Video: Dijete rata Goran Suton svojim izvedbama tješi recesijom napaćene stanovnike Motor Cityja

"SUTON zna da Detroit proživljava teške dane i kako je Michiganov pobjednički niz, zaustavljen u finalu NCAA od North Caroline, stanovnicima grada teško pogođenog recesijom donio dobrodošlo olakšanje i skretanje pažnje od strmoglavog pada", piše u novom velikom tekstu o junaku države Michigan, objavljenom u Buffalo Newsu. Svoju je priču Suton ispričao i u ekskluzivnoj reportaži CNN-a.

Što je recesija nekome tko je preživio granatiranja i palež?

"Ali Suton vam može ponešto reći o teškim vremenima, jer iako se izgubljeni poslovi i financijske neprilike dovoljno stvarni problemi, ne čine se toliko stravični mladiću koji je svjedočio ubijanju, granatiranju kuća i raspadu njegove domovine" piše Buffalo News i one koji još ne znaju (ako uopće ima takvih na američkom Midwestu, gdje je Suton heroj a novine pune njegovih životnih priča) podsjeća kako je Suton iz okolice Sarajeva, "razorenog građanskim ratom ranih 90-ih u kojem je 250 tisuća ljudi poginulo a oko dva milijuna prognano"

"Ono što se tamo dogodilo je katastrofa. Tragedija. Jedino što možeš je pokušati krenuti dalje" prisjeća se Suton dana kada je kao šestogodišnjak zadnjim letom vojnim avionom iz Sarajeva otišao u Beograd. "Njegovi roditelji su se bojali da će biti ubijeni jer mu je majka Živana Hrvatica katolkinja a otac Miroslav Srbin pravoslavac"

"Devet godina poslije rata Sutonovi su se vratili u Bosnu, kući koja je bila spaljena do temelja u blizini koje je minirano zaraslo polje pa su odlučili da bi sigurnije bilo otići negdje drugo, tako da su sreću potražili u Lansingu u Michiganu gdje su mu živjeli ujak i teta."

Trener zaslužan za transformaciju Velikog Europljanina

Goran nije znao da se Michigan State nalazi u Lansingu, ali je saznao za tradicijiu "Spartanaca", godine koje je tu proveo Magic Johnson i dvije NCAA titule i na kraju je "visok i vješt kao tipični veliki Europljanin" završio igrajući za State kod Toma Izzoa.

"Bile su to teške godine: bio je fizički slab kada je stigao na college i tek je sporadično igrao kao brucoš, a Izzo mu je u otvorenom razgovoru rekao kako se treba više posvetiti košarci i ojačati kako bi ispunio potencijal."

Suton je shvatio poruku i postao svestran igrač, prvi skakač i NBA potencijal: "Naučio sam voljeti košarku koja mi je sada život jer sam od tada krenuo napornije trenirati. Posvetio sam se maksimalno tome, promijenio konstituciju."

"U teškim vremenima za Ameriku, Suton živi američki san"

Buffalo News podsjeća kako je Suton "u ponedjeljak navečer odigrao posljednju utakmicu na koledžu i ostvario double-double sa 17 koševa i 11 skokova. Iako su teška vremena, on živi svoj američki san."

"Upravo to me tjera da još više cijenim sve što sam postigao, ne samo u košarci nego i u životu. Tjera me da se zapitam: Gdje bi bio da nije bilo rata? Što bi sada radio? Sigurno je da bi igrao košarku ali nisam siguran da bi to bilo na ovako visokoj razini.

Buffalo News podsjeća kako je Suton najbolju košarku u karijeri igrao posljednjih mjesec dana: 39 koševa i 19 asistencija prošli vikend, a u regionalnom finalu protiv Louisvillea je dodao 17 uz tri trice, čime je dokazao već poznato, kako je all-round igrač i vođa momčadi.

A.K.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.