NBA

Dallas žrtvovao Bobana Marjanovića da Dončiću dovede boljeg centra

Foto: Profimedia

NBA SEZONA još nije ni završila, a već je dogovorena prva razmjena igrala za iduću. Luka Dončić dobio je suigrača kakvog do sada nije imao, ali pritom ostao bez najboljeg prijatelja iz svlačionice Mavericksa.

Shams Charania iz The Athletica javlja da Dallas dovodi centra Christiana Wooda iz Houston Rocketsa u zamjenu za četvoricu igrača i ovogodišnji izbor na draftu. Nitko od te četvorice nije bio značajan dio Dallasove ovosezonske rotacije, ali Boban Marjanović imao je neprocjenjivu ulogu kao dobri duh svlačionice i veliki Dončićev prijatelj, s kojim je mogao i razgovarati na domaćem jeziku.

Osim srpskog centra, Dallas u redove rivala iz Teksasa šalje Sterlinga Browna, Treya Burkea, Marquesea Chrisa te 26. izbor ovogodišnjeg drafta. Trejd se ne može formalizirati do samog drafta 23. lipnja jer Mavsi duguju New York Knicksima zaštićeni pick prve runde 2023. godine.

Dončić s Woodom može ono što s dosadašnjim centrima nije mogao

Wood je 211 cm visoki 26-godišnjak koji je 2015. ostao nedraftiran te se u NBA probijao kroz Razvojnu ligu, a počeo se dokazivati 2019. u kratkom boravku u New Orleans Pelicansima. Nakon toga uzeli su ga Detroit Pistonsi, u kojima je eksplodirao u završnici sezone i osigurao si 41 milijun dolara vrijedan trogodišnji ugovor s Rocketsima.

U dvije sezone u Houstonu u prosjeku je postizao 19.1 poen i 9.9 skokova uz 51% šuta iz igre i 39% za tricu, čime se potvrdio kao jedan od boljih napadačkih centara lige. Ofenzivno bi se trebao odlično uklopiti u igru Mavsa jer ima nužan vanjski šut, a bit će daleko bolji partner Dončiću u pick-and-rollu od Dwighta Powella ili Maxija Klebera. Samo što i dalje neće riješiti problem zaštite obruča.

Houston otvara prostor mlađima

Igrači koje Dallas šalje u Houston nemaju posebnu vrijednost u NBA ligi te su ubačeni u trejd kako bi se ugovori s obje strane poklapali, a Rocketsi će najveće koristi imati od 26. picka kojim će nastaviti rekonstrukciju započetu odlaskom Jamesa Hardena.

Njima je očito najvažnije bilo riješiti se Wooda kako bi otvorili prostor za Turčina Alperena Senguna, koji je u rookie sezoni pokazao velik potencijal, te novu buduću zvijezdu koju će izabrati na draftu. Rocketsi imaju treći pick, a najbolja tri sveučilištarca - Jabari Smith, Chet Holmgren i Paolo Banchero - redom su visoki igrači.