Deset slika koje su obilježile Igre u Vancouveru

SPEKTAKULARNOM finalnom utakmicom hokejaškog turnira između Kanade i SAD-a završene su Zimske olimpijske igre u Vancouveru. Sljedeće su na rasporedu za četiri godine u ruskom Sočiju do kada će se ljubitelji zimskih sportova prisjećati događaja i osoba koje su obilježile Igre u Vancouveru.

Tragična Kumaritašvilijeva pogibija zasjenila službeno otvaranje

U moru dobrih poteza i zlatnim slovima ispisanih olimpijskih priča, Vancouver ćemo, nažalost, pamtiti u prvom redu po velikoj tragediji koja se dogodila i prije službenog otvaranja Igara. Gruzijski sanjkaš Nodar Kumaritašvili pri brzini od 144 km/h zabio se u zaštitnu ogradu te je u besvjesnom stanju prevezen u bolnicu. Brza liječnička pomoć, umjetno disanje i masaža srca pruženi su mu još na licu mjesta, ali nesretnom Kumaritašviliju nije bilo spasa. Polemike oko toga tko je kriv još su uvijek aktualne - nakon istrage koju su proveli Britanska Kolumbija i Međunarodna sanjkaška federacija izdali su priopćenje u kojem stoji kako je "do nesreće došlo zbog Kumaritašvilijeve pogreške jer je prekasno izašao iz zavoja broj 15", što Gruzijski olimpijski odbor ne želi prihvatiti tvrdeći da "sigurnosni uvjeti nisu bili prikladni olimpijskom natjecanju". Kumaritašvili je, srećom, ostao jedina žrtva staze smrti na kojoj se, između ostalih, preokrenula i hrvatska bob posada.

Uspavani Kanađani se probudili kad je najviše trebalo

Sva nadanja domaćina kako se žele okititi zlatom u Vancouveru i na taj način potvrditi da je hokej "kanadski nacionalni sport", stala su u jednu utakmicu - onu u međudoigravanju protiv Njemačke. Nakon što su u natjecanju po skupinama pregazili Norvežane i teškom mukom nadvisili Švicarce, u posljednjoj su utakmici poraženi od SAD-a i morali su s Nijemcima razigravati za mjesto u četvrtfinalu. Od te utakmice krenuo je kanadski uragan - Njemačku su pobijedili 8:2, a u finalu prije finala, protiv Rusa predvođenih Ovečkinom i Malkinom u jednoj od najgledanijih utakmica svih vremena, sa 7:3 osigurali su polufinalni okršaj sa Slovacima. S minimalnih 3:2 Kanada se plasirala u finale gdje su ih čekali Amerikanci. Priliku za osvetu nisu domaćini propustili - nakon što je SAD pogotkom Parisea 25 sekundi prije kraja izborio produžetak, fantastični Sidney Crosby zlatnim je golom donio osmo olimpijsko zlato kanadskim hokejašima.

Austrijsko muško skijanje dotaknulo dno

Poredak u disciplinama alpskog skijanja na Olimpijskim igrama rijetko kada bude nalik onome u Svjetskom kupu, a tako je bilo i u Vancouveru. Po prvi put nakon Garmisch-Partenkirchena 1936. austrijski skijaši ostali su bez ijedne medalje! Posljednju su šansu propustili u subotnjem slalomu, ali branitelj naslova Benjamin Raich je ostao korak do, na četvrtom mjestu. Baš kao i Mario Scheiber u spustu i Marcel Hirscher u veleslalomu. Uzalud najjačoj skijaškoj naciji, silnim ulaganjima i skijalištima - već je najavljeno kako će u Austrijskom skijaškom savezu letjeti glave.

U potpuno drukčijem raspoloženju Vancouver su napustili Bode Miller i Maria Riesch. Nestašni Amerikanac, koji se godinama nije mogao sastati s dobrim rezultatom, pokazao je na stazama i Whistleru da je konačno sazrio. U Vancouveru je osvojio medalje sva tri sjaja - najbolji je bio u kombinaciji ispred našeg Ivice Kostelića, a u prve dvije discipline, super G-ju i spustu, osvojio je srebro odnosno broncu. Miller, nepredvidiv kakav već jest, izletio je iz veleslaloma i slaloma u kojima je bio favorit nakon odličnih nastupa u brzim disciplinama i superkombinaciji. Mariji Riesch Vancouver će također ostati u lijepom sjećanju. Simpatična Njemica u domovinu se vratila kao olimpijska pobjednica u slalomu i superkombinaciji, a i u ostale tri discipline u kojima je nastupila plasirala se među prvih deset, što je fantastičan uspjeh.

Uspjeh Simona Ammanna u Salt Lake Cityju 2002., kada je osvojio zlato u skijaškim skokovima na maloj i velikoj skakaonici, predstavljao je prvorazredno iznenađenje. Osam godina kasnije, Švicarčeva repriza Salt Lake Cityja u Vancouveru stigla je kao jasna potvrda sjajnih nastupa na velikim natjecanjima (Amman u svojoj kolekciji ima i tri medalje sa svjetskih prvenstava).

Petra Majdič - Ponos Slovenije

Veliku je priču na Zimskim olimpijskim igrama ispričala slovenska skijašica-trkačica Petra Majdič. S velikim je bolovima došla do bronce u sprintu, nakon čega je u cilju pala u nesvijest. Majdič  je tijekom zagrijavanja za nastup u jednom zavoju izletjela sa staze i pala u duboki jarak na kamenje. Iako se odmah vidjelo da trpi ogromne bolove, prvi pregledi nisu pokazali da je išta slomljeno, ali to nije bilo točno. Nakon što je završila svoj čudesni nastup, novi je pregled potvrdio da ima četiri slomljena rebra.

U krugu ljudi koji su obilježili jučer završene Olimpijske igre, nalaze se i norveški skijaši-trkači Marit Bjoergen i Petter Northug te kineska brza klizačica Meng Wang. U svih pet disciplina u koliko je nastupila Bjoergen je osvojila medalju - zlatom se okitila u štafetnoj te na utrkama sprinta i 15 kilometara dohvatno, srebro je stiglo u utrci 30 kilometara zajednički start, a bronca na deset kilometara slobodnim stilom. Njen sunarodnjak Norhug olimpijski je pobjednik postao u kraljevskoj disciplini skijaškog trčanja, na 50 kilometara i u momčadskom sprintu, Šveđani su mu odnijeli treću zlatnu medalju pobjedom na štafetnoj utrci, a iza ruskog dvojca Kriukov - Panžinskij osvojio je broncu na pojedinačnoj sprinterskoj utrci. Meng Wang očitala je lekciju konkurenciji u brzom klizanju na 500 i 1000 metara pojedinačno te na štafetnoj utrci na tri tisuće metara. Poker zlatnih medalja fenomenalne Kineskinje izostao je zbog diskvalifikacije na utrci na 1500 metara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.