Bradley: Oslanjali smo se na napadače koji nisu zabili niti jedan gol

LANDON DONOVAN, najbolji nogometaš reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i njezin najbolji strijelac na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, žali ''zbog naivnosti'' njegove momčadi u susretu protiv Gane.

Amerikanci nisu uspjeli izboriti četvrtfinale. Gana ih je u produžecima svladala 2:1 u dvoboju osmine finala, a Donovanu je zacijelo slaba utjeha što je bio strijelac izjednačujućeg gola iz penala u 62. minuti. Bio je to njegov treći gol na ovome Mundijalu, peti ukupno na svjetskim prvenstvima, a 45. u dresu američke reprezentacije, čiji je najbolji strijelac u povijesti.

Donovan: Ispali smo naivni

"Ispada da smo protiv Gane bili malo naivni, a u ovoj fazi prvenstva to si ne smijete dopustiti. Frustrirajuće je oprostiti se od Mundijala nakon ovoliko truda i napora koji smo uložili u ovoj utakmici. Svejedno, ponosan sam na svoju reprezentaciju i naš učinak na Svjetskom prvenstvu. Izgubili smo od Gane, nogomet je ponekad okrutan. U jednom trenutku si na vrhu svijeta, a već u sljedećem na dnu", zaključio je Donovan.

Iako su američki nogometni reprezentativci nakon prolaska skupine na Mundijalu u Južnoafričkoj Republici imali velika rezultatska očekivanja, zapeli su već u osmini finala. Eliminirala ih je Gana, koja brani boje afričkog kontinenta.

Poznato je da nogomet u SAD-u nije niti blizu vrha popularnosti među sportovima, ali su američki nogometni reprezentativci dobrim nastupima u zadnje vrijeme napravili jako puno u promociji svog sporta u vlastitoj domovini. Lani su na Kupu konfederacija u polufinalu pobijedili Španjolsku 2:0, a onda su u finalu izgubili od Brazila sa 3:2 iako su vodili 2:0!

No, nastup na Svjetskom prvenstvu ipak je bio puno važniji po pitanju te promocije. Amerikanci su se u nokaut-fazu provukli kroz ušicu igle u svojoj skupini C, u kojoj su na kraju čak i osvojili prvo mjesto. Engleska ih je, pošteno govoreći, nadigrala, ali su izvukli 1:1. Protiv Slovenije su gubili 2:0 na poluvremenu, samo da bi u nastavku stigli do izjednačenja 2:2, a čak im je neopravdano bio poništen treći gol za potpuni preokret i pobjedu. I onda, u 3. kolu, samo ih je pobjeda protiv Alžira vodila u osminu finala. Pobijedili su golom Landona Donovana u prvoj minuti sudačke nadoknade.

Pokazali su, dakle, odabranici izbornika Boba Bradleyja da imaju karakter. No, pokazali su, isto tako, da im je ulazak u utakmicu slaba strana i bolna točka. Protiv Engleske im je Steven Gerrard zabio već u 4. minuti. Već smo spomenuli da su prvo poluvrijeme od Slovenaca izgubili sa 2:0. Slična se priča ponovila i u osmini finala protiv Gane u Rustenburgu. Kevin-Prince Boateng zabio je vrlo lijep gol za vodstvo ''crnih zvijezda'' već u petoj minuti. Iako je odlično pucao, krivnju za taj pogodak donekle snosi američki inače vrlo pozdani vratar Tim Howard, jer je lopta išla u njegov kut.

Landon Donovan je u 62. minuti izjednačio iz penala i opet vratio Amerikance u igru. No, ne mogu niti oni baš svaki put u završnici okrenuti utakmicu do kraja u svoju korist. Tako je stvari vidio izbornik Bob Bradley.

"Na ovome turniru smo se previše puta vraćali nakon minusa, a u ovoj utakmici za to više nismo imali snage."

Asamoah Gyan je pogotkom u 3. minuti prvog produžetka odveo Ganu u četvrtfinale. Dobio je duel protiv američkog kapetana i klupskog suigrača iz francuskog Rennesa Carlosa Bocanegre i matirao Howarda.

"Pokušavali smo, pritiskali smo cijelu utakmicu. Nisam baš siguran da nam više nije ostalo snage, jer smo na cijelom turniru bili agresivni i radili pritisak suparnicima do posljednjeg sučevog zvižduka", komentirao je 31-godišnji Bocanegra.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton i neuništivi Mick Jagger sjedili su na tribinama jedan do drugoga. Svjedočili su utakmici u kojoj je Gana na drugom uzastopnom Mundijalu uništila ''američki san''. Prije četiri godine u Njemačkoj Gana je, također sa 2:1, svladala Amerikance, ali u skupini, te ih ostavila bez nokaut-faze. Na ovoj utakmici u Rustenburgu Gana je pobjedom postala tek treća afrička reprezentacija u povijesti koja je stigla do četvrtfinala Svjetskog prvenstva, nakon Kameruna 1990. godine i Senegala 2002. godine.

Bocanegra: Primili smo previše golova

No, vratimo se Amerikancima. Kao što smo rekli, mnogi su vjerovali da mogu jako daleko u turniru. Recimo, španjolski reprezentativac Cesc Fabregas koji ih je vidio ''barem u polufinalu''. Međutim, zakazali su na dva plana. Prvi je obrana...

"Teško je otići daleko u turniru kada primite ovako puno golova", reći će kapetan Carlos Bocanegra.

Drugi problem ležao je u napadačima. Nisu zabili niti jedan gol na prvenstvu! Američka reprezentacija postigla je ukupno pet pogodaka, ali svih pet su potpisali vezni igrači. Tri komada je zabio Landon Donovan, najbolji strijelac u povijesti američke reprezentacije, sada sa 45 golova, a po jedan su dodali Clint Dempsey i Michael Bradley, sin izbornika Boba...

"Budimo iskreni, očekivali smo bolje i više od naših napadača. Normalno je da se na njih oslanjate u smislu realizacije", priznao je izbornik Bob Bradley.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.