Triatlon

Britanci zabranili transrodnim triatlonkama da se natječu u ženskoj konkurenciji

Foto: EPA-EFE

BRITANSKI triatlonski savez zabranio je transrodnim sportašicama natjecanje u ženskoj kategoriji, dopustivši im sudjelovanje u "otvorenoj" kategoriji s muškarcima. Britanski triatlonski savez najavio je promjene u rodnim kategorijama koje uključuju transrodne i nebinarne sportaše i "otvorenu" kategoriju.

Savez je objavio kako će za sportaše starije od 12 godina postojati dvije kategorije - "ženska", za one koje su rođene kao žene, i "otvorena", za one koji su rođeni kao muškarci te transrodne i nebinarne osobe. Ovaj potez uslijedio je nakon odluke Međunarodne plivačke federacije (FINA), koja je također ograničila sudjelovanje transrodnih sportašica u elitnim ženskim natjecanjima.

"Britanski triatlonski savez preispitao je svoju politiku o transrodnim osobama kako bi osigurao da ona odražava potrebe našeg sporta, štiti poštenje u natjecanju i služi našoj želji da triatlon učinimo istinski inkluzivnim", stoji u izjavi. "Naša politika ističe da je triatlon sport za svakoga i da se transfobično ponašanje neće tolerirati", dodaje se.

Upravno tijelo priopćilo je da su konzultirali više od 3000 sudionika u anketi te ugostili fokusne grupe, razgovarali sa sportašima, osobljem, članovima odbora i akademicima prije donošenja odluke. "Započeli smo ovaj proces krajem 2021. i prošli kroz razdoblje neovisnih konzultacija kako bismo istražili mogućnosti kategorizacije." Razmatralo se i dodavanje treće kategorije (muškarci, žene, open), ali je zaključeno da ne bi bilo značajnog broja sportaša koji bi se natjecali u toj kategoriji.