Dalić u velikoj dilemi. Na ključnoj poziciji treba novog igrača

Foto: Nel Pavletic/Pixsell

HRVATSKA je u posljednjoj pripremnoj utakmici uoči Europskog prvenstva pobijedila Portugal u Lisabonu 2:1. Strijelci za prvu pobjedu Hrvatske nad Portugalom u povijesti bili su Luka Modrić iz jedanaesterca te Ante Budimir. Za domaće je pogodio Diogo Jota.

Podsjetimo, za Hrvatsku Europsko prvenstvo počinje u subotu kada će igrati protiv Španjolske, a u skupini su još Albanija i Italija. Sastav u Portugalu otkrio je u kojem smjeru izbornik Zlatko Dalić razmišlja po brojnim pitanjima, poput onog da će Joška Gvardiola koristiti kao lijevog beka što je pozicija koju igra i u Manchester Cityju.

To je otvorilo prostor u sredini obrane gdje se četiri stopera natječu za dvije pozicije. Svaki od njih je imao u relativno bliskoj prošlosti i svijetle i manje dobre trenutke u reprezentaciji. Kome će Dalić dati povjerenje?

Pongračić opasno prijeti Erliću i Šutalu

Iako stopere mogu odigrati i Gvardiol i Josip Stanišić, za očekivati je da će oni biti prvi izbor na bokovima. To znači da Dalić u Njemačkoj bira između četiri stopera: Marina Pongračića, Martina Erlića, Domagoja Vide i Josipa Šutala.

Tridesetpetogodišnji Vida odavno nije starter u reprezentaciji, a ni u kvalifikacijama nije imao veliku minutažu. Ne računajući prijateljske utakmice, zadnji put je za Hrvatsku startao protiv Walesa u gostima kada je Hrvatska poražena s 2:1.

Šutalo se proteklih godinu i pol dana uz Gvardiola profilirao kao igrač koji bi trebao biti nositelj obrane u budućnosti. Sjajno je igrao u Dinamu, za njega su bili zainteresirani svjetski velikani pa je prošlog ljeta napravio 20.5 milijuna eura vrijedan transfer u Ajax.

Grafika: Sofascore

No u nizozemskom velikanu nije imao sjajnu debitantsku sezonu. Odigrao je 23 utakmice i veći dio prvenstva bio je standardni prvotimac, ali Ajax je primio čak 61 gol u prvenstvu (čak deset klubova primilo je manje) te je jedva dohvatio peto mjesto, a svi braniči (uključujući i Šutala) bili su predmet velikih kritika u Nizozemskoj.

Erlić je već prokušana opcija u reprezentaciji. Iza njega je još jedna solidna sezona u talijanskom Sassuolu i ostaje za vidjeti hoće li iz pozicije prve zamjene za stopere uskočiti u ulogu prvotimca na Euru.

Konačno, Pongračić je odigrao jako dobru utakmicu u Portugalu, a u Lecceu je uspio revitalizirati karijeru. Neke njegove kvalitete na lopti mogle bi posebno doći do izražaja sada kad je Gvardiol na boku, a činjenica da je igrao u generalki je indikativna da ga i Dalić jako cijeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.