Dan kada je Marakana skandirala Mamiću paleći hrvatsku zastavu i kamenujući Šimunića

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NA DANAŠNJI dan prije 10 godina Hrvatska je prvi put gostovala kod Srbije (1:1), i to u odlučujućoj utakmici kvalifikacija za SP 2014. Pola godine nakon što je najvećeg rivala na Maksimiru pobijedila 2:0 golovima Mandžukića i Olića, Hrvatska izbornika Igora Štimca je išla na Marakanu kod Srbije koju je tada vodio Siniša Mihajlović. 

Srbija je bila bolja, ali Mandžukić je ušutkao Marakanu

Srbija je u prvom poluvremenu bila bolja. Već u šestoj minuti je tadašnji tinejdžer, a sada najbolji strijelac Srbije u povijesti, Aleksandar Mitrović, nakon kornera pogodio stativu. Pletikosa je zatim obranio Tošićev udarac, a i Nastasić je pucao glavom. Ipak, Hrvatska je povela u 53. minuti kada je Srna dodao Mandžukiću, koji je rutinski zabio Stojkoviću.

Srbija je izjednačila 13 minuta kasnije. Miralem Sulejmani je centrirao, a Mitrović skočio i zabio glavom. Zatim su obje reprezentacije ostale s po deset igrača. Nemanja Matić je u 75. minuti dobio drugi žuti karton, a Josip Šimunić je pet minuta kasnije zbog brutalnog košenja Sulejmanija u začetku srpske kontre dobio crveni karton.

Najveći srpski stadion tresao se od oda četnicima i izljeva mržnje prema "ustašama i Šiptarima"

Najveći srpski stadion se 6. rujna 2013. tresao od povika "Jebi ustaše!", zatim "Ubij Hrvata da Šiptar nema brata!" te oda na velika zvona rehabilitiranom ratnom zločincu i kvislingu: "Od Topole pa do Ravne Gore, sve su straže đenerala Draže...", dok su u vizualnom dijelu potpuno dominirali transparenti Srba "prečana" (naziv za one iz krajeva preko Drine), veliki i naravno ćirilicom pisani Trebinje, Nevesinje, Glina, Banja Luka i najveći, Vukovar, čije ime su, poput inače hrvatskih (kada žele dodatno nabrijati nogometaše), srpski navijači izvikivali više puta tijekom utakmice.

Marakana je odisala mržnjom prema Hrvatima, ali za jednog je čuvala ljubav

Ali, ovi Srbi imaju svog hrvatskog pobratima - Zdravka Mamića, čije ime su tribine Marakane te noći nekoliko puta zdušno skandirale. Gazda hrvatskog nogometa tih dana je carevao srpskom prijestolnicom. Nastupom na srpskoj nacionalnoj televiziji, sipajući populističke bombone ("Rekao sam srpskim ministrima da moraju dati Zvezdi milione"), nije samo vatreno konzumirao odnos s malograđanskim, neukim i površnim dijelom srpskog nacionalnog bića, nego i s njim sklopio pravi brak. 

Stolicama, bakljama i topovskim udarima na hrvatske igrače i snimatelje

Za hrvatske igrače, srpski navijači imali su samo suprotne osjećaje. Kad su na hrpi slavili Mandžukićev gol, s jugozapada Marakane su ih zasuli hrpom stolica. Sa sjevera je odmah nakon toga u teren bačena baklja, nekoliko topovskih udara, a zapaljena je i hrvatska zastava.

Nisu se dobro provele ni kolege fotoreporteri. Dok su policajci na poluvremenu, uz glazbenu pozadinu Marša na Drinu, preko tartana odvodili uhićenog srpskog navijača, njegovi suborci gađali su ih slomljenim stolicama, od kojih su neke pogodile hrvatske snimatelje iza južnog gola.

Šimunić na udaru kiše projektila

Nakon što je crveni karton dobio Joe Šimunić, njegov izlazak iz igre pratile su nadrealne scene. Stotine navijača sjurile su se do ograda sjevera i istoka, tresući ih poput divljih životinja i zasipajući Joea kanonadom upaljača i stolica. Prilikom njegovog ulaska u tunel, doletio je i jedan topovski udar, koji je zaglušujuće eksplodirao neposredno uz Šimunića.

Pred kraj utakmice, navijači na jugu zapalili su pravu lomaču, a kada su je vatrogasci došli gasiti, i njih su zasuli stolicama. Veći požar spriječio je tek dolazak oklopljenih žandara. A kad smo već kod paleža, zapalili su transparent "Vinkovci su vrata Hrvatske".

SRBIJA - HRVATSKA 1:1 (0:0), Kvalifikacije za SP 2014., 6. rujna 2013.

Sudac: Felix Brych (Njemačka)

Strijelci: 0:1 Mandžukić (53'), 1:1 Mitrović (66')

Srbija: Stojković; Ivanović, Nastasić, Subotić, Kolarov - Fejsa (od 79' Petrović), Matić, Marković, Đuričić (56' Tadić) - Tošić (56' Sulejmani), Mitrović. 

Izbornik: Siniša Mihajlović.

Hrvatska: Pletikosa; Srna, Ćorluka, Šimunić, Lovren - Vukojević, Modrić, Rakitić (77' Jelavić) - Olić (57' Perišić), Mandžukić, Eduardo (63' Kovačić). 

Izbornik: Igor Štimac.