Čudovište iz Napolija je najbolji stoper svijeta

Foto: Profimedia

OVE SEZONE u ligama petice nema nikakve dvojbe oko toga tko je hit-momčad. To je, dakako, talijanski Napoli, simpatična ekipa s juga Italije koja neumoljivo juri prema osvajanju Scudetta prvi put nakon više od 30 godina i tada sudbonosnog odlaska Diega Maradone.

Junaci Napolija nadugačko su i naširoko poznati ili se barem tako misli. Jedan je Victor Osimhen, za kojeg se još do jučer smatralo kako je previše plaćen francuskom Lilleu te kako su u iznos njegovog transfera uključeni i neki mutni poslovi te porezne vratolomije, što nije nužno niti daleko od istine. 

Drugi je neobuzdani gruzijski mladić Kviča Kvaratškelia, koji je skoro pa do jučer igrao još u Dinamu iz Batumija, nakon što je napustio Rubin Kazan zbog ratne situacije u Rusiji. Iz milja prozvan Kvaradona, riječ je doista o vanserijskom talentu, onom zbog kojeg ljudi i dolaze na tribine.

Ujedno se vidi da je igrač za kojeg do ove sezone nije bilo jasno hoće li uvijek biti samo jedan od onih ‘koji igraju za raju’ ili će znati igrati i na najvišoj razini profesionalizma. Ispostavilo se, istina je oboje.

No, tu je i treći junak, jednako važan za Napolijeve ovogodišnje podvige, a ipak izvan medijske žiže. On je reprezentativac Južne Koreje, Kim Min-jae, koji ove sezone igra toliko dobro da su u Napulju i struka i navijači već zaboravili Kalidoua Koulibalyja, igrača koji je godinama bio oslonac njihove obrane.

Kroz teško odrastanje i kovanje u vatri, ovaj Korejac postao je jedan od najboljih svjetskih braniča.

Koliko je Napoli doista dobar?

Koji god superlativ upotrijebili, nije pretjeran. Što se Serie A tiče, u 23 su kola sakupili 62 boda, što je otprilike 2.7 po susretu. Ako bi nastavili tim tempom, do kraja bi sezone osvojili 103 boda, najviše ne samo u povijesti Serie A nego i u svim ligama petice. Ne postoji segment igre u kojem su loši, a o tome najbolje svjedoče one najosnovnije brojke: primljeni i postignuti golovi.

Prema naprijed, samo su Manchester City i Bayern postigli više golova po susretu, dok je Napoli na trećem mjestu izjednačen s PSG-om. Obrambeno, Barcelona je daleko najbolja momčad u ligama petice (iako to nisu potvrdili protiv Uniteda u Europa ligi), a Napoli dijeli drugom mjesto s Newcastleom.

Junaci napadačke igre Osimhen i Kvaratškelia već su dobro opjevani, a obrambena ekipa i dalje kao da je zapečku, barem što se eksponiranosti tiče. A pravi vođa te obrane, onaj koji stoji u središtu stvari te je preuzeo konce koje je nekad držao Koulibaly, je Min-jae Kim, korejski gorostas koji imponira kako stasom tako i mirnoćom.

Igrač donedavno potpuno anoniman, koji je prerano morao odustati od fakulteta u Koreji te je nakon toga igrao dvije sezone u Kini, a potom u Fenerbahčeu, danas predvodi jednu od najboljih obrana Europe. A njegov je put bio sve samo ne jednostavan…

Težak početak korejskog gorostasa

Vjerovali ili ne, upravo je Čudovište (Monster) njegov nadimak. On sam iznimno je time zadovoljan: "Stvarno mi je sviđa moj nadimak. Jako dobro sumira moje kvalitete kao braniča, a zbog toga me se i prilično lako prepoznaje na ulicama Napulja." S nešto više od 190 cm te širokih ramena, Kim Min-jae doista ne odgovara profilu tipičnog Korejca, ali nikoga u Napulju za to nije briga.

Upravo na tim ulicama on je danas gotovo pa heroj, baš kao i njegovi napadački kolege. A njegov korejski početak bio je sve samo ne pun luksuza. Odrastao je u siromašnoj obitelji te je često morao nositi posuđenu robu, a od fakulteta je odustao jer, kako sam kaže, morao je početi skrbiti za svoju obitelj, a to je mogao igrajući nogomet profesionalno.

Upravo ga je ta obiteljska skrb odvela put Kine, gdje je zaradio dovoljno novca kako bi svojima osigurao mirnu budućnost. Njegov moto ostaje upisan na njegovim prsima, a referira se na staru latinsku poslovicu - carpe diem. Svaki dan mora biti iskorišten, svaka prilika mora biti prepoznata.

Tako i djeluje na terenu, pa i sam kaže da iz svoga porijekla crpi odlučnost koja se vidi u njegovim potezima. Ove sezone pokazuje da je branič koji je podjednako dobar na širokom prostoru te u pozicijskoj igri, nešto što je ogromna rijetkost na top razini nogometa.

U zračnim je duelima iznimno dobar, a na tlu često neprelazan. Ove sezone, u 29 utakmica - koliko je odigrao u Serie A i Ligi prvaka - predriblan je samo dvaput. Pritom, često se znao namjeriti na prave majstore lopte i trikova. Pa ipak, njegovim kvalitetama kao da nema kraja.

Profinjeno Čudovište

Min-jae možda i nosi nadimak Čudovište, ali njegova igra u osnovi je vrlo profinjena. Gledajući jednu od najvažnijih metrika za dodavanja iz zadnje linije - progresivnost dodavanja - među top 50 igrača u ligama petice očekivano se nalazi ogroman broj golmana.

Osim samih vratara, tu je mjesto našlo i pet braniča, koji se po toj statistici izdižu prilično iznad ostalih. Očekivano, tu je Bayernov francuski poletarac Dayot Upamecano, koji gotovo da nema mane što se tiče distribucije ili iznošenja lopte.

U top 5 spadaju i dva prekaljena brazilska majstora - Thiago Silva i Dante - koji i dalje plijene rutinom i mirnoćom. Začudo, uvjerljivo na prvom mjestu je Lewis Dunk, a u top 5 spada i Kim Min-jae, kao igrač toliko presudan za prvu fazu Napolijeve distribucije lopte.

Dobar dio golova koji Napoli postiže rezultat je upravo dobre distribucije te iznimno dobre tranzicijske igre. I jedno i drugo kreće iz zadnje linije, koja rijetko griješi, a sve počinje upravo od liderskih i tehničkih sposobnosti korejskog reprezentativca. 

Kada se sve zbroji i oduzme, ove sezone riječ je o jednom od najboljih dodavača lopte iz zadnje linije te o braniču koji je agresivan u izlascima te gotovo neprelazan. Nije onda niti čudno koliko je teško zabiti protiv Napolija. Jedini problem kluba s juga Italije bit će zadržati njihovo profinjeno čudovište, jer postoji kvaka…

Na ljeto vjerojatno odlazi

Kim Min-jae na veliku pozornicu liga Petice došao je neočekivano te sve ostavio zatečenima. Igrač koji je u Europi odradio samo jednu sezonu (u Turskoj) pokazao se u najkraćem mogućem roku kao igrač koji je ne samo popunio rupu nastalu odlaskom Koulibalyja nego donio i dimenziju više. Napoli je za takvog igrača dao danas gotovo pa bijednih 18 milijuna eura, ali u jednoj su se stvari preračunali.

Očito niti u samom Napulju nisu računali do kojih će visina odskočiti njihov novi branič pa mu u ugovoru stoji odštetna klauzula od 48 milijuna eura. Nakon sasvim dovoljnog uzorka od preko 30 utakmica, ta cifra gotovo da je šala mala za većinu europskih velikana.

Samo za podsjetnik, dosad su već 22 braniča prodana za veći iznos od spomenutog, a ovoga bi ljeta Joško Gvardiol mogao biti prodan za kakvih 60 milijuna više od njegove obavezne odštete.

U medijima se već naveliko spekulira kako je najviše zagrizao Manchester United, koji bi ga htio vidjeti u obrani s Martinezom i/ili Varaneom. Taj se duet ili tercet, već ovisno o potrebi, čini da bi mogao biti temeljac jednog novog, vrlo moćnog Uniteda kakav se već nazire ove sezone. 

Napoli može iznenaditi

Bilo kako bilo, Napolijev će biti zadatak Kima nagovoriti na ranije produženje ugovora te izbjegavanje spomenute klauzule, ali to će biti teško, a vjerojatno i nemoguće. Plaća kakvu mu može dati Manchester United ili Real Madrid gotovo da je deset puta veća od onoga što mu može ponuditi Napoli, a na takav zov najvećih velikana i još većeg novca nitko nije imun.

Generalno, nikoga ne treba brinuti činjenica da tek šest mjeseci igra na najvećoj razini jer uzorak je već solidan. Što je još važnije, igra centralnih braniča puno manje varira od onoga što nude napadači ili krilni napadači, tako da je kupovina skoro pa garantiran jackpot.

Kim Min-jae svakako će moći ovoga ljeta birati među najboljim europskim klubovima. Bit će vrlo zanimljivo upravo ga tamo vidjeti sljedeće sezone. Dotad, on i Napoli već su gotovo pa dosanjali talijansku titulu, a u Ligi prvaka na pragu su četvrtfinala. Kako igraju, doista je sve moguće…