BUNDESLIGA

Borussia je premladoj momčadi dala neiskusnog trenera. Posljedica? "Ovo je grozno"

Foto: Guliver / AP

CHELSEA je usred sezone smijenio trenera. Roman Abramovič je zamjenu za Franka Lamparda u trenutku kad je otpustio klupsku legendu koja se primila trenerske pozicije već imao. Bivši trener Borussije Dortmund Thomas Tuchel dobio je 18-mjesečni ugovor na Stamford Bridgeu. Početkom sezone Tuchelovi bivši poslodavci odlučili su se i sami riješiti trenera, ali za razliku od Chelseaja, nisu imali spremnog nasljednika, piše Goal.com.

Lucien Favre otpušten je u Dortmundu nakon poraza 5:1 od povratnika u Bundesligu Stuttgarta u prosincu, što je bio samo još jedan u seriji loših rezultata drugog najvećeg njemačkog kluba. Favreov asistent Edin Terzić imenovan je privremenim trenerom do kraja sezone. Borussia je kontaktirala mnoštvo trenera, ali svi su pod ugovorima i neće se seliti dok traje sezona.

Terzić je bivši skaut bez trenerskog iskustva

I dok Tuchel u Chelsea donosi svoje bogato iskustvo i pobjednički životopis, Terzić je bivši skaut bez trenerskog iskustva, koji je postavljen kao flaster preko rane prevelike da bi je zacijelio. Tuchel je završio na drugom mjestu u prvoj sezoni na Signal Iduna Parku i osvojio DFB kup, prvi klupski trofej u pet godina, prije nego što je 2017. napustio Dortmund. Borussia se tada smatrala dovoljno snažnom da izazove Bayern i osvoji Bundesligu.

Dva mjeseca nakon Terzićevog dolaska razmišljanja o naslovu prvaka su se rasplinula i sportski direktor Michael Zorc sada govori o mnogo nižim ciljevima.

"Plasman u Ligu prvaka mora biti prioritet za svakoga u klubu. Suočit ćemo se s puno kritika nakon što smo u tri utakmice ostali bez pobjede. Moramo to izdržati i raditi svim sredstvima da bismo postigli ovosezonske ciljeve", rekao je Zorc za Bild am Sonntag nakon poraza 4:2 od Borussije Mönchengladbach.

Poraz u tom derbiju imao je sva obilježja gotovo svakog Borussijinog neuspjeha posljednjih godina - uzbudljiv napad i užasnu obranu. Jadon Sancho dvaput je asistirao Erlingu Halandu u prvih 30 minuta, ali dortmundska momčad propustila je vodstvo 2:1 i pala na sedmo mjesto u Bundesligi. Prečesto su se Borussiji događali ovakvi porazi pa je Marco Reus pred novinarima u prošlosti na pitanje o gubitničkom mentalitetu odgovorio: "Već mi vas je dosta. Prestanite me ispitivati o tim glupostima o mentalitetu. Svaki tjedan ista sranja."

Napadači su fantastični, ali nitko nema više od 20 godina

Borussijin je napad hvaljen kao jedan od najuzbudljivijih u Europi, tim više što Sancho, Haland i Giovanni Reyna nemaju više od 20 godina. Međutim, na plećima ovih mladih igrača leži prevelik pritisak. Pritom je čak i jedan još mlađi, 16-godišnji Youssoufa Moukoko, poslan na travnjak u pokušaju spašavanja rezultata u Borussen derbiju.

Problem se pojavio i zbog nedavne teške ozljede Axela Witsela. Favre se obično pouzdao da će svestrani veznjak pridonijeti na obje strane igrališta, ali Emre Can, Thomas Delaney ili tinejdžer Jude Bellingham nisu uspjeli nadomjestiti belgijskog reprezentativca. Mahmoud Dahoud je kod Favrea započeo u šest utakmica u sezoni 2020./2021. i Borussia je imala pet pobjeda i jedan remi, ali Terzić mu uopće nije dao priliku i uskoro bi mogao napustiti klub.

Veliki problem u sezoni 2020./2021. bio je i desni bek. U prethodne dvije sezone Achraf Hakimi, koji je došao na posudbu iz Real Madrida, bio je pravo otkriće pa je utoliko čudnija odluka da se njegov ugovor ne otkupi po cijeni od 40 milijuna eura.

Terzić nije pokazao nikakvu taktičku fleksibilnost

Thomas Meunier došao je bez odštete iz PSG-a i opravdao je staru izreku - koliko platiš, toliko i dobiješ. Nije koštao ništa i nije odigrao ništa pa je nakon serije slabih nastupa u Borussen derbiju ostao na klupi. Unatoč pozivima da Meuniera zamijeni neisprobanim Mateuom Moreyem, Terzić nije dokazao nikakvu taktičku fleksibilnost otkako je zamijenio Favrea.

Držao se iste postave 4-2-3-1 unatoč nizu loših ishoda, propustivši isprobati sustav 3-4-2-1, koji je ponekad davao rezultata u Favreovom mandatu. Dugo su trajale dvojbe oko vratara Romana Bürkija jer bivši švicarski reprezentativac često ima briljantne obrane, ali jednako tako i propuste koji skupo koštaju momčad.

Sa skautiranjem usmjerenim na dovođenje mladih igrača kao što su Haland i Bellingham često se čini da na terenu nedostaje iskustva i liderstva. Upravo je to dovelo do toga da se Borussia često isključuje i dopušta suparnicima da se vrate u igru, što nervira navijače i kapetana Reusa, kojem je dosta pitanja o mentalitetu.

Snažan trener pomogao bi momčadi da zadrži fokus, ali trenutačno Borussia samo pokušava održati status quo dok sljedećeg ljeta ne budu dostupni Marco Rose (Borussia Mönchengladbach), Adi Hütter (Eintracht Frankfurt) ili Jesse Marsch (Red Bull Salzburg). Bolji trener mogao bi također izgladiti probleme u obrani, koji i dalje progone Borussiju i koji su nakon poraza od Borussije Mönchengladbach izazvali još jedan Reusov verbalni ispad.

"Uvijek radimo iste pogreške. To je grozno", rekao je Reus za ZDF.

Lako zabijaju, ali puno lakše primaju

Borussia je od studenoga samo jednom uspjela završiti utakmicu bez primljenog gola, a u prvih šest utakmica sezone ukupno je primila samo dva gola.

"Napor koji smo morali učiniti da postignemo pogodak bio je značajno veći nego suparnikov. Primili smo lake golove u posljednje tri utakmice. Sramotno je i duboko razočaravajuće kad igramo dobro u napadu, a ne možemo dovršiti posao u obrani", rekao je trener Terzić.

Borussia Dortmund trenutačno ima 13 bodova manje od Bayerna, ali stvari će se još pogoršati ako privremeni trener ne uspije preokrenuti stvari prije kraja sezone.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore