Dinamo će opet igrati Ligu prvaka. Evo kad je ždrijeb i što ga u njemu čeka

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DINAMO je ušao u Ligu prvaka. Momčad Sergeja Jakirovića u odličnoj uzvratnoj utakmici play-offa u Bakuu pobijedila je Qarabag 2:0 (Pjaca, autogol Nunesa) te se s ukupnih 5:0 plasirala u najelitnije europsko natjecanje. Hrvatski prvak tako će drugi put u tri godine igrati protiv najjačih europskih ekipa.

Podsjetimo, Liga prvaka (i sva ostala UEFA-ina natjecanja) od ove se sezone igra po novom, proširenom formatu. Svih 36 klubova bit će u istoj ligi, a svaki klub igrat će osam utakmica, i to svih osam s različitim protivnicima. Četiri utakmice igrat će kod kuće, a četiri u gostima. Osam najboljih klubova ide u osminu finala, momčadi od 9. do 24. mjesta razigravaju za osminu finala, a ostali ispadaju iz Europe i ne idu u Europa ligu.

Dinamo će svoje protivnike doznati već četvrtak u 18 sati u ždrijebu u Monte Carlu. Dinamo će biti u trećoj jakosnoj skupini, a ždrijeb će mu automatski izvući po dva protivnika iz svake jakosne skupine. Jedina restrikcija u ždrijebu parova je da klubovi iz iste zemlje ne mogu igrati međusobno te da svatko može izvući najviše dva kluba iz iste zemlje.

Jakosne skupine Lige prvaka:

PRVA: Real Madrid, Manchester City, Bayern, PSG, Liverpool, Internazionale, Borussia Dortmund, Leipzig, Barcelona.

DRUGA: Bayer Leverkusen, Atletico Madrid, Atalanta, Juventus, Benfica, Arsenal, Club Brugge, Šahtar, Milan.

TREĆA: Feyenoord, Sporting, PSV, DINAMO, Salzburg, Lille / Slavia, Young Boys, Celtic, Crvena zvezda / Bodo/Glimt.

ČETVRTA: Slovan / Midtjylland, Monaco, Sparta, Aston Villa, Bologna, Girona, Stuttgart, Sturm, Brest.

Prvo kolo Lige prvaka igrat će se od utorka do četvrtka, a preostalih sedam kao i dosad - utorkom i srijedom. Prvo kolo igra se od 17. do 19. rujna, a zadnje kolo na rasporedu je 29. siječnja, što znači da će Dinamo prvi put u povijesti prezimjeti u Ligi prvaka. Nokaut-faza počinje 11. veljače, a finale se igra 31. svibnja na Allianz Areni.

Raspored Lige prvaka:

1. kolo: 17. - 19. rujna

2. kolo: 1. - 2. listopada

3. kolo 22. - 23. listopada

4. kolo: 5. - 6. studenog

5. kolo: 26. - 27. studenog

6. kolo: 10. - 11. prosinca

7. kolo: 21. - 22. siječnja

8. kolo: 29. siječnja

Play-off za osminu finala: 11. - 12. veljače, uzvrati, 18. - 19. veljače

Finale: 31. svibnja (Allianz Arena)

Ogromna zarada:

Ulaskom u Ligu prvaka Dinamo je zaradio 18.62 milijuna eura, ali to je tek početak. Svaki eventualno osvojeni bod donijet će mu 700.000 eura, a ovisno o konačnom plasmanu, Dinamo će zaraditi 275.000 eura pomnoženo s njegovim obrnuto proporcionalnim rezultatom.

Tako će prvoplasirani na kraju grupne faze dobiti 36 x 275.000 eura, a posljednjeplasirani 1 x 275.000 eura. Primjerice, kad bi Dinamo završio na 26. mjestu, na ovaj način dobio bi 10 x 275.000 eura, odnosno 2.75 milijuna eura.

Na sve to još idu ogromni iznosi od TV prava i marketing poola, što bi Dinamovu zaradu u Ligi prvaka podignulo na oko 35 milijuna eura. Eventualni prolazak u play-off za ulazak u osminu finala honorira se s dodatnih milijun eura, a ulazak u osminu finala s čak 11 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.