LIGE PETICE

Di Stefano, Cristiano Ronaldo i Puškaš. To je povijesno društvo Luke Modrića

Foto: EPA

DRES REAL MADRIDA nosili su neki od najvećih nogometaša na svijetu u svoje vrijeme i izabrati 10 najboljih svakako nije lagan zadatak. Međutim, upravo to je učinila stranica 90min.com. Kraljevski klub je čak 13 puta osvojio europsku krunu, jedan je od najtrofejnijih klubova na planetu i čak ga je FIFA proglasila klubom stoljeća.

Možete onda samo zamisliti koliko je nogometnih veličina prošlo kroz ovaj klub. Prije nego što prijeđemo na listu 10 najboljih, spomenut ćemo samo neke koji nisu uspjeli ući u top 10: Iker Casillas, Zinedine Zidane, Roberto Carlos, Luís Figo, Emilio Butragueño, Ronaldo Názario, Kaká, Guti, David Beckham, Xabi Alonso, Fabio Cannavaro, Gareth Bale, Karim Benzema, Marcelo, Peđa Mijatović, Manuel Sanchís, Ivan Zamorano, Paco Buyo, Fernando Redondo, Pirri...

Fernando Hierro

Legendarni stoper koji je više od 10 godina gospodario zadnjom linijom Kraljevskog kluba i koji je odigrao preko 600 utakmica za klub. Najblistaviji trenutak vjerojatno se dogodio 1998. godine kada je u finalu Lige prvaka u potpunosti zaustavio Alessandra Del Piera, zvijezdu Juventusa kojeg je Real na kraju savladao minimalnim rezultatom.

Impresivan podatak je i da je postigao 147 golova kao igrač obrane!

Francisco Gento

Gento, poznat i po simpatičnom nadimku Paco, bio je uzastopni osvajač trofeja, legendarna "jedanaestica" koja je postala jedan od najtrofejnijih igrača ovog kluba. Bio je sudionik osam europskih finala tijekom tri desetljeća i bio je na pobjedničkoj strani šest puta. Još uvijek je jedini igrač koji je ikada osvojio šest europskih titula.

Ali Pacova dostignuća tu ne završavaju. Njegova polica za trofeje morala se više puta proširivati, jer je osvojio ni manje ni više nego 12 titula u La Ligi!

Raymond Kopa​

Kopa je postao prvi Francuz koji se okitio titulom europskog prvaka kada je Real u finalu 1957. godine savladao Fiorentinu 2:0 - nedugo nakon što je dobio Zlatnu loptu. Trijumf nad Talijanima bio je prvi od tri uzastopna u finalima koja će Kopa osvojiti tijekom svog kratkog, ali uspješnog trogodišnjeg putovanja s Realom.

"Mali Napoleon", kako ga je prozvala Marca, odlično je surađivao s Ferencom Puskásom u napadu i postigao je 24 gola u 79 utakmica kao Realova "desetka".

Luka Modrić

Još jedan osvajač Zlatne lopte Luka Modrić ovo priznanje je dobio 2018. godine, iste godine kada je s Realom osvojio treći uzastopni pehar namijenjen prvaku Europe.

Sitni Hrvat je bio kreator Realove igre još od sredine 2012. godine i od tada se dokazao kao majstor svog zanata na svjetskoj razini.

Možda je iznenađujuće da ima samo jednu titulu u La Ligi, ali njegova četiri trijumfa u Ligi prvaka to nadoknađuju - zbog čega će u španjolskoj prijestolnici i ostati zapamćen kao suvremeni genij.

Sergio Ramos

Ramos je od dolaska na Bernabeu iz Seville 2005. natjerao sve stručnjake poderati svoje nogometne priručnike i poziciji središnjeg braniča dao potpuno novu definiciju.

Realov karizmatični vođa uspio je postići barem jedan gol u svakoj od svojih 15 sezona u klubu, a njegovih 90 golova za Real poklopilo se s četiri trijumfa u La Ligi i četiri trofeja namijenjenim osvajaču Lige prvaka.

Rođeni je pobjednik i netko tko uvijek igra srcem, o čemu možda najbolje svjedoči i njegov rekord nogometaša koji je dobio najviše žutih i crvenih kartona u povijesti španjolske lige.

Raul


Raul je bio nesumnjivo najbolji golgeter koji je ikada nosio bijeli dres, sve do pojave izvjesnog Cristiana Ronalda (više o njemu kasnije).

 

Ali i osim toga, Španjolac je i dalje cijenjen kao jedan od najvećih koji je ikada igrao za Los Blancose, a njegov zaštitni znak prilikom proslave golova - ljubljenje prstiju, viđen je 323 puta.

Ikona kluba, kapetan, uzor svima - za svoje golove nagrađen je sa šest titula u La Ligi i tri europska kupa. Također, Raul ima rekordan broj nastupa za klub za koji je odigrao 741 utakmicu.

Hugo Sánchez

Meksički napadač nadaleko poznat kao zabavljač, igrač sklon spektakularnosti - Hugo Sánchez, bio je nešto posebno.

Njegova afro frizura sama po sebi je privlačila poglede, ali je zahvaljujući svojim akrobatskim volejima i srčanim proslavama golova ušao u srca navijača. Jedan je od najučinkovitijih napadača koji je ikada trčao travnjakom Bernabeua i postigao je 208 golova na 282 meča u eri u kojoj je osvojio pet titula u španjolskoj ligi.

Zapanjujuće, ali neki ga smatraju podcijenjenim - što je suludo ako pogledate neke od njegovih istaknutih uloga.

Alfredo di Stefano

"Ljudi se svađaju je li bolji bio Pele ili Maradona. Di Stefano je bio najbolji, mnogo kompletniji igrač od obojice", rekao je Pele.

"Najkompletniji nogometaš od nastanka ove igre", rekao je Eusebio.

Velike pohvale! Di Stefano se zaista smatra jednim od najvećih nogometaša ikada i jedini je dobitnik Super Zlatne lopte, koja mu je dodijeljena 1989. godine. "Plava strijela" je s Realom osvojila pet uzastopnih europskih titula tijekom 50-ih, postigavši gol u svakoj sezoni. Dobitnik je i dvije Zlatne lopte.

S Cristianom Ronaldom, nalazi se na vrhu liste strijelaca u El Clasicu. Protiv Barcelone je bio strijelac 17 puta, a tijekom svojih 11 godina u Realu, osam puta je osvojio prvenstvo Španjolske.

Ferenc Puskás

"Pancho" je proglašen za najboljeg ljevonogog nogometaša koji je ikada igrao u bijelom dresu (oprosti, Gareth Bale).

Nevjerojatno je da je u Španjolsku Mađar stigao kada je imao 31 godinu, ali pokazao je da su godine samo broj, jer je u 262 utakmice postigao impozantan broj golova - 242!

Njegov izvanredan osjećaj za gol pomogao je Madriđanima doći do tri europske krune i pet titula u La ligi. Imao je toliko dobar "njuh" za postizanje golova, da mu je FIFA 2017. godine posthumno dodijelila veliko priznanje i po njemu imenovala nagradu za gol sezone.

Cristiano Ronaldo

A s kim drugim završiti ovu listu nego s Cristianom Ronaldom?

Usprkos mnogim istinskim velikanima koji su predstavljali Real Madrid, CR7 stoji iznad svih njih s osvojenih pet  Zlatnih lopti.

Čovjek jednostavno nije s ovog planeta. Postigao je više golova nego što je zabilježio nastupa za Real - zaprepašćujući 451 gol u 438 utakmica.

Srušio je sve golgeterske rekorde i iako će rasprava "Ronaldo ili Messi" biti zauvijek prisutna, nema sumnje da je on najbolji nogometaš u povijesti Reala koji je igrao za ovaj klub.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.