Dalić ima razloga plašiti se Kanade, ali na klupi ima rješenje za nju

Foto: Goran Stanzl/Pixsell/Screenshot

HRVATSKA u nedjelju od 17 sati igra protiv Kanade. To je utakmica u kojoj je momčadi Zlatka Dalića gotovo nužna pobjeda nakon remija bez golova u prvom susretu skupine s Marokom. Kanada je izgubila od Belgije 1:0, ali ono što je pokazala na toj utakmici, oduševilo je nogometni svijet.

Kanađani su bili bitno bolja ekipa s puno više šansi. Promašili su penal, a zambijski sudac ih je osim toga oštetio za još dva čista kaznena udarca. Sada se i oni moraju vaditi protiv Hrvatske. Iako ih je dio struke najavljivao kao potencijalno ugodno iznenađenje turnira, trebalo ih je tek vidjeti na velikoj pozornici protiv nekog drugog osim suparnika iz sjevernoameričkih kvalifikacija.

Ono što su hrvatski navijači vidjeli djeluje vrlo impresivno i Dalić može biti zabrinut jer je Kanada pokazala koliko opasna može biti. Ipak, otkrili su i jako puno mana u svojoj igri, a sjajna je vijest da Hrvatska ima igrače koji to mogu kazniti.

Dominacija protiv Belgije

Kanađani su već nakon prvog poluvremena imali 14 udaraca prema golu Belgije. To je najviše udaraca upućenih prema golu na svjetskim prvenstvima još od 2006. godine kada ih je Engleska protiv Trinidada i Tobaga imala 17.

Svaki prelazak preko centra djelovao je kao gol-šansa za Kanađane, a Belgiju su od poraza spasili samo kombinacija suparničke nepreciznosti, sreće i sjajnog Thibauta Courtoisa. Statistika u napadačkim kategorijama otkriva da dosad nismo vidjeli puno boljih ofenzivnih predstava od kanadske protiv Belgije.

Pogubno je utrkivati se s njima

Belgija je krivo igrala protiv vrlo potentne momčadi s brzim i snažnim igračima. Kanada u napadu jako širi teren i često joj bočni stoperi u liniji 3-5-2 igraju sasvim uz aut-liniju kako bi rastegnuli prvu liniju suparničkog bloka. 

U obrani Kanada igra agresivan visoki presing i obranu na čovjeka. To dovodi do igre u kojoj nema puno napadanja na postavljenu obranu niti s jedne strane i u kojoj dominira 1 na 1 igra u oba pravca. S takvom ekipom je pogubno ući u natrčavanje.

Starija i izraubana Belgija, s nedovoljno spremnim i lošim Hazardom, ušla je u tu trku i uvjerljivo izgubila. Dalić mora učiti na greškama koje je napravio njegov španjolski kolega na klupi Belgije Roberto Martinez.

Najveća vrlina Kanade je potencijalno i njihova najslabija točka

Kanadin najveći forte u igri je tempo, a njega pokušavaju nametnuti tako što suparničkoj obrambenoj liniji ne daju ni najmanje vremena na lopti. Time su isprovocirali puno pogrešaka Belgijaca u opasnoj zoni, a po osvajanju lopte su već imali velik broj igrača u suparničkoj polovici.

Ipak, njihova najveća vrlina je potencijalno i njihova najslabija točka. Belgijci su samo dvaput to iskoristili na pravi način. Jednom je Kevin De Bruyne donio krivu odluku i gol-šansu u kontri tri na jedan upropastio pogrešnim dodavanjem, a u drugoj prilici je Kamal Miller u zadnji tren blokirao udarac Michyja Batshuayija.

Radi se o tome da Kanada izlazi visoko s prednja tri igrača. Kako bi zadržali kompaktnost, vrlo visoko izlaze i oba vezna igrača, što ostavlja ogroman prostor iza njihovih leđa. Općenito u njihovom presingu ima dosta iskakanja igrača u višu liniju, čime suparnik ostaje s igračem viška u najopasnijim zonama.

Preuzimaju ogroman rizik u igri

Velike probleme im rade i rotacije. Zbog toga što igraju na ogromnom prostoru, efikasna igra čovjek na čovjeka je nemoguća i kad-tad moraju preuzimati igrače, a u tim reakcijama dosta kasne. Kad god su se Hazard ili De Bruyne pravovremeno pojavili na poziciji desetke, bili su u šansi dobiti loptu u točki koja bi slomila sve suparničke linije.

Treba napomenuti i da su Kanađani vrlo često ostavljali svoja tri stopera da igraju protiv Hazarda, De Bruynea i Batshuayija 3 na 3 na 40 ili 50 metara od Borjana. To je nevjerojatno opasno i rizično, posebno s obzirom na to da im nijedan od tri stopera ni blizu ne spada u rang svjetske klase.

Što je ključno za Hrvatsku?

Kanada na postavljenu obranu igra jednostavan nogomet. U prvoj liniji stoji jako široko i pokušava navući suparnika da izađe, a onda dugim loptama traži napadače i desetke koji konstantno utrčavaju u kanale i daju širinu napadu.

Polivalentni su, dosta rotiraju u napadu i traže brze završnice s puno udaraca izvana. O tome svjedoči i činjenica da im je tek svaki sedmi udarac protiv Belgije bio u okvir gola. Za Hrvatsku će ključ u tom dijelu susreta biti kontrolirati tempo.

Ključan čovjek bi mogao biti onaj kojeg se najviše kritiziralo nakon Maroka

Momčadi Zlatka Dalića nikako ne paše igrati na visokoj frekvenciji protiv ovakve ekipe. Sposobnost Luke Modrića, Marcela Brozovića i Matea Kovačića da igraju protiv braniča koji im je uvijek na leđima i da zadrže loptu pod pritiskom bit će najvažnija za Hrvatsku.

Upravo bi Kovačić, jedan od onih koje se najviše kritiziralo nakon prvog kola, mogao imati ključnu ulogu.Prednost u prvom koraku koju može stvoriti pred agresivnim čuvarom je kao stvorena za Kanađane.

U odnosu na utakmicu protiv Maroka, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Dalić posegnuti za rješenjima s klupe kako bi momčad bila kompatibilnija za ovog suparnika. Nenad Bjelica je u analizi za HRT čak spomenuo i mogućnost promjene u 3-5-2, ali takva opcija se ne čini vjerojatnom.

Dalić se mora brinuti zbog Kanade, ali rješenja za nju ima i na klupi

S obzirom na to da braniči neće kao protiv Maroka imati puno vremena na lopti, treba vidjeti hoće li Dalić ostati vjeran Lovrenu ili će priliku dati Josipu Šutalu koji je u tom pogledu kvalitetniji. Osim toga, Dalić će tražiti brze igrače koji mogu probijati široko razmaknute kanadske linije.

Mario Pašalić se nameće kao idealan čovjek za taj zadatak. Može poslužiti kao dodatni vezni igrač, a njegovi brzi ulasci u završnicu i dolazak iz drugog plana čine se kao idealna formula za ovu utakmicu. 

S obzirom na to da se često žali na nedostatak dubine, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Dalić dati ozbiljniju minutažu Mislavu Oršiću. On je jedini pravi krilni igrač uz Perišića i s njima bi se na krilnim pozicijama dobila dodatna dimenzija.

Hrvatska je i dalje puno kvalitetnija momčad, ali joj ovakav stil protivnika ne paše. Osim toga, Alphonso Davies kao najbolji suparnički igrač, napada one zone u kojima je Hrvatska najranjivija. Igrom na nulu Dalić je izgubio luksuz pasivnosti u ovoj utakmici, a predstava Kanade protiv Belgije dala mu je puno za razmišljati.