NBA

Curry promašio svih devet trica, Warriorsi svejedno došli na korak do naslova

Foto: Profimedia

JOŠ SAMO jedna pobjeda dijeli Golden State Warriorse od četvrtog naslova NBA prvaka u osam godina. U petoj utakmici finala pobijedili su Boston Celticse 104:94 i poveli 3:2 u seriji unatoč očajnoj šuterskoj večeri cijele momčadi, u kojoj je Stephen Curry promašio svih devet pokušaja za tricu.

Curry je nosio Warriorse kroz prve četiri utakmice finala i u svakoj zabio barem pet trica, ali ovaj put ubacio je samo 16 poena (šut 7/22). Završio je utakmicu bez trice prvi put nakon studenog 2018. godine i prvi put uopće u karijeri u doigravanju. Zapravo, samo su Klay Thompson (21 poen, trice 5/11) i Jordan Poole (14 poena, trice 3/6) imali dobru šutersku utakmicu, dok je ostatak momčadi gađao trice katastrofalnih 1/23.

Što će im trice kad Wiggins radi ovakve stvari?

Kanađanin Andrew Wiggins promašio je svih šest dalekometnih pokušaja, ali predvodio je Warriorse s 26 poena i 13 skokova, što mu je najbolja utakmica karijere u doigravanju. Kanađanin je i u prošloj utakmici bio jedan od ključnih igrača sa 17 koševa i 16 skokova, što mu je rekord karijere.

Za razliku od prve četiri utakmice, u kojima su Warriorsi tradicionalno radili velike serije, ovaj se put dogodilo sasvim suprotno. Celticsi su promašili čak 12 trica zaredom, ali potom pogodili osam uzastopnih i srušili rekord NBA finala te sredinom četvrtine prvi put poveli (58:55).

Poole drugu utakmicu zaredom pogodio bombu sa sirenom

Jordan Poole zabio je tricu s deset metara u zadnjoj desetinki treće četvrtine za vodstvo domaćina 75:74, koji su postigli prvih 10 poena u posljednjoj četvrtini, u kojoj su kasnije imali i 16 poena prednosti te sigurno priveli utakmicu kraju.

Jayson Tatum pružio je najbolju predstavu u finalu, u kojem je dosad šutirao jedva preko 30%. Postigao je 27 poena uz 10 skokova i šut 10/20, ali stao je u posljednjoj četvrtini i dopustio Warriorsima da se odvoje. Marcus Smart za Boston je ubacio 20, a Jaylen Brown 18 poena.

Izgubljene lopte presudile Celticsima

Ključ je bio u kontroli lopte. Warriorsima je najveća mana česta nesmotrenost s loptom, ali ovaj put su je majstorski čuvali i samo šest puta je predali protivniku, dok je Boston imao čak 18 izgubljenih lopti, koje su domaćinima omogućile 22 poena.

Celticsi su prvi put u doigravanju, a tek drugi put uopće nakon siječnja izgubili dvije utakmice zaredom, sličnim rezultatom (107:97), ali na potpuno različite načine. Warriorsi su prvi put poveli u ovogodišnjem finalu i trebaju još samo jednu pobjedu do novog prstena.

Šesta utakmica igra se u Bostonu u noći s četvrtka na petak po našem vremenu, a pobjeda bi Warriorsima donijela sedmi naslov u povijesti, čime bi se odvojili na trećem mjestu vječne ljestvice od Jordanovih Chicago Bullsa. Napravi li Boston ipak veliki preokret, osvojit će rekordni 18. naslov i odvojiti se od LA Lakersa kao najtrofejnija NBA franšiza u povijesti.