Pred Jakirovićem su četiri ključne utakmice. Evo što hitno mora promijeniti

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

SERGEJ JAKIROVIĆ odradio je danas prvi trening s Dinamom, koji je ekspresno preuzeo jučer nakon što je klub smijenio Igora Bišćana. Bila je to kulminacija ludih 48 sati na Maksimiru koji su počeli infarktnim ispadanjem od AEK-a u 3. pretkolu Lige prvaka. 

Oko Igora Bišćana nakupilo se puno negativne energije, a iako je Dario Šimić u Ateni nakon utakmice novinarima rekao da trener ima punu podršku njega i Uprave, oni su ga smijenili već u ponedjeljak. Dolazak Sergeja Jakirovića je među navijačima dočekan euforično. On je na društvenim mrežama označen kao najveće Dinamovo pojačanje ovog ljeta, ali bivšem treneru Rijeke početak na klupi Dinama neće biti nimalo lak.

Četiri ključne utakmice

U Maksimir dolazi uoči četiri izrazito važne utakmice koje bi, iako je tek kolovoz, mogle itekako usmjeriti Dinamovu sezonu. U četvrtak u Maksimiru gostuje praška Sparta, u nedjelju Rijeka, a sljedećeg tjedna Dinamo putuje u Prag i Osijek. Računica i očekivanja su vrlo jasni - prolazak u skupine Europa lige i pobjede protiv Rijeke i Osijeka. 

Ulazak u Europa ligu bio bi ostvarenje minimuma europskih ambicija ove sezone, dok bi igranje u Konferencijskoj ligi za klub koji je pucao na Ligu prvaka bio velik poraz. Takvi su danas standardi u Maksimiru i s tim se svaki Dinamov trener mora pomiriti koliko god Jakirović ne imao dovoljno vremena da iz korijena nešto ne promijeni u momčadi.

Jakirović Dinamo preuzima u trenutku u kojem ima osam bodova i utakmicu manje od Hajduka, što se u HNL-u ne pamti. Eventualni poraz u jednom od dva spomenuta derbija koja dolaze ozbiljno bi narušio klupske šanse za obranu naslova prvaka i dao dodatna krila Hajduku, koji ionako već vrlo visoko leti i trese ga potpuna euforija.

No Dinamo je dobio trenera koji se nikoga ne boji. To je pokazao još dok je radio čuda s Goricom, a vrlo nedavno i u Rijeci, u kojoj je od razbijene momčadi napravio ekipu koja je došla do četvrtog mjesta u HNL-u i izborila play-off KL-a. Pritom je Jakirović razdrmao i podigao velik broj igrača i nije imao problem otpisati one koji nisu slijedili njegov plan, poput Halilovića.

Jakirović mora psihički podići momčad

Jakirović će ostati bez Livakovića, vjerojatno i bez Ivanušeca, iako se oko njih dvojice informacije mijenjaju iz sata u sat, ali i dalje ima dovoljan broj igrača s kojima, uz jedno ili dva pojačanja koja se očekuju, može vratiti Dinamo na pravi put.

Novi Dinamov trener za početak mora naći način da podigne momčad. Dinamo je u mjesec i pol dana ove sezone doživio šokova koliko nije u zadnje dvije sezone zajedno i momčad je u velikom psihološkom padu. Sve je počelo nesretno i šokantno izgubljenom utakmicom od Hajduka u 1. kolu SuperSport HNL-a, onda remijem i slabašnom igrom protiv Gorice i na kraju ispadanjem od AEK-a.

Dinamo je u vrlo kratkom roku izgubio pobjednički i frajerski gard kojim je išao kroz HNL i Europu i Jakirović će ga morati hitno vratiti uoči spomenutih utakmica. Odlaskom Arijana Ademija izgubio je i pravog, istinskog lidera. Tu ulogu su podijelili Ristovski i Livaković, koji je postao miljenik navijača, ali on je na odlasku iz Dinama i novi trener morat će naći novog lidera.

Jakirović će sa svojim stručnim stožerom morati smisliti kako da u vrlo kratko vrijeme fizički podigne Dinamo, koji je kod Bišćana već u pravilu padao nakon 60. minute. Kumovala je tome i neobjašnjiva tendencija bivšeg trenera da ne mijenja nikoga do same završnice, ali svejedno momčad ne izgleda najspremnije.

Drmić je najveća enigma u Dinamu

Ni Ante Čačić ni Igor Bišćan nisu uspjeli riješiti enigmu Josipa Drmića. Čovjek koji je prošlog ljeta došao kao spasitelj Dinama i od kojeg se očekivalo barem 20 golova u sezoni nestao je s radara iako je Antu Čačića uveo u Ligu prvaka protiv Bodoa. Igrao je sve manje, kod Bišćana je dobio svih 90 minuta u prvoj njegovoj utakmici na klupi, no potom je opet nestao.

Dinamo godišnje Drmiću plaća milijun eura. On je ušao u zadnju godinu ugovora i u situaciji u kojoj Dinamu očajnički treba još jedan napadač i dalje sjedi na klupi. Probao je Bišćan u nekim varijantama s Emrelijem, što nije bilo loše, ali za Drmića mjesta i vremena nije bilo.

Stara je priča da Švicarac ima "staklena koljena", ali dok su ona iole iskoristiva, grijeh je takvog igrača držati na klupi, s koje nije ušao ni protiv Gorice ni protiv AEK-a, a u porazu od Hajduka dobio je 12 minuta. Ako Jakirović uspije naći rješenje kako Drmića uklopiti u momčad, mogao bi u vlastitom dvorištu dobiti najveće moguće pojačanje.

"Lovim se za tranzicijski nogomet. Moramo biti pragmatični, sakriti mane i istaknuti vrline. Navijači mogu očekivati agresivan, brz i okomit nogomet. Želimo imati posjed, završavati akcije udarcima, raditi pritisak... Sve što prati moderan nogomet. Ova ekipa je to pokazivala prije, nema razloga da ne pokaže ponovno", rekao je Jakirović po dolasku u Dinamo.

Drmić je uništavao ekipe HNL-a u Rijeci upravo takvom igrom. To je preskup i predobar igrač da bi na klupi dočekao istek ugovora, a dojam je da bi za njega negdje bilo mjesta u momčadi. Ako ništa drugo, mogao bi dobiti barem veću minutažu i status džokera s klupe, koji bi bio u stanju dotući protivnika koji se otvorio, kao što je bio slučaj s AEK-om u Ateni.