REPORTAŽA IZ TOMPOJEVACA

Branio je za Milan, Kovač mu je zabio na SP-u. Zatekli smo ga u hrvatskom sedmoligašu

Gif: Index

"U SVLAČIONICI Milana je isto kao i u svlačionici Tompojevaca. Čim se uđe, odmah se udara po pivu", priča nam Željko Kalac (48) nakon treninga u malom slavonskom mjestu, 20-ak kilometara udaljenom od Vukovara.

Tu bivši australski reprezentativac hrvatskih korijena ima rodbinu i često zna svratiti pa je ovaj put na originalan način pomogao rođacima koji brinu o lokalnom sedmoligašu. U nedjelju je branio za klub, a u utorak vodio trening.

Odlučili smo se odmah zaputiti prema selu u kojem živi 200-tinjak ljudi i zatekli sjajnu atmosferu koja je okrunjena druženjem uz roštilj i omiljeno "treće poluvrijeme."

"Oni koji prvi zapale cigaretu, odmah mogu zaigrati za Milan", nasmijao je sve nakon treninga u Tompojevcima. Kalca Hrvati pamte po golu Nike Kovača na Mundijalu 2006., kada je Australija izbacila Hrvatsku Cice Kranjčara. Tada mu je lopta na nevjerojatan način izmigoljila u mrežu i Hrvatska je nešto kratko bila blizu prolaska, što se na kraju nije dogodilo.

Karijeru je izgradio u Italiji braneći za Perugiu i Milan, gdje se susretao s najboljim napadačima svijeta poput Francesca Tottija, Andreja Ševčenka i Alessandra Del Piera, ali i dijelio svlačionicu s mnogim velikanima poput Paola Maldinija, Cafua i Kake.

Kad bivši golman Milana zaigra za sedmoligaša...

Skidao je zicere najvećim zvijezdama u jednoj od najjačih liga svijeta, a sad se sa San Sira, Olimpica i Tardinija spustio u srcu mu drage Tompojevce pa je tako u nedjelju branio 45 minuta u prijateljskoj utakmici u obližnjem Tovarniku kod lokalnog Hajduka.

Gromada od 202 cm stala je na gol i debitirala za NK Tompojevce, sedmoligaša koji se natječe u 3. ŽNL NS VU, u kojoj drži pretposljednje mjesto uz skor od dvije pobjede i osam poraza.

Kalac je u 48. godini navukao vratarsku opremu i djelovao poput mladića. Prvi golman Vedran Zvonarić Švabo morao je na klupu, što mu nije teško palo.

Točnije, Željko je puno više vremena boravio izvan svog šesnaesterca i praktički posao obavljao u stilu Manuela Neuera. Protivnik se nije mogao snaći na takvu igru. Konstantno je dirigirao obranom i navodio suigrače pa su Tompojevčani kod kudikamo snažnijeg protivnika na poluvremenu imali 1:1.

"Nije tu bila neka velika razlika. U nogometu odlučuju detalji. Da smo zabili kad smo trebali, promijenila bi se cijela utakmica", govori nam Željko ozbiljnim tonom kao da je riječ o utakmici Svjetskog prvenstva na kojem je branio 2006. godine.

Momci iz svlačionice kažu da im puno jači suparnik nije mogao ništa dok je legenda bila na terenu. Impresionirani su njegovom autoritativnom pojavom jer bi bez njega već na poluvremenu bili u većem rezultatskom zaostatku, kako kažu.

"Ma vodi cijelu obranu, ne možeš mu ništa", govori nam njegov nećak Bruno, koji je jedan od najboljih igrača u klubu.

Dok je Željko branio u Tovarniku, rezultat je bio 1:1, a Tompojevci bolji takmac koji je promašio velike šanse. Kad je bivši golman Milana izašao na poluvremenu, a s njim i još nekoliko prvotimaca, domaćin je udario po gasu i pobijedio 5:1.

Kako to izgleda kad vježbe iz Milana stignu u Tompojevce?

"Možda i ja znam ponešto o nogometu, haha", skromno će Kalac na komentare o svojoj nedjeljnoj predstavi.

Četiri komada primio je njihov Švabo, koji je među prvima stigao na trening u utorak. Vjerojatno željan dokazivanja čovjeku koji je 54 puta branio za Australiju.

"Što je, Švabo? Više nisi prvi golman, kiksao si u Tovarniku dva gola. Kalac će braniti, gotov si", dobacivali su inače svom prvome golmanu suigrači prije zagrijavanja. 

Događalo se to prije nego je Željko preuzeo komandu na tompojevačkom travnjaku, terenu na kojem se gosti obično loše provedu jer je ograda uz koju je publika tik uz aut-liniju. Svašta se tu znalo čuti i doživjeti.

Okolni će niželigaši nerado priznati da baš i ne vole gostovati na ovom uskom terenu, gdje je domaćin posljednjih desetak godina preferirao napadačku igru s puno golova.

Kalac je u nedjelju upoznao momke, a u utorak s njima odradio trening te im podijelio brojne korisne savjete. Neke vježbe Tompojevčani su prvi put prakticirali pa im je Željko strpljivo davao uputu po uputu dok se nisu postigli osnovni automatizmi.

Dečki bi se tu i tamo zbunili zbog brojnih novih kretnji pa je bilo smijeha i tankiranja. Intenzitet rada bio je prilično visok za sedmoligaške gabarite. 

"Nemojte zajebati pas", tu i tamo bi povikao.

Poput Carla Ancelottija, vodio je trening po jakom i hladnom vjetru. Ništa nije bilo prepušteno slučaju, kako na terenu, tako ni pored njega, gdje je gazda kluba Dražen s mještanima počeo pripremati roštilj. Na vrijeme, naravno. Kada je trening započeo, Željkov rođak zapalio je vatru i bacio se na posao da sve bude završeno kad dečki odrade "vježbe iz Milana."

Trening je trajao točno sat vremena. Završen je klasičnim igranjem napada protiv obrane i tu je Kalac stajao na centru i dijelio lekcije. Osnovne Kalčeve upute sastoje se od toga da u napadu što duže čuvaju loptu, strpljivo grade akcije i ostaju u krugu svoje pozicije. 

"Sad će mi psovati mater, haha", govorio je Željko nakon što je trening završio. Aludirao je na zahtjevnost treninga jer momci iz Tompojevaca su trenutačno usred priprema, a prije dva dana su imali tešku utakmicu. 

"Lopta vam je poput žene, morate je maziti", objašnjavao je mladom igraču Tompojevaca na kraju seanse uz lekciju da se nogomet može igrati samo s loptom.

"Tomo, vrati se, preuzmi ovo", dobacivali su suigrači svom treneru Tomislavu Šarčeviću, koji je danas bio na pauzi i pomno upijao Kalčeve metode. 

"Sad ćemo ovako raditi svakog utorka", našalio se Tomo dok su neki suigrači odmah počeli govoriti kako će biti "zauzeti" sljedećeg utorka.

 

Nakon treninga Tompojevčani su odmah udarili po pivu u svlačionici (kasnije i roštilju), a tu smo s Kalcem kratko preletjeli niz tema. Odmah je upitan koja je razlika između svlačionice Milana s Maldinijem, Cafuom, Nestom i Kakom i ove u kojoj je bio u utorak poslijepodne. 

"Isto sve, svi odmah idu po pivu", smije se Kalac.

Priča se potom uozbiljila nakon što je trener Tomo pitao za savjet kako da u idućoj utakmici postavi momčad. Treba li to biti formacija 4-3-3 ili neka druga, odnosno, kako bolje organizirati napadačku igru.

Željko je potom ustao i krenuo objašnjavati na ploči što tko treba raditi. Fokus je bio na kretnjama bočnih igrača u fazi napada.

"Full bekovi moraju onda odlučiti što će s loptom kada odu naprijed", pričao je dok su svi pozorno slušali.

Zanimalo nas je potom pamti li i dalje utakmicu Australije i Hrvatske (2:2) na njemačkom Mundijalu 2006., u kojoj je on branio te nakon koje je Hrvatska ispala.

"Ne znam, jebote, ta utakmica kao da nikad nije završila. Svake godine kad se vratim u Hrvatsku o tome se priča", smije se Željko pa dodaje:

"Nije to bila normalna utakmica. Ne samo za mene, nas je pet iz te australske reprezentacije porijeklom iz Hrvatske. Ne igraju se takve utakmice svaki dan. Bilo je čudno, ali to je nogomet."

Kalac je zenit karijere doživio u Italiji. Od 2002. do 2005. branio je za Perugiu u kojoj se pokazao u toj mjeri da ga je uzeo slavni AC Milan, tada jedan od najboljih svjetskih klubova.

Kako je bilo u Ancelottijevom Milanu s najvećim svjetskim zvijezdama

Željko je dijelio svlačionicu s Didom, Paolom Maldinijem, Gennarom Gattusom, Andreom Pirlom, Kakom i Andrejom Ševčenkom te brojnim zvijezdama moćnih Rossonera pod vodstvom Carla Ancelottija, jednog od najboljih trenera svih vremena.

Kalac Ancelottija obožava.

"Carlo je vrhunski tip. Ne galami previše. Taktički je spreman i zna što hoće od svakog igrača. Jednom se izderao na nas kad smo izgubili prijateljsku utakmicu od švicarskog drugoligaša."

Kroz smijeh se prisjeća Gennara Gattusa, a posebno hvali Tottijevu Romu dok dečki iz svlačionice rešetaju pitanjima o bivšim mu suigračima.

"Najveći šaljivdžija je Gennaro Gattuso. To je pravi luđak. Andrea Pirlo je nešto mirniji, ali znao se zajebavati. Ma u Milanu je isto kao i ovdje", smije se Kalac pa nastavlja:

"Dida je bio strašan golman, kralj. Imao sam čast vidjeti dva najbolja golmana svijeta u to vrijeme, njega i Gianluigija Buffona. Najteži rivali? Totti kad je bio u formi, Cassano... Ta Roma, uf. Oni su bili top."

Kalac je, rekli smo, ovih dana u Hrvatskoj. Zbog pandemije koronavirusa iskomplicirao mu se povratak u Australiju. Ima želju nastaviti trenersku karijeru i nada se skorašnjem angažmanu nakon što je završio avanturu u Grčkoj.

Slobodno vrijeme koristi za posjete drugim trenerima kako bi pratio njihov način rada. Uoči treninga u Tompojevcima boravio je u Osijeku, gdje je izbliza gledao što i kako radi Nenad Bjelica s kojim se danas upoznao. Kalac hvali Bjelicu i navodi ga kao primjer pravog vođe koji zna kako posložiti stvari u klubu.

"Već deset godina sam trener. Vidjet ćemo što će biti u Hrvatskoj. Danas sam bio u Osijeku i gledao kako treniraju. Imaju super sistem i odličnog trenera. Kad klub ima dobrog vođu, sve može biti kako treba. Nisam ga upoznao do danas. Gledao sam njegovu karijeru i kako trenira. Uvijek mi je drago vidjeti nešto novo."

Kao trener golmana Kalac je radio u Sydney FC-u od 2011. do 2015. Potom je isti posao radio u turskom Karabüksporu od 2017. do 2018., a onda je uslijedio povratak u Australiju, gdje je golmane trenirao u Melbourne Cityju.

Kao solo trener prve momčadi okušao se u Sydney Unitedu prošle godine, a ove sezone je radio u grčkom Xantiju kao trener golmana surađujući s prijateljem Tonyjem Popovićem. 

Hrvati ga pamte po golu Nike Kovača

U karijeri je branio za Sydney United, Leicester City, Rodu, Perugiu, Milan, Kavalu i Hobart Zebras. Za Australiju je nastupao od 1992. do 2006. u 54 navrata, ali u Hrvatskoj će zauvijek biti zapamćen po golu Nike Kovača na Svjetskom prvenstvu 2006. godine. 

Spasio ga je Harry Kewell golom za 2:2 kojim je Australija otišla dalje, a Kalac je nakon utakmice rekao kako je suigrača iz reprezentacije častio cijelu večer.

Kako je i sam rekao, ta utakmica mu i dalje traje, pa smo ga pitali bi li u Tompojevce doveo velikog prijatelja Marka Viduku, koji je te 2006. opasno maltretirao obranu Hrvatske. Klubu u proljeće hitno treba robusni centarfor, smatraju u sedmoligašu.

Viduka živi u Zagrebu i vodi svoj kafić, daleko od medijske pažnje, tako da nismo uspjeli dogovoriti transfer-bombu.

"Haha, ma ne. Mark uopće više ne igra, ne mrda", završava Kalac.

Momci iz Tompojevaca mogu odahnuti, idući trening će raditi neke svoje vježbe, ponešto jednostavnije. Željkove su im bile previše "anćelotijevske".

Zato ga nisu razočarali u najvažnijem, trećem poluvremenu na zajedničkom roštilju koji je uslijedio odmah nakon treninga, koji će im dugo ostati u sjećanju.