GNK dinamo

Dinamo ima momčad nakrcanu veznjacima, a sad je doveo još jednog. Tko odlazi?

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

DINAMO je danas potvrdio transfer Roberta Ljubičića iz Rapida. Austrijski 22-godišnji veznjak potpisao je ugovor na pet godina, a Dinamo je bečkom Rapidu za njega platio oko dva i pol milijuna eura. To je drugi bitan Dinamov transfer ovog ljeta, nakon što je Josip Drmić ranije došao kao slobodan igrač iz Norwich Cityja.

I dok će Drmić odmah postati standardni član Dinamove početne postave, Robert Ljubičić morat će se dobro pomučiti i nametnuti da se i on izbori za taj status. Ljubičić je u Rapid stigao prošlog ljeta iz St. Poltena te je prošle sezone bio jedan od ključnih igrača tog austrijskoga kluba za koji je odigrao 40 utakmica.

Jedanaest veznjaka u svlačionici

Igrao je uglavnom na poziciji veznog ili zadnjeg veznog igrača, baš onoj na kojoj Dinamo doslovno ne zna što će sa svim igračima. Uz nedodirljive Arijana Ademija i Josipa Mišića, tu su još Bartol Franjić, Martin Baturina, Marko Bulat, Amer Gojak, Robbie Burton te ofenzivni veznjaci Luka Ivanušec, Marko Tolić i mladi Ivan Šaranić.

Dinamo u središnjici vezne linije sad u svlačionici ima čak 11 igrača od kojih bi se nekih rado riješio. Prvi na tom popisu je Amer Gojak koji je blizu odlaska jer ima ugovor do sljedećeg ljeta. Njemu Dinamo traži kupca i pustit će ga za oko dva milijuna eura.

Bartol Franjić je prošle sezone igrao tri različite pozicije, a Damir Krznar ga je forsirao na poziciji lijevog beka. Franjić je sezonu praktički izgubio jer je krpao sve pozicije koje je mogao, Marko Bulat nije imao dovoljnu minutažu, a onda se i ozlijedio, dok bi se Dinamo radio riješio i Robbieja Burtona koji nije ispunio očekivanja.

Dinamo se rješava Gojaka

No, kad bi prodao njega i Gojaka, Dinamo bi opet ostao s ogromnim brojem veznjaka u momčadi za koje previše mjesta neće biti. Istina, bit će jako puno utakmica i Dinamo će morati gurati na tri različita fronta. Prošle sezone je odlascima Jakića i Majera imao golemih problema kad su se ozlijedili Ivanušec i Ademi pa u Maksimiru žele izbjeći sličnu situaciju.

Damir Krznar i Željko Kopić nisu previše vjerovali rezervnim igračima, nego su forsirali one najbolje do krajnjih granica, a Ante Čačić je pokazao da za njih ima više osjećaja te su mu neki od njih, poput Tolića i Baturine, u završnici prošlog prvenstva donijeli vrlo važne pobjede.

Čačić je momčad vratio u sustav 4-2-3-1 u kojemu su dva centralna vezna igrali Ademi i Mišić, a ispred njih je bio Ivanušec. Teško je vjerovati da će Dinamov trener nešto mijenjati i ove sezone, kao i da će hrvatski prvak ostati bez, recimo, Ademija.

Mišić i Ademi su nedodirljivi. Gdje će ostali igrati?

On bi se rado okušao u nekom većem klubu u najjačim ligama, ali takve ponude nema i za očekivati je da će Ademi ostati. Mišić je prošle sezone bio ključan i najkonstantniji Dinamov igrač te je i njegova pozicija zacementirana.

Postavlja se pitanje što će biti s Bulatom i Baturinom za koje će u novoj sezoni biti još manje mjesta. Čačić se ranije pokazao kao trener koji ima odličan osjećaj za mlade igrače i zna kako ih "hendlati" da budu zadovoljni. Ako Dinamov trener uspije održati balans u svlačionici s ovolikim brojem igrača, dolazak Roberta Ljubičića mogao bi biti ogroman pogodak.

No, Čačić bi mogao imati dosta problema pojavi li se nezadovoljstvo među onima koji neće imati minutažu koju očekuju...