Što Roger Federer radi nakon tenisa?

Foto: Profimedia

PRILIKA da ga trenira Roger Federer zasigurno bi bila ostvarenje sna za bilo kojeg mladog tenisača. Osim za vlastitu djecu švicarske teniske legende. Federerova djeca - blizanke i blizanci - sad igraju tenis i do četiri puta na tjedan, ali dok se 20-erostruki Grand Slam pobjednik često nađe na terenu s njima, CNN-ovoj Christini Macfarlane kaže da uglavnom pokušava ostati po strani.

"Ja nisam trener, ja sam tata, a tatin savjet, kao što znamo, ima svoje granice", smije se 41-godišnji Federer. "Nije bitno jesi li osvojio Wimbledon ili ne, i dalje si im otac i ponekad ne žele čuti ono što imaš za reći. Pokušavam biti smiješan, ali istovremeno pokušavam ponekad i biti izravan i učiti ih. Više im dođem, pretpostavljam, kao tehnički trener jer ih pokušavam naučiti svemu o reketima."

Federer priznaje da mu je laknulo što njegove kćeri Myla i Charlene nisu same pokazale zanimanje za tenis dok su bile mlađe. Kad su se rodile 2009., Federer je bio na vrhuncu svoje moći na terenu i zahtjevi sezone, stalno putovanje svijetom i provođenje jako malo vremena kod kuće, učinili bi ulaganje vremena u njegovanje njihova razvoja i uživanja u tenisu vrlo teškim.

"Ne mislim da smo bili ludi teniski roditelji koji su rekli: 'Cure, morati igrati svakog dana po dva sata'", kaže Federer. "Ali sad kad im je skoro 14 godina, stvarno počinjem osjećati da žele igrati sve više i više."

Dobrotvorni rad i putovanje u Lesoto

Dok je Federer uzbuđen što mu djeca sada idu njegovim koracima, a kaže da dečki Lenny i Leo posebno obećavaju, njihovu angažiranost u njegov dobrotvorni rad smatra "vrlo posebnom".

Ove godine obilježava se 20. obljetnica od pokretanja Fondacije Roger Federer, koja je pomogla više od 2.5 milijuna djece u šest zemalja južne Afrike te Švicarskoj. Fondacija se fokusira na omogućavanje kvalitetnog obrazovanja za djecu. Njegovo posljednje putovanje bilo je u Lesoto, koji je 2020. postao šesta zemlja s juga Afrike koja je postala dio fondacije.

"Svako takvo putovanje za mene je uvijek vrlo posebno, ali ovo je bilo ekstra posebno jer se prvi put i sve četvero djece pridružilo mojoj supruzi i majci", kaže Federer. 

Instagram / Roger Federer Foundation

"Sjajno smo se proveli. Bili smo tamo tri ili četiri dana, putovali Lesotom, zemljom u kojoj nikad prije nisam bio. Kad smo stigli, bilo je to više putovanje za djecu nego za mene. Više smo se orijentirali na njih, da se mogu igrati s djecom u školama, trčkarati naokolo, čitati jednim drugima... Bilo je baš zabavno vidjeti to kao otac i nadati se da mogu inspirirati bilo koje od svoje djece na dobrotvorni rad. Bilo je to zaista posebno, pa je cijelo putovanje bilo sjajno."

Tijekom posjeta Federer se igrao s djecom u pijesku, čitao im knjige i razgovarao s učiteljima o vrijednosti davanja odgovornosti djeci. Vjeruje da je "vrlo važno biti involviran" tijekom ovakvih putovanja. "Samo vidjeti kako samopouzdanje raste u njima i slušati kako ono što im pokušavamo usaditi zapravo djeluje, a na kraju krajeva, moraš im jednom dati tu moć", kaže.

U utorak je Federeru, uoči meča braniteljice naslova Elene Ribakine u 1. kolu, ukazana čast posebnom ceremonijom na slavnom središnjem terenu Wimbledona. Osmerostrukog pobjednika publika je pozdravila zaglušujućim ovacijama dok je koračao prema Kraljevskoj loži u All England Clubu. Bila je to prikladna proslava igrača koji je toj publici donio neizbrojive trenutke za pamćenje tijekom 24-godišnje karijere.

Oproštaj u suzama

Prošle godine, 23. rujna, Federer je zadnji put izašao na teren kao profesionalac. Bilo je prikladno da to učini uz Rafaela Nadala. Dvojac koji je tenisu omogućio vjerojatno najveće rivalstvo u povijesti igrao je zajedno parove na Laver Cupu u Londonu.

Fotografija Federera i dugogodišnjeg rivala Nadala kako se drže za ruke sa suzama u očima postala je jedan od pamtljivih trenutaka 2022. Kako godine budu prolazile, nema sumnje da će postati jedna od najikoničnijih slika u sportu.

Profimedia

Čak i u četrdesetima, Federer kaže da se namjeravao vratiti na Tour nakon višestrukih operacija koljena, ali naposljetku je morao priznati da je ozljeda bila jača.

Nije bilo bajkovitog završetka jer su Federer i Nadal u O2 Areni izgubili od Jacka Socka i Francesa Tiafoea, ali nakon "istinski zastrašujućeg" trenutka umirovljenja, švicarski superstar kaže da nije mogao zamisliti savršenije finale svoje izuzetne karijere.

"Ni s kim nisam o tome razgovarao", kaže. "Više sam bježao od toga, ali na kraju sam morao odlučiti - gdje ću se umiroviti? Koliko će bolno biti? Ili kolika će biti proslava? Ali završilo je baš kako je trebalo. 

Mislim da je bilo prekrasno, uz mene su bili Rafa, Novak, Murray, Borg, McEnroe, Laver, Edberg... Svi su bili tamo, moja ekipa, moja obitelj. Zaista je bilo lijepo jer sam se istinski bojao trenutka i načina na koji su napustiti tenis."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.