Del Piero za Index: Dajte mi Gvardiola i Modrića u ekipu i odmah mogu na teren

Foto: Index

ALESSANDRO Del Piero stigao je ovog vikenda u Zadar na sve popularniji Sunset Sports Media Festival. Legendarni talijanski reprezentativac i najbolji strijelac Juventusa u povijesti stigao je na poziv Petea Radovicha, gostovao je na jednom od panela i družio se s hrvatskim sportašima.

Našao je vremena i za hrvatske novinare, s kojma je razgovarao u dvorištu vile u kompleksu Falkensteiner u Petrčanama. Dobro raspoloženi Talijan govorio je o hrvatskoj reprezentaciji, Luki Modriću, Jošku Gvardiolu, ali i o jednom od svojih idola iz djetinjstva - Toniju Kukoču, koji je igrao u klubu iz njegova grada.

Luka Modrić je fenomen. Nedavno je osvojio šestu Ligu prvaka, vodi Hrvatsku na Euro, možete li sebe zamisliti da igrate na tom nivou s 39 godina?

Ha, i ja sam igrao s 39 godina, ali u nešto drukčijoj ligi (Sydney FC, op.a.). Sve je u glavi, u tome kako se osjećaš i koliko si se spreman i dalje žrtvovati da bi tvoje tijelo bilo i dalje u optimalnom stanju. Luka mi je drag prijatelj i strašno mi je drago što ponovno ima priliku pokazati sve što zna.

Mislim, što reći o Modriću što već nije rečeno? Meni on ne izgleda uopće starije nego prije dvije godine. Njegove godine se ne vide u načinu njegove igre. On je čarobnjak na terenu i ovaj turnir bi mu mogao biti zadnji ples. Volio bih da karijeru završi na visokom nivou i da uživa na terenu.

Koga vidite kao favorita Europskog prvenstva?

Puno ekipa može otići do kraja, a jedna od njih je Francuska zbog puno razloga. Ima puno kvalitetnih igrača, nevjerojatni su, ali na velikim turnirima ne radi se samo o kvaliteti nego o trudu cijele momčadi. Sad se nivo toliko podigao i sličan je kod svih reprezentacija. Bit će teško svima, nadam se da će Italija proći dalje i pružiti najbolje.

Hrvatska i Italija igrat će u skupini na Europskom prvenstvu. Kako prognozirate tu utakmicu?

Neka bude dobra utakmica, 3-3, i neka taj rezultat i vas i nas pogura prema drugom krugu. Tko god će igrati protiv Hrvatske, bit će mu jako teško. Hrvatska je napravila sjajan posao zadnjih godina, ima kvalitetne igrače na svim pozicijama. Na velikim natjecanjima ima dobru kemiju, a to je najvažnije. Ali ne mislim da je Hrvatskoj ni bilo kome drugome ugodno kad zna da je s druge strane Italija.

Znači navijate za Hrvatsku i Italiju u drugom krugu?

Zašto ne? Naravno da navijam za Italiju i ne tiče me se previše što se događa s ostalim reprezentacijama. Hrvatska je, jasno, sjajna reprezentacija, a i ovdje sam vaš gost pa ni ne smijem reći nešto drukčije, zar ne? Imate Modrića, ali ne samo njega nego i igrače na drugim pozicijama. Taj vaš vezni red je nevjerojatan.

Hrvatska je prošla nevjerojatno putovanje u zadnjih deset godina. Ono što je ostvarila je impresivno. Pa zamalo ste bili svjetski prvaci. Po mom mišljenju, čim dogurate do finala, vi ste već prvaci.

Uvijek ste imali dobre igrače, a puno njih sam sretao u svojim ili protivničkim momčadima. Jarni, Tudor, Bokšić... To su bili strašni igrači. Nažalost, Bokšić je bio samo jednu godinu u Juventusu pa nije mogao pokazati sve što zna. 

Vaš nekadašnji suigrač iz Juventusa Igor Tudor dao je otkaz u Laziju. Dosta je temperamentan trener, je li vas iznenadilo što je tako naglo otišao?

Malo me iznenadilo, moram priznati. Dok mi je bio suigrač, nisam mislio da će postati trener. Ne zato što nisam vjerovao da to može biti nego mi nije bio taj tip. No pokazao se dobrim trenerom.

Dobro vodi svoje momčadi, dobro se nosi s pritiskom, momčadi su mu dobro igrale, a to govori da zna što radi. Drago mi je zbog njega da je uspio u tom poslu jer je dobar lik. Uživao sam s njim u Juventusu, bio je nevjerojatno fizički jak igrač i strašan igrač.

Jednom ste rekli da ste kao dijete voljeli košarku i išli na utakmice Benettona u Trevisu. Sjećate li se Tonija Kukoča?

Pa kako bih zaboravio Kukoča, tko njega može zaboraviti? Ne samo u Trevisu nego i u svijetu. Čovjek je osvajao NBA naslove, a dok je igrao kod nas, bio je nevjerojatan. Divan igrač. Bio mi ga je užitak gledati, a prije par godina sam ga čak i upoznao. Igrali smo golf zajedno i pobijedili smo! Bilo mi je to čudno što sam bio s njim u istoj ekipi nakon toga što sam ga gledao kao klinac. 

Kako objašnjavate fenomen hrvatskog sporta s obzirom na broj stanovnika?

Vi imate toliko talenta na sve strane da je to nevjerojatno, teško je nekoga izdvojiti, a redovito se dobri na velikim natjecanjima. Koliko ima vas Hrvata, četiri, pet milijuna? Fascinantno je kakve Hrvatska rezultate ima s tako malo ljudi. Nas Talijana ima 60 milijuna pa smo dvaput zaredom propustili Svjetsko prvenstvo, zamislite to. 

Talijanski nogomet je prošao puno uspona i padova u zadnje vrijeme. Eto, ne igramo dvaput na Svjetskom prvenstvu pa osvojimo Euro. Jako me veseli što je naša U-17 reprezentacija ovog tjedna osvojila Euro i to mi daje nadu da je talijanski nogomet na dobrom putu.

Biste li voljeli danas imati Joška Gvardiola u svojoj momčadi?

Joška, Luku i još par vaših igrača. S njima bih mogao igrati sad, odmah! Ma Joško je impresivan, stvarno nevjerojatan igrač. Užitak ga je gledati.

Jeste li promijenili mišljenje i odlučili ipak postati trener?

Za tri tjedna ću položiti UEFA-inu Pro licencu. Moguće je da ću postati trener, ali to mi trenutačno nije prioritet. Razmatram opcije, gledam što je trenutačno najbolje za mene i vidjet ću što budućnost nosi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.