hrvatska reprezentacija

Dalića čeka najteža odluka. Hrvatski stručnjaci nemaju odgovor za jednu poziciju

Foto: Pixell/Goran Stanzl

U STUDENOME i prosincu održat će se Svjetsko prvenstvo u Kataru, a Hrvatska nastupa u skupini F s Marokom, Kanadom i Belgijom. Momčad Zlatka Dalića prvu utakmicu igra protiv Maroka u srijedu, 23. studenoga, već od 11 sati ujutro po našem vremenu. Drugu utakmicu na SP-u Hrvatska igra protiv Kanade u nedjelju, 27. studenoga, od 17 sati u Dohi, a treći susret u skupini bit će onaj protiv Belgije u četvrtak, 1. prosinca, od 16 sati.

Do SP-a nema još puno vremena, a do njegovog početka Hrvatska će odigrati samo još jednu pravu natjecateljsku utakmicu. U nedjelju navečer u Beču protivnik će joj biti Austrija, a Hrvatska na kultnom Prateru može doći do prvog mjesta u skupini i plasmana na Final Four Lige nacija.

Utakmica s Austrijom bit će odlična provjera za Dalića da pronađe rješenja za neke pozicije koje još nisu sasvim definirane. U prvom redu mislimo na onu centralnog napadača. Na toj poziciji Dalić nema jasan odgovor, a petorica igrača konkuriraju za ulogu devetke.

Dalić će se morati odlučiti za jedno ime 

To su Andrej Kramarić, Bruno Petković, Marko Livaja, Ante Budimir i Antonio Mirko Čolak. Premda su samo Budimir i Čolak klasične špice, teško je vjerovati da će se Dalić odlučiti za njih i može se očekivati da u vrhu napada bude netko od prve trojice navedenih.

Petković i Livaja su u vrlo dobroj napadačkoj formi, a Andrej Kramarić ponovno igra solidnu sezonu za Hoffenheim, koji ima brojne probleme. Kramarić je počeo od prve minute protiv Danske, a Hrvatska je na Maksimiru slavila golom Majera, kojem je asistirao Petković. Da nije još siguran u svoju odluku s kim bi trebao početi u napadu, Dalić je piznao i na presici pred utakmicu s Austrijom.

''Imamo četvoricu na popisu, nisu svi istog stila, pokušat ćemo tražiti nešto drugo, još jedno rješenje koje nam treba. Nekad nam treba robustan napadač, nekad šmeker, zavisi što želimo igrati. Bio bih sretan da imamo točno rješenje, ovog časa ga tražim. Vjerujem da će netko iz četverca Kramarić, Petković, Livaja i Budimir iskoristiti šansu'', rekao je izbornik Hrvatske. 

Odgovor na pitanje tko bi trebao dobiti prednost u napadu pokušali smo dobiti od nekoliko hrvatskih trenera i nogometnih legendi, no nitko se nije usudio izbaciti jedno ime koje bi trebalo biti starter. 

Goran Vlaović: Onaj tko to bude igrao, svakako će morati biti više prisutan u 16 metara

Nepošteno pitanje za svakoga, a posebno za nas koji smo nekad bili dio reprezentacije. Naravno da imam svoje mišljenje, ali radije ću ga zadržati za sebe. No mogu reći da ipak vidim kao klasičnog napadača nekoga iz trojca Kramarić - Petković - Livaja. Svaki od njih to može odigrati, no nitko od njih nije izrazita špica.

U kadru reprezentacije to su jedino Budimir i Čolak. Svaki od ove trojice voli igru s loptom, voli se otvarati i sudjelovati u igri, no za koga god se Dalić odluči, taj će morati biti više prisutan u kaznenom prostoru i morat će više tražiti gol. 

Zoran Vulić: Petković ili Livaja. Kramarić u reprezentaciji ne pruža ono što se od njega očekuje

Treba igrati onaj tko je u najboljoj formi. To je tako jasno. Svaki trener također ima neki svoj špurijus, vjeruje u nekog igrača čak i ako taj ne igra u najboljoj formi u klubu. Za mene su dva naša najbolja napadača Livaja i Petković. Za mene, riječ je o dva najbolja igrača u HNL-u.

Obojica su tipovi igrača koje volim, strašni dribleri koji fenomenalno igraju s loptom u nogama. Što se tiče Čolaka i Budimira, za njih dvojicu trebaš imati jaku lijevu nogu na lijevoj strani i jaku desnu na desnoj jer su to igrači koji žive od centaršuteva. Obojica igraju odlično, Budimir je jako koristan igrač, a Čolak u Škotskoj stalno trpa.

Kramarić je igrač s možda najboljim lažnjakom koji sam vidio, ali jednostavno u reprezentaciji ne pruža ono što se od njega očekuje. Tako da su dva moja favorita za prvu špicu Livaja i Petković, ali vjerujem da Dalić najbolje zna što mu treba. Premda mislim da će za Austriju minimalno rotirati momčad zbog umora, pravilo je da se ne mijenja momčad koja pobjeđuje. 

Ilija Lončarević: Nije oportuno baviti se prognozama

Pred Dalićem je velika dilema i treba biti jako pametan za odlučiti se tko bi mu trebao igrati napadača. Teško je reći hoće li to biti Kramarić, Petković, Livaja ili netko treći. Dalić najbolje zna što mu treba u kojoj utakmici i nije baš oportuno baviti se prognozama. Svaki od ove trojice ima dosta vrlina, ali i mana. Premda nema baš još puno utakmica na kojima može testirati igrače, Dalić ima dovoljno vremena za odlučiti se tko će mu biti starter.

Ćiro Blažević: Ne bih se usudio Daliću bilo što sugerirati

Ne bih si dozvolio luksuz da se miješam i bilo što sugeriram treneru koji je pokazao kakav talent ima. Posebice ne ovako kao padobranac. Imamo izbornika kojem je sam Bog podario talent i on će najbolje znati odlučiti bez da mu bilo tko sa strane pametuje. Za koga god se odluči, taj će biti pravo rješenje.