Čudesni debakl Dinama obilježen Vidinim namigivanjem više nije rekord Lige prvaka

Screenshot: Youtube

MOHAMED SALAH ušao je u igru umjesto Darwina Nuneza u 68. minuti utakmice Rangersa i Liverpoola na Ibroxu, pri vodstvu gostiju 3:1. Za samo šest minuta i 12 sekundi egipatski velemajstor postigao je tri gola, što je najbrži hat-trick u povijesti Lige prvaka. Do kraja je Harvey Elliott dodao još jedan za konačnih 7:1, ali je junak, i to ne samo ove utakmice, Salah.

Salah je ušao u igru. Šest minuta i 12 sekundi kasnije imao je hat-trick

Nevjerojatno brzim hat-trickom srušio je rekord Lige prvaka za koji se mislilo da je nedostižan, a postavljen je na Maksimiru prije gotovo 11 godina, 7. prosinca 2011. Tada je na utakmici Dinama i Lyona u skupini Lige prvaka Bafetimbi Gomis za samo osam minuta postigao tri gola za pobjedu gostiju, također 7:1. U desetljeću koje je slijedilo brze hat-trickove u LP-u postizali su Ronaldo, Lewandowski, Sterling i Luiz Adriano, ali nitko ni blizu tako brzo kao Gomis kod Dinama. 

Dinamovu povijesnu, nezaboravnu blamažu obilježilo je namigivanje Domagoja Vide, braniča osramoćene momčadi, Gomisu, i to nakon što je ovaj zabio jedan od golova za rekord. Zbog toga su Nizozemci, jer je Ajax oštećen ovakvim ishodom, optuživali Dinamo za namještaljku. Kruno Jurčić je nakon debakla dobio otkaz, jedan od tri u Dinamu. 

Nizozemci su poludjeli i optuživali Dinamo za namještaljku zbog Vidinog namigivanja

Hrvatski prvak je tada u posljednjem kolu Lige prvaka ugostio Lyon, koji je uoči te utakmice imao isti broj bodova kao i Ajax, ali gol-razliku minus četiri, dok su Nizozemci imali plus tri. No Lyon je pregazio Dinamo 7:1, a Ajax izgubio od Reala 3:0 i Francuzi su se senzacionalno provukli kroz skupinu kao drugoplasirani.

Nizozemci su odmah optužili Dinamo i Lyon za namještanje utakmice. "Vidljivo je da su se igrači Dinama odmarali i nisu igrali s fanatizmom. Čudno je da se Francuzi nakon 6:1 i 7:1 nisu radovali, kao da su već znali... Tu je i namigivanje Vide Gomisu kod rezultata 5:1", pisao je Ajaxinside.

Strijelac povijesnog hat-tricka o Vidinom namigivanju: Igrači s istoka Europe su malo čudni

Upravo se o namigivanju hrvatskog braniča najviše pisalo, a ovako ga je prokomentirao Gomis: "Kad smo zabili gol, Vida je znao da želimo što prije uzeti loptu i nastaviti utakmicu. Igrači na istoku Europe su malo čudni oko lopte. Pokušao sam mu je uzeti, a on mi je namigivanjem htio poručiti 'tek si zabio, daj da se malo oporavimo'."

Ajaxov trener: UEFA bi to morala istražiti

Lyon je dotad postigao dva gola u pet utakmica, a onda je na Maksimiru u samo sedam minuta zabio četiri komada. Šokiran tom utakmicom bio je i tadašnji trener Ajaxa Frank de Boer: "Moj asistent mi je rekao da su Lyonovi golovi u drugom poluvremenu zagrebačke utakmice padali začuđujuće lagano i brzo. Neobično je u pola sata primiti šest golova, pogotovo u natjecanju ove razine. Ako se u Maksimiru događalo nešto sumnjivo, UEFA bi to morala istražiti."

Mamić se ispričao, a ceh je platio Kruno Jurčić

Iz Dinama su se nakon utakmice oglasili priopćenjem u kojem su takve tvrdnje nazvali tendencioznim, sramotnim i zlonamjernim. Najteži poraz Dinama u povijesti koštao je Krunu Jurčića posla, tada drugi put na Maksimiru, a Zdravko Mamić se navijačima ispričao za sramotu. Istrage nisu dokazale da je bilo namještanja utakmice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.