NBA

Debitirao u NBA finalu nakon rekordnog čekanja pa odigrao utakmicu života

Foto: Profimedia

BOSTON CELTICSI su u prvoj utakmici NBA finala šokirali Golden State Warriorse preokretom u četvrtoj četvrtini, u kojoj su zaostatak od 12 poena pretvorili u uvjerljivu pobjedu 120:108. Njihov najbolji igrač nije bio ni Jayson Tatum ni Jaylen Brown, nego veteran Al Horford, koji je u 26 poena ugradio šest trica.

To je najbolji tricaški učinak u NBA povijesti za debitanta u finalu. Horford je u 15 godina profesionalne karijere odigrao 141 utakmicu u play-offu prije nego što je prvi put nastupio u finalu. To je bio NBA rekord, koji je sada prepustio bivšem suigraču iz Atlante Paulu Millsapu (130).

Najveću utakmicu bogate karijere odigrao je večer uoči 36. rođendana i postao drugi najstariji igrač s barem 25 poena na debiju u finalu, iza 36-godišnjeg Chrisa Paula koji je to učinio prošle godine.

Dvostruki sveučilišni prvak i treći izbor drafta

Horford je rođen u Dominikanskoj Republici, za čiju reprezentaciju igra, a otac Tito proveo je tri sezone u NBA ligi. Imao je fantastičnu sveučilišnu karijeru u kojoj je u tri godine s Floridom osvojio dva naslova NCAA prvaka, nakon čega su ga kao trećeg 2007. draftirali Atlanta Hawksi.

S njima je proveo prvih devet sezona, zatim tri u Bostonu, koji je napustio 2019., ali vratili su ga prošlog ljeta nakon dviju sezona u Philadelphiji i Oklahoma Cityju. I to se ispostavilo kao fantastičan potez jer je Horford svojim iskustvom, liderstvom i gladi za prstenom postao njihov ključni igrač u ovom doigravanju.

"Dugo sam čekao na ovaj trenutak. Znam da je drukčije, ali bio sam na sličnoj pozornici na koledžu i jako sam se ugodno osjećao. Želio sam to prenijeti na ekipu, pobrinuti se da igraju bez zadrške. Želio sam da razumiju da je to samo utakmica, da izađu na teren i zabavljaju se", rekao je Horford nakon velike pobjede.

Zabija, skače, radi prljave poslove i drži time-out

Horford u 18 utakmica ovogodišnjeg play-offa u prosjeku upisuje 12.7 koševa, 9.4 skoka i 3.4 asistencije uz izvrsnih 46.3% šuta za tricu. Ali njegov učinak nipošto se ne može mjeriti samo statistikom, već jednostavno stalno pronalazi različite načine kako pomoći momčadi. U sinoćnjoj je utakmici čak i držao jedan time-out.

"Samo sam uzbuđen što dijelim ovu pozornicu s ovom grupom momaka. Imamo sjajne dečke ovdje, koji zaista shvaćaju i potpuno su posvećeni onome što radimo. Zabavno je gledati kako sve sjeda na svoje mjesto", rekao je peterostruki All-Star centar nakon utakmice života. Zabijao je, doduše, i više. Rekord karijere mu je 34, ali nikad dosad nije pogodio šest trica na susretu.

Druga utakmica finala igra se u ponedjeljak u dva sata ujutro po našem vremenu, ponovo u San Franciscu. Kroz NBA povijest 70.7% momčadi koje su dobile prvu utakmicu finala osvojile su titulu, ali to je uspjelo samo u 47.1% slučajeva kada je prvi susret dobila gostujuća momčad, kao sada Celticsi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.