regija

Brazilski mediji: Srbija je Brazil istoka Europe. Bit će nam najteži rival na SP-u

Foto: Epa

REPREZENTACIJA Srbije će u grupnoj fazi SP-a u Kataru igrati protiv Brazila, Švicarske i Kameruna, a dva od tri protivnika srpske reprezentacije jednaka su kao i na prethodnom Mundijalu u Rusiji.

Tadašnja reprezentacija Mladena Krstajića u Rusiji je igrala protiv Brazila, Švicarske i Kostarike te završila treća. Srbija je tada bila u skupini E, a natjecanje je otvorila pobjedom od 1:0 nad Kostarikom golom Aleksandra Kolarova. U drugoj utakmici Srbija je izgubila od Švicarske 2:1 golovima Granite Xhake i Xherdana Shaqirija, koji su zabili nakon vodstva Srbije 1:0 golom Aleksandra Mitrovića.

U posljednjoj utakmici skupine Srbi su izgubili od Brazilaca 2:0 pogocima Paulinha i Thiaga Silve. Brazil s prvog te Švicarska s drugog mjesta otišli su u osminu finala, a Srbija je završila ispred Kostarike.

Brazilci se dive Srbima

Brazilski mediji su posvetili puno prostora reprezentaciji Srbije. Jedan od najčitanijih tamošnjih medija Folha de Sao Paulo nazvao je reprezentaciju Dragana Stojkovića Brazilom istoka Europe, a u tekstu se navodi da će baš Srbi biti najteži rival Brazilu.

"Poznati po tehnički dotjeranom stilu igre, sa zvijezdama koje igraju u najjačim europskim klubovima, Srbi su spremni da obrane nadimak 'Brazil europskog istoka', kako su ih već nazivali u prošlosti'', navodi se na samom početku teksta.

Vlahović i Tadić predvode novu generaciju

Prvo mjesto Srbije u kvalifikacijama ispred Ronaldovog Portugala Brazilci pripisuju novoj generaciji mladih srpskih igrača predvođenoj Dušanom Vlahovićem, ''mladim napadačem koji predstavlja novu generaciju reprezentacije koju karakteriziraju ofenzivni nogomet i fizička snaga.''

Uz Vlahovića, kojeg je Juventus platio 81 milijun eura, Brazilci se dive i Dušanu Tadiću. "Tadić je odigrao ključnu ulogu u kvalifikacijama jer je upravo on zabio gol za pobjedu protiv Portugala'', navodi brazilski dnevnik. No tko zna kako bi ta priča završila da nije bilo Aleksandra Mitrovića, koji je zabio gol za 1:1.

"On je bio najbolji artiljerac skupine s osam golova, dva više od Ronalda. U cijelim kvalifikacijama više od Mitrovića su zabili samo Lewandowski (9) te Kane i Depay s po 12. Činjenica da srpske zvijezde igraju u velikim europskim klubovima nije iznenađenje. Trenutni popis ne uključuje nijednog igrača koji igra u srpskoj ligi jer lokalni nogomet pamti i bolje dane", navodi se u tekstu u kojem se novinar prisjetio i majstorija izbornika Srbije Piksija, koji je briljirao na Mundijalu 1990.