Dinamo je na Rujevici pokazao konkurenciji što je čeka u nastavku prvenstva

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

DINAMO je sinoć u 17. kolu SuperSport HNL-a pregazio Rijeku na Rujevici 7:2 te na odmor odlazi u sjajnom raspoloženju. Dva gola zabio je Mislav Oršić, dva je zabio i Mahir Emreli, a u strijelce su se još upisali Mišić, Špikić i Šutalo. Debakl Rijeke ublažili su, ako se išta moglo ublažiti, Lunetta i Vrančić.

Momčad Ante Čačića bila je razigrana, motivirana i rastrčana, baš onakva kakva je bila na početku prvenstva, kad je na sličan način razbila Osijek i Hajduk na Maksimiru. Bio je to potpuno drukčiji Dinamo u odnosu na ono kako je izgledao u zadnjih nekoliko utakmica, a ključno je bilo to da je momčad imala tjedan dana odmora od zadnje utakmice, što ove polusezone nije bio čest slučaj.

Dinamo odigrao sedam utakmica više od Hajduka i devet od Osijeka i Rijeke

Utakmica s Rijekom bila je 30. za Dinamo od početka sezone. Hajduk je odigrao sedam, a Osijek i Rijeka čak devet utakmica manje. Koliko god je Dinamo navikao igrati u ritmu dvije utakmice tjedno, toliko se na igračima pred kraj polusezone vidjelo da su umorni i istrošeni.

Dinamo je krajem listopada imao težak ritam u kojem je u deset dana igrao na Poljudu, kod kuće s Milanom, u Osijeku i u Londonu. Za zadnju utakmicu prije pauze momčad se odmorila. Igrači su nakon Šibenika dobili dva i pol dana slobodno, onda se dobro pripremili za Rijeku i pregazili je.

Loša vijest za konkurenciju, odnosno za Hajduk, jest činjenica da će Dinamo u nastavku sezone, u koji ulazi sa šest bodova više i utakmicom manje, često izgledati kao sinoć na Rujevici. Neće biti Europe i pritiska koja ona nosi, neće biti ogromnog fizičkog i emotivnog trošenja i napornog ritma koji su ostavili traga na momčadi.

Konačno odmor za momčad

Čačić će raspustiti momčad na tri tjedna, kad će početi prvi dio priprema. Na Svjetskom prvenstvu su Moharrami, Petković, Oršić, Šutalo i Petković koji će odmor dobiti najvjerojatnije kad se vrate iz Katara. Dinamo će 21. siječnja protiv Gorice biti potpuno odmoran.

U "kontroliranim" uvjetima, kad nema otežavajućih faktora, ovaj Dinamo je prejak za ostatak lige. Jedino što ga može malo usporiti na proljeće su eventualni odlasci nekih od glavnih igrača nakon Svjetskog prvenstva. 

Nije nemoguće da netko od europskih klubova iz izloga u Kataru odabere nekog Dinamovog igrača, a najveći kandidati za to su Dominik Livaković, Bruno Petković i Josip Šutalo. Livaković u siječnju puni 28 godina i sljedeća dva prijelazna roka su mu zadnja prilika za inozemni transfer.

Mogući odlasci glavnih igrača

Isto vrijedi i za Brunu Petkovića koji ove sezone, kao i Livaković, igra sjajno. Za njega je bilo interesa u zadnjih godinu dana, spominjao se Bliski istok i Rusija prije agresije na Ukrajinu, ali je Petković ostao u Maksimiru. Moguće je da mu je utakmica protiv Rijeke bila zadnja u Dinamovom dresu.

Josip Šutalo najzanimljiviji je igrač iz HNL-a. Priča se da je njegov transfer u Leipzig sljedećeg ljeta načelno dogovoren. Nijemci ga vide kao zamjenu za Gvardiola kojeg će teško zadržati, a odigra li dobar turnir u Kataru, za njega će interes biti još veći.

Vrijeme je za Drmića

Ostane li bez ova tri igrača, Dinamo će biti oslabljen, ali i dalje ima dovoljno kvalitete da šest ili devet bodova prednosti rutinski do kraja održi ili ih čak i poveća. Eventualni transfer Petkovića otvorio bi prostor Josipu Drmiću koji nije opravdao očekivanja u Maksimiru, ali nije dobio ni pravu priliku.

Drmić je zbog Dinama odbio dosta drugih ponuda, ali ni u snu nije računao da će sjediti na klupi i imati epizodne uloge. Golom i asistencijom uveo je Dinamo u Ligu prvaka i onda u njoj odigrao ukupno 89 minuta, zbog čega se nakon utakmice u Salzburgu indirektno javno pobunio.

Dinamo je nekoliko utakmica ove sezone igrao s njim i Petkovićem u početnoj postavi, što se pokazalo solidnim. Funkcioniralo je i jučer protiv Rijeke koja nije znala odakle dolazi veća opasnost i za očekivati je da će Drmić na proljeće imati puno veću minutažu.