NA GOSTOVANJU

Ciparski novinar: Hrvati nisu kao nekad, Slovenija nam je pokazala kako protiv vas

Foto: Nikola Krstic/Guliver

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas je glavni urednik najpoznatijeg ciparskog sportskog portala Kerkida, koji govori o snazi ciparske reprezentacije te sutrašnjem kvalifikacijskom dvoboju s Hrvatskom.

POBJEDA Slovenije nad Hrvatskom odjeknula je nogometnim svijetom i rekao bih da je to jedno od najvećih iznenađenja prvog kvalifikacijskog kola. Remi Slovačke na Cipru 0:0 ne bih svrstao u tu kategoriju, ali već je sad vidljivo da ćemo imati jednu od najizjednačenijih skupina i da će se bitka za prva dva mjesta voditi do posljednjeg kola. Uoči početka ciklusa Rusija i Hrvatska označeni su kao glavni favoriti za odlazak u Katar, no već sad postaje jasno kako su pretpostavke bile preuranjene i kako će mnogi prosuti bodove, ne samo protiv Slovačke i Slovenije već i protiv Cipra, ali i Malte. Rusija nije imala ni približno lagan susret kako to sugerira pobjeda 3:1.

Favoriti će gubiti bodove u ovoj skupini. Da, i na Cipru, pa čak i na Malti

Svi smo bili ugodno iznenađeni prezentacijom ciparske reprezentacije protiv Slovačke. Prvo poluvrijeme bilo je izjednačeno, ali u nastavku Cipar je bio daleko bolja momčad i zaslužio je pobijediti. Posljednjih desetak minuta gledali smo pravu viktoriju, i da njihov golman nije izveo tri spektakularne obrane, Slovaci bi se kući vratili bez bodova. Činjenica je da su gosti igrali bez svog najboljeg igrača Hamšika, i da s njim i bez njega nisu ista momčad, no mislim da ono što pokazao je Cipar može zabrinuti sve izbornike koji su već u glavi upisali šest bodova protiv naše reprezentacija.

Pritom mislim i na Zlatka Dalića, čija Hrvatska već duže vremena nije prava. Nismo mi budale, svjesni smo kako će na Rujevici biti vrlo teško, pogotovo jer se Hrvati sada moraju vaditi i nemaju više prava na pogrešku, ali nikad ne reci nikad. Jedna kvalitetna defenzivna postava, s puno trke i agresije, mogla bi donijeti još jedno iznenađenje. Pod vodstvom novog izbornika, iskusnog grčkog stratega Nikosa Kostenogloua, Cipar je već u prvoj utakmici pokazao velik napredak. Uz to, lagao bih kad bih rekao da nismo osokoljeni remijem sa Slovačkom i pobjedom Slovenije koja je pokazala put kako treba igrati protiv Hrvatske.

Kostenoglou je doveden kako bi ciparsku reprezentaciju približio kvaliteti ciparskog klupskog nogometa. Nevjerojatno je da reprezentacija čiji klubovi iz godine u godinu vrlo uspješno nastupaju u kontinentalnim natjecanjima zauzme zadnje mjesto u trećoj diviziji Lige nacija i drži stoto mjesto na Fifinoj ljestvici. Problem je nastao kao posljedica naglog uzleta ciparske lige, odnosno ogromnog priljeva stranaca. Svaki iole bolji klub nakrcao se strancima, čime je sasvim zagušio proizvodnju i odgajanje domaćih igrača, a bez njih nema ni ciparske reprezentacije. Klupske moćnike nije briga za reprezentaciju, ali to je krivi put.

Mislim da se moramo okrenuti produkciji domaćih igrača, stvoriti zakone koji ograničavaju broj stranaca, forsirati naše igrače i onda jednog dana, kada strani klubovi počnu dovoditi naše igrače, biti u poziciji da razmišljamo o odlasku na veliko natjecanje. Do tada, sve je to prelijevanje iz šupljeg u prazno. Kostenoglou je u reprezentaciju donio velik i dosad neviđen entuzijazam, kakav vjerojatno nema nijedna reprezentacija u skupini. Također je napravio iznimno podrobnu selekciju igrača i pozvao nekoliko vrlo talentiranih mladih nogometaša, poput Loizoua i Kastanosa.

Cipar će na Rujevici biti vrlo defenzivan. Izbornik je ambiciozan i vjeruje u iznenađenje

Na Rujevici očekujemo vrlo defenzivan Cipar, vjerojatno u 5-3-2 formaciji. Kostenoglou ima jako puno iskustva, navodno je pogledao puno utakmica Hrvatske i vjeruje kako, uz malo sreće, može iznenaditi. Ambicije, što je najvažnije, ima. Hrvatska je pak u vidnom padu i smjena generacija koja je započela nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji neminovno mora ostaviti traga. Ključni igrači poput Perišića i Modrića sve su stariji, a oni mlađi poput Kovačića, Brozovića, Pašalića, Rebića nisu pokazali da su spremni preuzeti dirigentsku palicu.
 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.