City igra s četiri stopera i najbolji je na svijetu. Kako to?

Foto: EPA

DVOBOJ između Manchester Cityja i Bayerna trebao je biti najneizvjesniji par četvrtfinala s obzirom na to da je ždrijeb spojio, prema kladionicama i analitičkim kućama, dva prva favorita Lige prvaka. Međutim City je jučer u prvoj utakmici koja se igrala na Etihadu svladao Bayern s uvjerljivih 3:0 i time napravio ogroman korak prema polufinalu. Golove su za domaćina postigli Rodri, Bernardo Silva i Erling Haaland.

Ekipa Pepa Guardiole je time nastavila fenomenalan niz od devet pobjeda u svim natjecanjima te je sada jasno da se nalazi u prepoznatljivoj proljetnoj rapsodiji sjajnih rezultata, ali i odlične igre. Nakon pomalo turbulentnog prvog dijela sezone, promjena u kadru i taktici te smetnje zvane Svjetsko prvenstvo u Kataru plavi dio Manchestera opet ima priliku gledati najbolji nogomet na svijetu.

Mini-evolucija Cityjeve zadnje linije

Nakon što je na ljeto City prodao Oleksandra Zinčenka Arsenalu, a na zimu zbog nesuglasica oko manjka minutaže poslao Joaa Cancela na posudbu u Bayern, Pep Guardiola ostao je na samo jednom igraču na obje bekovske pozicije - Kyleu Walkeru. Ulje na vatru dolile su i Walkerove ozljede, ali i očit pad forme Engleza zbog čega ga Pep ni ne koristi.

Guardiola je tom problemu doskočio na prilično neočekivan i, na prvi dojam, konzervativan način stavivši na obje bekovske pozicije stopere - lijevo Nathana Akea, a desno Johna Stonesa. Zbog manjka Zinčenkove, a posebno Cancelove tehničke kvalitete, znala je ovakva postava koštati City protiv zatvorenijih protivnika, no kako se utakmice redaju, a protivnici postaju teži, ova odluka čini se sve boljom. To je pokazala i jučerašnja utakmica.

Naime, City se iz obrambenih 4-3-3 u posjedu pretvara u 3-2-4-1 formaciju jer Ake na lijevoj strani glumi bočnog stopera, dok Stones s pozicije desnog beka ulazi u veznu liniju. Tim oblikom City gotovo uvijek ima višak igrača u prvoj fazi izgradnje napada pa je tako imao i protiv Bayernova napadača te trojca prednjih veznjaka.

Stones se kao jedan od najkompletnijih stopera svijeta vrlo dobro uklopio u novu ulogu pa City s čak četiri nominalna stopera bez problema može graditi napade iz posljednje linije, kontrolirati posjed, dolaziti u zadnju trećinu i u dugim periodima držati ekipe u krilu njihova vratara.

Bayernov glavni plan igre bio je neučinkovit

Iako su gosti na kraju prvog poluvremena, a zatim i na kraju utakmice imali veći posjed lopte, činilo se da City gotovo u svakom trenutku utakmice kontrolira zbivanja na terenu. Razlog tomu upravo je ta 3-2 struktura posljednje dvije linije, ovoga puta njena obrambena faza.

City je u posjedu bio agresivan od samoga početka te je s ciljem sprječavanja progresije lopte kroz dribling Alphonsea Davisa usmjeravao Bayern da igra po njegovoj desnoj strani koja je s Dayotom Upamecanom i Benjaminom Pavardom nešto lošija opcija pri izgradnji napada. No Bayern je i preko njih u prvome poluvremenu i početkom drugoga uspio dolaziti u posljednju trećinu, ali tamo se događalo nešto na što Bayern nije navikao.

Naime, od svih ekipa u Europi Bayern ima najviše pokušanih i uspješnih driblinga po utakmici te obično razliku stvara na krilima, što i nije čudno kada u kadru ima nekolicinu najboljih driblera svijeta - Kingsleyja Comana, Jamala Musialu, Leroya Sanea i Alphonsea Daviesa - pa je tako Bayern već u prvih 45 minuta pokušao čak 23 driblinga.

Ali ovoga puta na drugoj strani tih driblinga pronašla su se dva sjajna duel-igrača - Ake i Manuel Akanji - koji su redovito oduzimali lopte, a čak i kada bi bili predriblani, dovoljno bi omeli Bayernove ofenzivce da bi ih netko drugi uspješno preuzeo. City je tako kao tim u prvome poluvremenu imao čak 19 uspješnih startova na loptu (12 više od Bayerna) i 33 osvojena duela.

Izostanak devetke i Upamecano odlučili su pobjednika

Time su Thomas Tuchel i Bayern ostali bez glavnog oružja za stvaranje prilika i posljedično tomu do poluvremena nisu uputili niti jedan udarac u okvir vrata, dok je City, izuzev Rodrijeve bombe, imao još nekoliko dobrih prilika za povećanje vodstva. U drugome poluvremenu priča se samo nastavila.

Iako je Bayern izašao iz svlačionice u nešto boljem izdanju i preko Sanea nekoliko puta zaprijetio Edersonu, stanje na terenu se zapravo nije promijenilo. Bayern je sve manje driblao (u drugome poluvremenu ukupno samo sedam puta), a alternativnog načina za stvaranje prilika bez pravog napadača nije bilo. Centralni dio napada bio je potpuno odsječen.

Serge Gnabry, krilni igrač koji je mijenjao ozlijeđenog Choupo-Motinga, na poziciji devetke bio je nevidljiv i utakmicu je završio bez upućenog udarca, bez uspješnog driblinga i sa samo 30 posto osvojenih duela. Da bi stvar bila gora po Bavarce, griješiti je u drugome poluvremenu počela i posljednja linija, posebno Upamecano koji je u 10-ak minuta svojim greškama stvorio nekoliko prilika za City.

Za razliku od prošlih sezona kada bi City često propuštao kazniti takve greške, ove je dodatno opremljen strojem za realizaciju - Erlingom Haalandom. Iako Norvežanin nije dominirao protiv suparničkih stopera, niti je puno sudjelovao u igri, na nula osvojenih duela i tek 12 točnih dodavanja postigao je gol i upisao sjajnu asistenciju iz dvije prave prilike te je odveo City do vodstva od 3:0.

Pep protiv sustava kup natjecanja

Do kraja utakmice Yann Sommer je nekoliko puta obranama spašavao Bayern težeg poraza ostavivši Bavarcima barem nadu u čudo u Münchenu, a City je samo potvrđivao da se radi o favoritu turnira te ekipi koja, kao i u većini trenutaka posljednjih godina, igra najbolji nogomet na svijetu.

Tako se nakon turbulentnog prvog dijela sezone i taktičkih prilagođavanja kadrovskim promjenama City ponovo našao u poznatoj situaciji. U Engleskoj Guardiola i City nemaju više što dokazati te sve ukazuje na to da je primarni fokus Liga prvaka, a već sada su na korak do polufinala.

Zbog tog fokusa City na većem uzorku stvara malo manje prilika i postiže manje golova, a malo ih više dopušta i prima nego prije, ali ove sezone, s Haalandom i promjenama u posljednjoj liniji, čini se kao najsposobnija verzija Cityja za nadigravanje s najjačim ekipama Europe. Ponovo izgleda kao ekipa koja će nadigrati baš svakoga. Ostalo mu je samo pobijediti varijancu kup natjecanja.