljivo." Ako ste gledali Ajax prošle godine, znate da je Boszeva momčad igrala upravo tako. 

Ali Bosza osim svih nabrojanih vrlina, "krasi" još jedna, koju dijeli sa svojim novim klubom; skupljač je srebra ili, grubo rečeno, luzer. U 15 godina trenerske karijere, jedini trofeji su mu naslov u petoj nizozemskoj ligi s AGOVV Apeldoornom i u drugoj ligi s Heraclesom.
 
S istim klubom gubio je doigravanje za izlazak u Europu i finale Kupa. Vodeći Maccabi iz Tel Aviva bio je viceprvak i još jednom izgubio u finalu Kupa. Vice-Bosz je u istom tonu nastavio i ove sezone s Ajaxom, jer je u Eredivisie osvojio drugo mjesto i izgubio finale Europa Lige.
 
Ali Klopp i Tuchel također su preuzeli Borussiju bez ijednog trofeja u životopisima.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.