Boto je neviđenom majstorijom pokazao da je svjetska faca

"NE PADA mi na pamet napustiti grad i klub, ovo mi samo daje dodatan motiv", odlučno je ispalio Osijekov sportski direktor Jose Boto nakon što je početkom prošloga tjedna propucan njegov automobil u Osijeku. Portugalac se tih dana odmarao u svojoj zemlji uoči početka nove sezone.

Srećom, stradao je samo njegov VW Arteon, koji je bio parkiran u prolazu između dviju zgrada u Šamačkoj ulici u Osijeku, gdje i stanuje. U vjetrobransko staklo na strani vozača ispaljeno je sedam hitaca, a to je prvi vidio njegov suradnik i sunarodnjak Alfredo Almeida, kojeg je nedavno postavio na mjesto koordinatora omladinske škole Osijeka.

Boto je daleko najveća faca u Osijeku

Boto je kasnije situaciju opisao neuobičajenom te rekao kako ga ničega nije strah, čime je pokazao da je uistinu došao odraditi posao koji je obećao. Dan kasnije podršku mu je pružila Kohorta, koja je ispred Opus Arene poslala poruku kojom zahtijeva "čisti Osijek". Boto je već sada uvjerljivo najveća faca u klubu i dosad je ispunio neka važna obećanja koja je dao po dolasku u Osijek.

Na predstavljanju je rekao: "Danas većina nogometnih klubova sportskog direktora doživljava samo kao nekoga tko pregovara s igračima, ali ja želim imati aktivan glas u sportskoj politici i biti uključen u funkcioniranje kluba. Klubovi žele uspjeh, ali ne znaju put do njega. Odbio sam puno ponuda. Ja želim biti odgovoran za stvaranje tog puta i za mene je to jako važno."

Za uspješno i uredno posloženo funkcioniranje svake zajednice potreban je vrhunski lider izvrsnih komunikacijskih vještina. Boto je krenuo sitnim, ali savršeno odmjerenim korakom. Ekspresno je pronašao efikasan način za prodiranje do onih najodanijih te ostvario važan utjecaj svojim profesionalnim nastupom.

Izveo je neviđenu majstoriju za naše prostore

Nije tajna da je Portugalac zvao na razgovor Darija Radakovića, mladog navijača kluba koji godinama pomno prati sve oko NK Osijeka na vrlo popularnoj Facebook stranici Bijelo-plava birtija, kako bi mu predstavio svoju viziju Osijeka. Bio je to apsolutno neviđen potez za naša shvaćanja, koji barem nakratko može umiriti Osijekovu navijačku kliku.

Radaković, koji često objavljuje i na Indexu, detalje razgovora s Botom objavio je na svojoj stranici i tako mu javno pružio podršku. Time je Boto majstorski usmjerio većinu Osijekovih pristalica i zaradio dodatno povjerenje. Kasnije je, smirenom i odlučnom reakcijom na pucnjavu, to povjerenje i poduplao.

Početkom ovog tjedna , kada je atmosfera bila prilično užarena, u moru poruka na mojoj stranici se pojavila i ona Josea...

Posted by Bijelo-plava birtija on Friday, May 24, 2024

Botin naoko banalan potez pozivanja običnog navijača u klupske prostorije otkrio je i dvije važne stvari. Prva je potvrda da je majstor svoga posla. Svjestan je da na svojoj strani mora imati one najodanije navijače, koji će stati uz njega i kada rezultati ne budu prema očekivanjima.

Osijek od Bjelice traži ovakvog lidera

Jednostavnom je i razumnom komunikacijom lako kupio simpatije ljudi koji su posljednjih mjeseci vrlo frustrirani funkcioniranjem kluba. Tu dolazimo do druge stvari. Osijekovi navijači traže transparentnu komunikaciju vrha kluba. Predsjednik Ferenc Sakalj i njegovi suradnici slabo su medijski prisutni i rijetko imaju javne istupe o bilo kojoj temi vezanoj za klub.

Navijači na vrhu piramide žele čovjeka koji će reći što misli. Britko i direktno, a to Boto i čini u svojim medijskim istupima. Baš kao što je to radio Nenad Bjelica svojevremeno. Posljednji jači javni performans iz Osijeka viđen je u rujnu prošle godine, kada je Dinamo nevjerojatnim 3:2 preokretom slavio na Opus Areni.

Osječani su bili revoltirani suđenjem, a tadašnji sportski direktor Ivica Kulešević i trener Stjepan Tomas smatrali su da je Osijek žestoko pokraden. Kulešević je ispred stadiona održao ljutito obraćanje medijima u kojem je poručio kako nema smisla da Osijek ulaže novac u igrače kad ga ionako bezočno kradu.

Nije u ovom trenutku važno je li Kulešević tada bio u pravu ili krivu. Bilo je važno poslati poruku javnosti i postaviti se na mapi, a on je tim istupom to uspio postići. Međutim, to je bilo premalo za klub Osijekovih gabarita jer rivali iz vrha (Dinamo, Rijeka i Hajduk) imaju jasno posloženu hijerarhiju u ovom segmentu.

Kod Osijekovih najvećih rivala se već dugo zna tko, kada i kako brani interese kluba. Nedostatak fajta u tom smjeru doveo je navijače na rub živaca. Uprava je izgubila svako povjerenje navijača pa se na svakoj domaćoj utakmici Osijeka prošle sezone moglo čuti skandiranje protiv čelnika kluba. Boto je u startu znao što treba napraviti i povukao je savršeno logičan potez.

Ipak, pozitivna stvar za trenutnu upravu je to što je shvatila što je za klub od esencijalne važnosti. Prekaljenog lidera pronašli su u Boti te mu povjerili sve ključeve: "Kada sam pričao s predsjednikom, jako mi se svidjelo što je tražio od mene. Ne želi da osvojimo Ligu prvaka, nije to tražio, on želi razviti klub. Ove klupske prostorije, ovaj stadion.

Dominantno lice kluba

Predsjednik me nagovorio da dođem ovamo. Ne moramo pobijediti sutra, možemo, ali ne možemo više ovako raditi. Nećemo potrošiti puno novca, ponekad tako ne dođete do pobjeda. Moramo stvoriti novu bazu, strategiju, iskoristiti ovo tržište i resurse koji su nam na raspolaganju", rekao je Boto po dolasku u Osijek.

Botini potezi daju Osječanima nadu u bolje sutra. Sada je pred njim slaganje igračke i trenerske križaljke, a njegovu uspješnost odredit će rezultati i povjerenje osječke javnosti. Boto je u prvih šest mjeseci pokazao da itekako ima kapacitete podići klub iz letargije. Uz to, zahvaljujući svojim djelima postao je dominantno lice kluba.

Na ružne scene reagirali su i političari iz vrha. Premijer Andrej Plenković nazvao je Botu nakon što je vidio vijest, a danas je klub posjetio i osječki gradonačelnik Ivan Radić. Portugalac je danas kvalitetno prihvaćen u javnosti.

Njegovi potezi prate se s velikim zanimanjem, što Osijeku otvara dodatni prostor u medijima. Kako je ranije i spomenuto u tekstu, Osijek takvo što nije imao od ere Nenada Bjelice. Hrabrog i poduzetnog znalca koji će ići do kraja u borbi za zaštitu klupskih interesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.