"Dalić govori floskule. Ne znamo osnove, a jedini Brozovićev nasljednik nije pozvan"

Foto: Index

ILIJA LONČAREVIĆ i BRANKO STRUPAR, legende hrvatskog nogometa, tijekom Eura u Index studiju komentiraju igru Hrvatske i ostale događaje na prvenstvu.

Hrvatska je nakon debakla protiv Španjolske (0:3), u drugom kolu skupine tek remizirala s Albanijom (2:2) i sada joj u zadnjem kolu u ponedjeljak protiv Italije, možda ni pobjeda neće biti dovoljna za prolazak skupine. Naši gosti analizirali su utakmicu s Albanijom, ali se i podsjetili one sa Španjolskom te govorili i o predstojećem meču, za koji se nadaju da brončanima sa SP-a neće biti zadnji na EP-u.

Evidentno je da Hrvatsku muče mnogi problemi na terenu, klupi i svlačionici, a zanimljivo je čuti kako o tome govore Lončarević i Strupar jer imaju ogromno trenersko i igračko iskustvo pa iz prve ruke daju pogled na situaciju u kojoj se nalazi nacionalna momčad. Izdvajamo neke od tema koje smo obradili, a cijelu emisiju pogledajte u videu u tekstu.

U njoj naši komentatori govore o ključnim greškama Dalića i igrača te kako ih ispraviti. Istaknuto je i da Hrvatska nema zamjenu za lošeg Brozovića jer jedini koji to može biti nije ni pozvan na Euro. Kritizirana je ne obrana Hrvatske, nego igra kompletne momčadi u toj fazi, kao i loš doprinos u njoj inače hvaljenog Kovačića...

"Od Dalića i igrača čujemo samo floskule. Kako nas itko može shvatiti ozbiljno s Kramarićem na krilu?"

Lončarević: "Istina je da mi Hrvati skrivamo istinu kao zmija noge. To je činjenica i nema više nikakve dileme. To se sada ponavlja po tko zna koji put. Istinu skrivaju izbornik, igrači, ali i mediji. Od izbornika nikada ne čujemo konkretne samokritike. Jedna jedina bila je ona o Petkoviću i njegovom jedanaestercu.

Od njega i igrača čujemo samo floskule tipa prvo smo poluvrijeme igrali loše, a drugo smo se vratili u igru. Mi igramo jako sporo. Kod našeg svakog igrača je lopta u svakoj akciji predugo, s previše dodira. To je svakome jasno, ali ja nikada nisam čuo izbornika da je to rekao.

Drugo, nemoguće je da igrači Hrvatske u ukupno 180 minuta igre protiv Španjolske i Albanije nisu blokirali nijedan centaršut. Nemoguće. Nemoguće je da mi ne blokiramo nijedan ulazak igrača s krila. Pa nas je Hoxha jučer trebao rasturiti i to je napravio sam. Mi smo na kraju trebali izgubiti utakmicu.

Da kroz naše igrače prolaze i lopta i suparnik kao da ih nema. Slična je situacija u reprezentaciji kao i na Euru prije tri godine. Nešto u reprezentaciji nije u redu. Ne razumijem zašto to oni ne rješavaju između sebe.

"Ogrezli smo u licemjerstvo. Kada izgovoriš malu kritiku, postaješ neprijatelj"

Jasno mi je da neće s tim izlaziti u javnost dok prvenstvo traje, ali jasno je da tu nešto nije u redu. Pa, imaju i izbornik i igrači iskustva s velikih natjecanja. Nemoguće je da reprezentacija u dvije utakmice zaredom ulazi onako kako je ušla.

To je frustrirajuće za nas koji gledamo. Vrijeme je da mi Hrvati počnemo o nogometnoj reprezentaciji koja nam toliko znači govoriti istinu. Ma kakva ona bila. Ogrezli smo u licemjerstvo kojem se ne vidi kraja. Kada izgovoriš malu kritiku, postaješ neprijatelj. Ja sam optužen da sam neprijatelj Dinama kada sam rekao da je prije par godina u pretkolu Lige prvaka loše igrao protiv Ferencvaroša.

Kako te netko može shvatiti ozbiljno s Kramarićem na krilu? Jer on to nije niti u fazi napada, niti u obrani, niti u organizaciji igre. Na drugom krilu pak imaš veznog igrača. A kao špica imaš igrača koji nije standardan u prvih 11 reprezentacije. Imamo Brozovića koji nije u formi.

"Kod Dalića nikada nema pravih promjena"

Imamo bekove koji igraju krila, pa su nas Španjolci mogli iskasapiti. Poraz 3:0 je još dobar za Hrvatsku. Dodajte još na to naš prespori protok lope te u tom pogledu način igre kakav nema ni reprezentacija koja će Euro završiti bez boda. I kada znamo to sve, na čemu mi temeljimo stav da smo konkurentni ili favoriti?

Dalić je za Albaniju promijenio par imena u početnoj postavi, ali nisu to nikakve bitne promjene bile. Nažalost, kod Dalića nikada ni nije bilo pravih promjena. Spomenuli ste kako nas prije ovog Eura strani mediji nisu svrstavali u favorite.

Nisu to napravili zato što znaju da mi ne možemo uvijek biti kakvi smo bili dva puta na SP-u. I kada nismo takvi, mi uopće nismo konkurentni i to je jedina istina. Žao mi je što Luka Modrić ovo proživljava i ako nakon treće utakmice u skupini ispadnemo, što će sve doživjeti na kraju jer on to nije zaslužio.

"U svlačionici ima trulih jabuka. Mnoge stvari će izaći na vidjelo"

Strupar: "Svi smo bili upisali bodove protiv Albanije. Nije ona tako dobro odigrala, koliko smo mi bili jalovi. Vidim da igrači nemaju energije. Kako nema energije, pa igraš za svoju zemlju na Euru?! Opet je presudio jako loš ulazak u utakmicu.

Iskreno, kada sam vidio kako igramo, rekao sam da bar izjednačimo do poluvremena, ali zapravo smo dobro prošli sa zaostatkom 0:1 do tada jer Livaković nas je spasio vrhunskom intervencijom, a zatim u zadnjem napadu Albanija promaši još jedan zicer.

Zatim smo u drugom dijelu imali jalovu inicijativu, ali smo uspjeli preokrenuti na 2:1. Očekivao sam da će i završiti tim rezultatom. I onda su Albanci nama u zadnjih 7 minuta ne samo zabili izjednačujući gol, nego i imali dvije velike prilike; zicer Hoxhe i šut koji je blokirao Sosa. To je sve samo odgađalo neminovno - povratak Albanije. Tako da imamo samo bod iz prve dvije utakmice.

"Nismo idioti, vidimo da to više nije to"

Naravno da u reprezentaciji ima trulih jabuka, ima ih uvijek i svugdje. Ali, za vrijeme velikih natjecanja nastoji ih se zataškati, ne ići s njima u javnost. Mada, nismo mi idioti, svi vidimo da to više nije to. Reprezentacija nas je naviknula, razmazila na odlične rezultate na velikim natjecanjima.

"Očekivanja su bila nerealna. Na Euru je pet, šest reprezentacija iznad naše"

Ali, mene je zaprepastilo kako se prije ovako teške skupine na Euru pričalo i pisalo da je Hrvatska u polufinalu. I kada se završi Euro, ako to bude negativno mnoge će stvari izaći na vidjelo. Prijeti razočaravajući rezultat s obzirom na očekivanja, ali ona su bila nerealna. Jer na Euru je pet, šest reprezentacija iznad naše. Bez obzira na sve, Hrvatska može pobijediti Italiju, ali bit će teško."

"Pašalić je podcijenjen. On, Sučić i Budimir oživjeli su Hrvatsku"

Strupar: "Poanta je bila da ih se Albance pritisne i da im se zabije lagani gol. Perišić je moderan igrač i jako ga volim kao nogometaša. Cilj je bio da Majer i Kramarić oslobađaju bokove za Juranovića i Perišića iz drugog plana. Međutim, dvojac s krila tako se uvlačio u sredinu napada i gušio Petkovića.

Zato što su Majer i Kramarić dolazili preblizu njemu, on je ostajao nevidljiv. Ima osjećaj da je Hrvatsku jako jednostavno čuvati. Pregusto je u sredini i Albanija nas je dva bloka zaustavila bez da se oznojila.

"Majer i Kramarić su gušili Petkovića. Moramo se kretati, ali ne tako"

Budimirova uloga nije sprint, ali je tako donio dva gola. On je ušao i promijenila se igra. Sučić, Pašalić i Budimir donijeli su živost, brzinu, prodornost i opasnu kombinatoriku, trokute....Nije imalo veze sa sporošću, jalovošću i gušenjem u prvom  dijelu.

Kao bivši napadač znam da se moraš kretati, jer ćeš tako uvijek izvući nekog stopera iz suparničke formacije, a Budimir je radio upravo to. Pašalić je podcijenjen. Moderan je igrač po tome što je stalno u kaznenom prostoru. Ne mora ni taknuti loptu, ali je tu, pred golom. Naravno, on je opasan i s loptom, po zemlji i zraku."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.