DINAMO

Čačić je igraču od 2.7 mil. eura promijenio poziciju i stvorio Dinamovo novo oružje

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

DINAMO je u subotu u 11. kolu HNL-a pobijedio Slaven kod kuće 4:1 i nastavio sa sjajnom prvenstvenom formom uoči gostovanja kod Salzburga u srijedu u 3. kolu Lige prvaka. Momčad Ante Čačića odigrala je solidnu utakmicu i nije paničarila nakon što su gosti izjednačili iz jedine prave akcije na utakmici.

To je današnji Dinamo. Momčad jednostavno zna da će riješiti takve utakmice prije ili poslije. Nešto će se dogoditi, netko iz niza kvalitetnih individualaca će nešto napraviti i u HNL-u postaje samo pitanje koliko će Dinamo zabiti golova, a ne hoće li. Ovaj put je iskočio Martin Baturina koji je ušao u igru, ubrzao Dinamo i iznudio penal, a nakon njega i Petar Bočkaj koji je zabio i asistirao nakon što je također ušao s klupe.

Ludih 11 minuta Pere Bočkaja

Sve to Bočkaj je napravio u samo 11 minuta koliko je proveo na terenu, ali je u tom kratkom vremenu kao i preko tjedna u utakmici u Jarmini u Kupu (4:0) pokazao da mu je Čačić možda konačno našao pravo mjesto u momčadi. Nije petoligaš NK Borinci bog zna kakav poligon za dokazivanje, ali je Bočkaj i u toj utakmici od prve minute igrao na desnom krilu i bio je solidan, a i zabio je krasan gol.

Bočkaj je u Dinamo došao prošle zime u senzacionalnom transferu vrijednom 2.7 milijuna eura. Trebao je riješiti problem lijevog beka s kojim se prvo mučio Damir Krznar, a onda i Željko Kopić, a stigao je nakon osam asistencija u prvom dijelu sezone.

No, Bočkaj se u nestabilnoj Dinamovoj prošlosezonskoj momčadi nije snašao. Iako je Kopić forsirao sličan sustav koji je igrao i Bjelica, Bočkaj nije dao ono što se od njega tražilo, a bio je standardni igrač. Bio je i kod Ante Čačića u finišu prošle dramatične sezone, a golom za 2:0 u Šibeniku potvrdio je Dinamov naslov prvaka.

U novoj sezoni Čačić ga je koristio u deset od 11 prvenstvenih utakmica, a u osam od njih bio je starter. No, već u prvoj protiv Lokomotive bilo je jasno da će Čačić s Bočkajem imati problem. Lokomotivino desno krilo Aliyu ga je u prvih pola sata triput prošao kao da ga nema i Čačić nije imao izbora nego ga je izvadio već u 24. minuti.

U HNL-u igrao, u Europi sjedio na klupi

Nastavio je Bočkaj igrati u prvoj postavi, ali samo u HNL-u. Protiv Istre je asistirao i zabio, u Varaždinu je namjestio gol Špikiću da bi protiv Osijeka upisao dvije sjajne asistencije u pobjedi 5:2.

"Petar Bočkaj bio je jako dobar, imao je dvije asistencije. Popravlja fazu obrane. Vjerujem da će u bliskoj budućnosti biti dobar bek", rekao je Čačić nakon te utakmice, ali Dinamov trener s Bočkajem nije želio riskirati u Europi.

Jedina od osam europskih utakmica koju je Dinamo odigrao ove jeseni u kojima je Bočkaj upisao minutažu bila je uzvratna u Zagrebu protiv Bodoa. Bočkaj je ušao u produžetku i zabio gol za 4:1, a sve ostale utakmice je odsjedio na klupi.

Čačić je u svim europskim utakmicama na lijevom beku krenuo s Ljubičićem koji je ovog ljeta došao kao vezni igrač, ali je silom prilika morao igrati beka. Čačić je znao da će s njim izgubiti napadačku igru po toj strani, ali mu je bilo važnije da po toj strani ne curi. I nije. Ljubičić se kroz kvalifikacije za LP navikavao na svoju novu poziciju, a protiv Chelseaja je odigrao fenomenalno.

Bočkaj bio ubojit na desnom krilu kod Bjelice

Za to vrijeme je Čačić razmišljao što će s Bočkajem i čini se da mu je našao novu poziciju u Dinamu. Ona Bočkaju, naravno, nije strana. Igrao je Pero desno krilo prije dvije godine kod Nenada Bjelice i to jako dobro. S te pozicije je u jednoj fazi sezone u pet utakmica upisao pet asistencija i pokazao da je svejedno na kojoj strani igra, samo da ne mora previše igrati obranu.

Čačić na toj poziciji ima jako dobrog Darija Špikića koji je pod njegovim vodstvom izrastao u ozbiljnog krilnog igrača. Osim njega je tu je ozlijeđeni Luka Menalo te Mahir Emreli koji može igrati na krilu, ali on se uopće nije uspio nametnuti u Dinamu.

Špikić i Menalo su isti ili slični igrači. Izraziti dešnjaci i brzi igrači koji ne nude ono što nudi Bočkaj, a to je ulaz na lijevu nogu koja je izašla iz raja. Nitko u Dinamu, osim Oršića, nema takav top u nozi kao Bočkaj i s njim na desnom krilu Čačić ima jedno potpuno novo rješenje. 

Puno korisniji ne krilu nego otraga

Bočkaj nema u nogama ritam utakmica Lige prvaka, barem ne dok ne izgubi koji kilogram i popravi trkački dio igre. No, može biti iznimno opasan sa svoje "nove" pozicije s klupe i, što je jednako važno, može kvalitetno odmoriti Špikića u HNL-u. Jer, Dinamo čeka paklenih mjesec dana u kojem će odigrati osam utakmica od čega četiri u skupini Lige prvaka i dva velika derbija s Hajdukom i Osijekom.

Igrači će se strašno trošiti, neće ni Špikić moći igrati stalno bez prestanka, a Bočkaj bi mogao Čačiću biti puno korisniji na desnom krilu nego na lijevom beku. Njegova ubojita ljevica na desnoj i Oršićeva desnica na lijevoj strani pakao su za svaku obranu u HNL-u, a Bočkaj na krilu može s klupe napraviti štete i u Europi.

Šansa za Štefulja?

Njegova transformacija na krilo možda otvori vrata HNL-a i Danielu Štefulju koji je u Jarmini odigrao odlično i upisao tri asistencije. Štefulj šuti, radi i čeka svoju priliku, a u pretrpanom listopadu mogao bi i on zaigrati na lijevom beku.

Koji god potez je povukao ove sezone, Čačić je pogodio i to mu se mora priznati. Ljubičića je odmah vidio kao rješenje na lijevom beku, vratio je u život Petkovića, a sad je na dobrom putu da vrati i Bočkaja. Pohvalio ga je nakon utakmice sa Slavenom, vjeruje mu sve više, a Bočkaj bi mu to mogao višestruko vratiti.