Debakl srpskih klubova u Europi je sve veći. Izgubili su 35 od zadnjih 40 utakmica

Foto: EPA

SRPSKI klubovi doživjeli su novu crnu večer u pretkolima europskih natjecanja. Beogradski Partizan je na Stadionu JNA poražen rezultatom 1:0 od belgijskog Genta u play-offu Konferencijske lige. Partizan je viceprvak Srbije i kao takav igrao je drugo pretkolo Lige prvaka, ali bi nakon ispadanja od Dinamo Kijeva i Lugana mogao ostati bez europske jeseni unatoč odličnoj startnoj poziciji.

Ranije je u play-offu Europske lige TSC Bačka Topola na svom terenu rezultatom 3:0 izgubila od Maccabija iz Tel Aviva. TSC inače trenira hrvatski strateg Dean Klafurić, a na današnjoj utakmici su čak dva njegova igrača zaradila isključenje. U slučaju da TSC ne napravi čudesan preokret u uzvratu, igrat će skupine Konferencijske lige.

U srijedu je u play-offu Lige prvaka od norveškog Bodo/Glimta izgubila Zvezda, a ranije je u drugom pretkolu Konferencijske lige ispao kragujevački Radnički, i to od crnogorskog Mornara, kojem je to bio drugi prolazak nekog protivnika u Europi u klupskoj povijesti. Vojvodina nije imala sreće u ždrijebu i ispala je od Ajaxa s ukupnih 4:1. Zbog potopa srpskih klubova u Europi, Supersport HNL je na ljestvici koeficijenata preskočio srpsku ligu na 20. mjestu.

Pet klubova u Europi pokazalo se kao previše za srpsku ligu

No ovakva sezona nije nikakva iznimka jer srpski klubovi su među najgorima u Europi već neko vrijeme. Brojni srpski stručnjaci i mediji ističu kako je njihovoj ligi prebrzo došao rast koeficijenta i velik broj klubova u Europi jednostavno nije spreman za tu razinu. U zadnje dvije sezone čak pet srpskih klubova je imalo plasman u neki eurokup.

Nevjerojatno zvuči podatak da srpski klubovi u zadnjih 40 utakmica imaju čak 35 poraza, dvije pobjede i tri remija. Partizan i Radnički su jedini koji su u tom periodu uspjeli pobijediti nekog, a Partizan je jedini tamošnji klub koji je u zadnje dvije sezone ostvario europski prolaz - lani protiv azerbajdžanskog Sabaha na penale.

Rezultati srpskih klubova u Europi zadnje dvije sezone u kvalifikacijama: 

Sezona 2023./24.

Braga - TSC Bačka Topola 7:1 (ispali u grupu Europske lige, tamo osvojili jedan bod uz gol razliku 6:19)

Crvena zvezda (direktan plasman u grupu Lige prvaka, osvojila jedan bod uz gol-razliku 7:15)

Olympiacos - Čukarički 6:1 (ispao u skupine Konferencijske lige, 0 bodova uz gol-razliku 2:16)

Apoel - Vojvodina 4:2

Partizan - Sabah 2:2 (prolaz na penale)

Nordsjælland - Partizan 6:0

Sezona 2024./25. dosad

Dinamo Kijev - Partizan 9:2

Ajax - Vojvodina 4:1

Mornar - Radnički 2:2 (prolaz Mornara na penale)

Lugano - Partizan 3:2

Bodo/Glimt - Crvena zvezda 2:1

TSC Bačka Topola - Maccabi 0:3

Partizan - Gent 0:1

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.