Dambrauskas radi dobar posao u Grčkoj. Uzeo je bodove velikanima i podigao klub s dna

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

LITVANSKI trener Valdas Dambrauskas (46) Hajduku je u hrvatskom Kupu donio prvi trofej nakon devet godina i uz drugo mjesto u prvenstvu, na kojem se Bijeli također dugo nisu našli, zaključio najbolju sezonu splitskog kluba u posljednjih petnaestak godina. 

Klub je preuzeo u teškom trenutku nakon otprilike četvrtine sezone, ali nije dobio prilike kompletirati jednu cijelu na Poljudu. U trenutku kada je Hajduk u aktualnoj sezoni nakon sedam kola imao dva poraza i jedan remi otpušten je jer predsjednik kluba Lukša Jakobušić nije smatrao da u svlačionici postoji ista "energija". 

Dambrauskas može reći da je u svakom klubu do sada postigao koliki-toliki uspjeh. Sa Žalgirisom i RFS-om osvajao je trofeje u Litvi i Latviji, Goricu je ostavio na trećem mjestu HNL-a s prosjekom od dva gola po utakmici, s Ludogorcem je osvojio naslov, a s Hajdukom spomenuti Kup i drugo mjesto. 

Na klupu novog kluba stigao u teškom trenutku

Nakon otkaza u Splitu, jedno vrijeme povezivao se s engleskim drugoligašem Middlesbroughom, ali na kraju je preuzeo posrnulog grčkog prvoligaša OFI iz Halikarnasa na otoku Kreti. Valdas je na klupu stigao uoči 10. kola, a OFI je do tada osvojio samo 6 bodova uz 23 primljena gola i već je ispao u Kupu.

Prve tri utakmice bile su teške. Osvojen je samo jedan bod, zabijen jedan gol, a primljeno ih je šest. Tada se počeo događati zaokret. Nakon prve tri utakmice, u idućih 6 kola OFI je upisao samo 1 poraz i primio tek 3 gola. Trenutno su na 11. mjestu tablice. U elitnom rangu grčkog nogometa na kraju sezone osam klubova od 7. do 14. mjesta razigrava za ostanak.

Trenutni niz od četiri utakmice bez poraza OFI nije doživio skoro godinu dana, a unutar spomenutog niza su postali i tek druga ekipa koja ove sezone nije izgubila na ligaškom gostovanju protiv vodeće momčadi prvenstva Panathinaikosa. Uz OFI to je uspio samo još Olympiacos.

Otkinuo bodove lideru prvenstva

Dambrauskas je na gostovanje u Ateni stigao 28.12. i već u 8. minuti ostao s igračem manje jer je francuski branič Samuel Yohou dobio direktni crveni. OFI je svejedno poveo sredinom drugog poluvremena a Panathinaikos se spasio poraza golom u 97. minuti.

Od potpune senzacije Dambrauskasa je tako razdvojio samo gol zabijen u istoj minuti kada i onaj Ivana Dolčeka na Šubićevcu, zbog kojeg je ostao bez posla na klupi Hajduka i krenuo u svoju grčku avanturu.

Nakon remija s Panathinaikosom Dambrauskasova ekipa nije primila gol 3 utakmice u nizu, što im je se nije dogodilo dulje od godinu dana. Ako ne prime gol ni u četvrtoj utakmici, izjednačit će najbolji niz sa sačuvanom mrežom koju je bilo koji klub napravio u ligi ove sezone (AEK, Olympiacos i PAOK).

Spasonosni golman

Posljednja utakmica u tom nizu odigrana je prošli vikend kada je OFI u Solunu gostovao kod PAOK-a, ekipe na četvrtom mjestu lige. Rezultat je bio 0:0, a prije Dambrauskasovog gostovanja PAOK je bodove kod kuće posljednji put ispustio još u listopadu prošle godine.

Prije osvojenog boda OFI je na gostovanjima u Solunu bio u crnom nizu koji je trajao čak 12 godina. Otočani su gubili devet utakmica u nizu na PAOK-ovom terenu i svaki put primali barem tri gola. Bitan bod donio im je 21-godišnji golman Christos Mandas, koji je imao sedam obrana.

Mandas je po SofaScoreu trenutno drugi najbolje ocijenjeni golman Superlige ove sezone, a treći je po ukupnom broju obrana i obrana unutar šesnaesterca po utakmici postavši tako jednim od najpouzdanijih Dambrauskasovih prvotimaca.

Do kraja regularnog dijela sezone ostalo je još osam kola, nakon čega slijede doigravanja za prvaka i ostanak. Glavni cilj OFI-ja je izbjeći ispadanje, a s obzirom na šest osvojenih bodova u posljednja četiri kola, sredina tablice ne djeluje neuhvatljivo za ekipu koju je miljenik hajdukovaca preuzeo kao fenjeraše.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.