dinamo

Dinamo ima predobru i preskupu momčad da bi ovako loše igrao. Čačiću prijeti otkaz

Foto: Profimedia

DINAMO je u utorak u Skoplju u uzvratnoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka pobijedio Shkupi 1:0 golom Arijana Ademija i tako ostvario minimum minimuma koji se od momčadi ove sezone očekivao. Pobjeda protiv Shkupija osigurala je Dinamu najmanje nastup u skupini Konferencijske lige, što klubu donosi barem tri milijuna eura zarade, ali o skupini KL-a nitko u Maksimiru trenutačno ne razmišlja.

Klub je ove sezone u momčad uložio jako puno, zadržao je, barem zasad, glavne zvijezde i cilj je jasan - ulazak u skupine Lige prvaka. To znači 20-ak UEFA-inih milijuna eura i najsjajniji izlog za najveće Dinamove zvijezde, a uzmu li se neki parametri u obzir, neostvarivanje tog cilja bilo bi priličan neuspjeh.

Momčad od 100 milijuna eura i ogroman budžet

Dinamo ima momčad vrijednu 100 milijuna eura, a raspolaže budžetom od 65 milijuna eura, što je cifra s kojom se u regiji može mjeriti eventualno Crvena zvezda. U zadnjih pola godine u momčad je uloženo gotovo deset milijuna eura.

Za četiri milijuna stigao je Boško Šutalo, za 2.5 Robert Ljubičić, u siječnju je za 2.7 milijuna eura kupljen Petar Bočkaj, a Josip Drmić je ovog ljeta stigao kao slobodan igrač i dobio jako dobar ugovor. Prema svim analizama, Dinamo dugo nije imao ovako jaku i dobro popunjenu momčad, kojoj je letvica ove sezone postavljena dosta visoko.

Dinamo, odnosno ona struja koja je u njemu prevagnula, odlučila je u novoj sezoni na klupi ostaviti Antu Čačića. Opcije su bile Sergej Jakirović i Goran Tomić, ali je uprava odlučila zadržati čovjeka koji je u kritičnom trenutku prošle sezone u momčad unio mir i na kraju rutinski obranio naslov prvaka.

Posebno je imponirala mirnoća kojom je iskusni 68-godišnji Čačić preuzeo momčad, smirio je, prekinuo Krznarova i Kopićeva lutanja s formacijom i selekcijom igrača te usmjerio Dinamo prema tituli. Momčad je tada na njega jako dobro reagirala, igrači su ga prihvatili i uprava je odlučila ostaviti ga na klupi. S te strane, to je bila logična odluka jer se računalo da će Čačić nastaviti ondje gdje je stao.

Rezultati dobri, ali igre nema

Pogledaju li se samo rezultati, Dinamo je dobro otvorio sezonu. Dobio je Hajduk u Superkupu, što je svakom treneru plus, dobio je prve dvije utakmice u prvenstvu i prošao u 3. pretkolo Lige prvaka. No osim utakmice protiv Slavena (5:1) u kojoj je briljirao, Dinamo je u svim ostalima izgledao neuvjerljivo i dobio ih je "na mišiće".

Ok, treba i tako dobivati utakmice, ali ova momčad je jednostavno preskupa i predobra da bi se protiv Lokomotive spašavala u sudačkoj nadoknadi i da bi sa Shkupijem, uz dužno poštovanje makedonskom prvaku, igrala 2:2 na Maksimiru i tresla se u zadnjem napadu u Skoplju da ne ode u produžetak.

U trenutku kad je zadnja duga lopta išla u šesnaesterac Dinama, Ante Čačić je sucu pokazivao na sat. Nakon utakmice sa Shkupijem velika većina Dinamovih navijača je u komentarima na klupskoj Facebook stranici tražila njegov odlazak.

Nitko ne govori da bi Dinamo trebao pobjeđivati sve navedene protivnike s pet razlike, ali apsolutno je neupitno da je u svim tim utakmicama morao bolje izgledati. U Dinamu je već postalo pravilo da se u srpnju i kolovozu igra lošije te da se hvata forma za finiš kvalifikacija za Ligu prvaka.

To se u zadnja dva pokušaja pokazalo pogrešnim, odnosno nije ničim rezultiralo. Dinamo je 2020. ispao od Ferencvarosa na zadnjoj stepenici (1:2), a lani u dvije utakmice play-offa Sheriffu nije zabio nijedan gol te je doživio debakl od 0:3 u prvoj utakmici.

Bjelica je suvereno išao kroz pretkola

Nenad Bjelica je kvalifikacije za Ligu prvaka igrao na nešto drukčiji način. U prvoj sezoni je pregazio protivnike u prva dva pretkola pa onda tijesno ispao od vrlo ozbiljnih Young Boysa, a godinu dana kasnije je u šest utakmica pretkola upisao četiri pobjede i dva remija te ušao u Ligu prvaka.

Krznaru se hvatanje forme u srpnju i kolovozu obilo o glavu protiv Sheriffa, a istu stvar sad radi Čačić, čija momčad je nakon odlično odrađenih priprema pala u formi. Čačić trenutačno ima rezultat, ali samo rezultat. Ne može se reći da Dinamo hvata nekakvu formu jer neke jasne ideje igre tu nema, a enigma je i što Čačić radi od igrača koji su dovedeni da budu nositelji igre.

Josip Drmić, koji je u par nastupa pokazao da je veliko pojačanje, nije dobio ni minute u Skoplju i dojam je da Čačić i dalje ne zna što bi s njim i Petkovićem. Isti je slučaj s Robertom Ljubičićem koji je trebao Dinamu donijeti dodatnu dimenziju u veznoj liniji i ubrzati igru. On silom prilika mora igrati lijevog beka jer je Petar Bočkaj potpuno van forme, a Štefulju Čačić očito ne vjeruje.

Tako je od potencijalno vrhunskog i dinamičnog veznog igrača napravio igrača koji krpa poziciju na kojoj se ipak ne snalazi toliko dobro, što se vidjelo u Skoplju protiv skromnih Shkupijevih krila. Vrlo lako bi se moglo dogoditi da Ljubičić, koji je odlično ušao u sezonu, padne u formi zbog Čačićevih lutanja s lijevim bekom, a sve to se u Maksimiru pozorno prati.

Ludogorec se mora proći

Dvoboj s Ludogorecom Dinamu nosi barem skupinu Europa lige, u kojoj je zarada puno veća nego u KL-u. Prva utakmica igra se već u utorak u Bugarskoj, a prije toga će Dinamo u petak ugostiti Istru. Utakmica s Puljanima i ona u Bugarskoj bit će ključne za Čačićevu budućnost na Dinamovoj klupi.

Nitko to u klubu neće javno reći, ali prolazak protiv Ludogoreca se podrazumijeva. No više od samog rezultata, protiv Istre i Bugara tražit će se igra, odnosno dojam. Dinamo je to. Navijači više nisu zadovoljni samo pobjedama nego žele da jako dobro plaćena momčad do njih stigne igrom koja ima glavu i rep.

U Dinamu se jako drži do mišljenja javnosti. Ogroman je pritisak bio i na Krznara i na Kopića te su obojica morala otići, a milosti neće biti ni za Čačića. On u rukama ima momčad još jaču od one s kojom je prošle sezone osvojio naslov.

Hitno mora smisliti što će s novim igračima koji su preskupo plaćeni da bi lutali u momčadi, a moraju se barem vidjeti naznake neke igre ili ideje onoga što bi Dinamo trebao igrati. Ne uspije li u tome u ove tri utakmice, Dinamo će tražiti novog trenera.