NFL

Čudesni Kansas City okrenuo -24 i došao na korak do Super Bowla

Foto: Getty Images/Guliver Image

KANSAS CITY CHIEFS u jednoj su od najluđih utakmica u povijesti doigravanja NFL-a pobijedili Houston Texans 51:31 i plasirali se u finale play-offa AFC-a. Za prolazak u Super Bowl morat će sljedećeg vikenda kod kuće pobijediti Tennessee Titanse.

Nakon rijetko viđenog niza amaterskih pogrešaka Chiefsa u prvoj četvrtini Houston je vodio 21:0, a nakon što je Fairbairn u 5. minuti druge četvrtine pogodio field goal Texansi su imali golemih 24:0. Teško je uopće objasniti što su Chiefsi sve poklonili gostima u prvih 19 minuta igre.

U prvom napadu Texansa na utakmici naivno su nasjeli na varku Texansa i Stills je napravio touchdown za 0:7. U sljedećem napadu Kelceu je ispala lopta na dodavanje Mahomesa zbog čega su domaćini morali napraviti punt koji je Barkevious Mingo blokirao, a Lonnie Johnson vratio za drugi touchdown gostiju i vodstvo 14:0 nakon manje od pet minuta igre. Raspad sistema Chiefsa nastavio se kad je Tyreeku Hillu ispala lopta nakon punta Texansa na šest jardi ispred vlastitog end-zonea i minutu i pol prije kraja bilo je 21:0 za Texanse.

Inače gromoglasni Arrowhead Stadium, koji je često nosio Kansas City do pobjede, okrenuo se protiv svojih igrača i zvižducima ih ispratio s prve četvrtine. Baš ništa nije dalo naslutiti nekakav povratak domaćina, a kriminalna igra u obrani i nevjerojatne pogreške nastavile su se i u drugoj četvrtini. Gosti su mogli riješiti utakmicu u prvom napadu druge četvrtine, ali su na četvrtom pokušaju za jednu jardu na 31 jardu od end-zone preziheraški odlučili pucati field-goal i poveli 24:0.

Sve što je Houston do kraja trebao raditi je ne napraviti previše gluposti, ne dopustiti jeftine poene i mirno kontrolirati utakmicu. Nisu uspjeli ni u jednoj od tih stvari. No, Chiefsima je trebala nekakva pomoć, nešto što bi zapalilo Arrowhead i dalo im toliko potrebnu iskru da se nekako spase. Nakon što je Williams uhvatio dodavanje Mahomesa za touchdown i smanjenje na 24:7, iskru je zapalio gostujući trener Bill O'Brien.

Katastrofalna odluka gostujućeg trenera

Na 33 jarde u vlastitoj polovici i četvrtom pokušaju za četiri jarde O'Brien je potpuno neshvatljivo išao na "fake punt" koji, naravno, nije uspio. Daniel Sorenson je fantastičnim rušenjem zaustavio Justina Reida pola jarde od novog prvog downa, Arrowhead je eksplodirao i rijetko viđeni debakl jedne momčadi mogao je početi.

Ono što je uslijedilo, godinama će se prepričavati i u Houstonu i u Kansas Cityju. 

Nošeni inspiriranim Mahomesom, Chiefsima je trebalo manje vremena da povedu 28:24 nego što su gubili 0:24. Napravili su šest touchdowna zaredom, upisali 41 poen zaredom (promašili su jedan dodatni poen) i pregazili izgubljene Texanse. Gosti su im pristojno uzvratili sve pogreške iz prve četvrtine, obrana više nije postojala, a atomski napad Kansas Cityja radio je što je htio.

Sve je bilo gotovo četiri minute prije kraja treće četvrtine kad je šesti touchdown Chiefsa ostvario sjajni Travis Kelce za 41:24. Texansi nisu imali ni snage ni volje za novi preokret i na kraju je završilo 51:31. Odgovor na napad Chiefsa nije imalo ni osoblje na stadionu koje je nakon zadnjeg touchdowna na semaforu obavijestilo navijače da je potrošilo sav vatromet namijenjen za proslavu touchdowna.

Kansas City je tako postao prva momčad u povijesti NFL-a koja je u doigravanju dobila utakmicu s najmanje 20 razlike nakon što je gubila najmanje 20 razlike.

Patrick Mahomes kompletirao je 23 dodavanja iz 35 pokušaja za 321 jardu i pet touchdownova bez ijedne presječene lopte. Deshaun Watson je, s druge strane, imao 31 od 52 uspješna dodavanja za 388 jardi i dva touchdowna, također bez interceptiona. Odličan tight-end Chiefsa Travis Kelce uhvatio je deset lopti za 134 jarde i tri touchdowna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.