Dalić: Zajedništvo je jako važno

Foto: Marko Juric/Pixsell

PREDVODNICI hrvatskog sporta i kreatori nekih od najvećih svjetskih uspjeha obilježili su 22. izdanje međunarodne konferencije "Kondicijska priprema sportaša", a na zanimljivim panelima Zlatko Dalić, Ratko Rudić, Marijan Kustić, Stipe Pletikosa, Damir Martin, Tin Srbić, Srećko Šuk, Lucijan Krce i brojni drugi raspravljali su o uspjesima hrvatskih sportaša i otkrili kako izgleda svakodnevica i naporan rad koji stoji iza ovih vrhunskih rezultata.

Izbornici Zlatko Dalić, Josip Sesar, Igor Arbutina i Boris Dvoršek na panelu Priprema ekipe za turnirsko natjecanje raspravljali su o najnovijim iskustvima u ovoj tematici i otkrili sve detalje o načinu rada svojih reprezentacija.

"Lijepo je sresti velike stručnjake, biti dio ove konferencije te govoriti o onome što je svima nama poznato. Ja sam također bio student na ovom fakultetu, ovdje sam postao viši nogometni trener i upijao znanja od divnih profesora", izjavio je Dalić.

Izbornik Dalić se osvrnuo na velike uspjehe u ekipnim sportovima te važnost međusobnih dobrih odnosa.

"Oni Hrvatsku čine sportskom velesilom. Vaterpolo s europskim srebrom i svjetskim zlatom, nogomet koji u zadnjih šest godina čini čuda. Mislim da su u sportu općenito jako važni tim i zajedništvo. Bitno je da to bude jedna obitelj jer bez toga nema rezultata. Isto tako ovdje na KIF-u odgajaju jednu obitelj i uče ih dobrim stvarima. Mislim da sport može dati samo dobre ljude."

O strategijama podrške razvoju sportske pripreme u ekipnim sportovima govorili su vodeći ljudi nacionalnih sportskih saveza Marijan Kustić, Damir Poljak, Perica Bukić, Frane Žanić i Nikola Rukavina, dok su oni zaduženi za struku u savezima, Stipe Pletikosa, Jasmin Repeša, Lidija Bojić, Ratko Rudić i Ivan Donald Marić, govorili o dugoročnom razvoju igrača za nacionalnu reprezentaciju. Kondicijski treneri naših nacionalnih reprezentacija Luka Milanović, Pero Kuterovac i Dragan Luić predstavili su aktualnu temu Kondicijska pripremljenost igrača: inovativne paradigme treninga.

Rudić: Ovo mogu samo velike ekipe

Legendarni vaterpolo trener Ratko Rudić osvrnuo se na vrhunski uspjeh naše vaterpolo reprezentacije.

"Mislim da su za europsko srebro i svjetsko zlato najviše zaslužni sami igrači koji su bili glavni akteri u cijeloj priči te izbornik Ivica Tucak koji je odradio fantastičan posao, ali i cijeli savez. Svi smo na neki način disali zajedno, nastojali smo pomoći u svakom dijelu u kojem smo mogli. Ostvariti takav rezultat u tako kratkom razdoblju mogu samo velike ekipe, veliki igrači, veliki treneri i veliki savezi. To je sve plod jednog rada koji traje već nekoliko godina. Sretni smo što imamo igrače koji danas imaju veliku međunarodnu reputaciju. Mislim da je to dobar početak i priprema za Olimpijske igre.“