Dinamo je povukao mnogo suludih poteza, ali jedan je daleko najgori. Totalno ludilo

ŠIBENIK je prvi finalist SuperSport Hrvatskog kupa. Na Šubićevcu je u srijedu preokretom nanio šokantan poraz Dinamu 2:1. Iako je Josip Drmić zabio već u prvoj minuti, domaća je momčad prvo poravnala preko Ikera Poze, a zatim je Duje Čop, Dinamov igrač na posudbi u Šibeniku, u 93. minuti pogodio za konačnih 2:1 i finale Kupa. Nakon susreta Dinamov trener Ante Čačić je smijenjen, a klub se još nije oglasio oko njegova nasljednika. Debakl Dinama u Šibeniku je za Index komentirao Igor Pamić. 

Dinamovo ispadanje u Šibeniku me nije nimalo iznenadilo. Pa pogledajte kako Dinamo izgleda u zadnjih nekoliko utakmica, neprepoznatljivo. Kad se dogodi jedan takav negativan niz, onda je ovo sasvim realan slijed događaja.

Dinamo i dalje u prvenstvu ima lijepu prednost i tu su neke loše utakmice mogle biti kamuflirane bodovnom prednošću, ali u polufinalu Kupa, gdje se igra na samo jednu utakmicu, čitava situacija oko Dinama sad je ogoljena. Dinamo tu nije imao pravo na grešku, a napravio ih je tisuću i zasluženo je ispao.

Čačić je smijenjen i kako sam u toj branši, mogu reći da je trener uvijek odgovoran kad se dogodi ovakvo nešto. Posebice kad se radi o treneru Dinama. Da je Dinamo prošao, da je Šibenik izgubio, vjerojatno se ne bi dogodilo ništa niti bi treneru Šibenika bilo tko nešto zamjerio, no momčad poput Dinama si ovakvo nešto ne smije dopuštati i samim tim na treneru je još veća krivica.

Dinamo bez Petkovića, Oršića, Ademija i Ivanušeca nije isti klub, a za to je netko kriv

Svaki trener ima neku svoju viziju i filozofiju. Čačićeva vizija očito ne prolazi više u Dinamu. To je svima jasno. Čak i ako zanemarimo loše partije u nekoliko posljednjih kola, jako je loše reagirao tijekom utakmice na Šubićevcu. Dinamo bez Petkovića, Ademija, Oršića i Ivanušeca nije isti klub, čak ni protiv Šibenika, a za to je netko kriv.

Tko? Onaj tko je trebao dovesti prave igrače da njih zamijene. Moralo se računati da bi netko mogao otići i da bi se netko mogao ozlijediti. Očito nije. Toliko je doneseno krivih odluka u Dinamu da je to strašno. No nije sebe Čačić postavio na mjesto trenera i dao si ulogu sportskog direktora da odlučuje o svemu.

Također, pitanje je koliko je Čačić uopće imao utjecaja na bilo što u Dinamu. No činjenica je da ako je Antolić dao Čačiću ulogu koju ovaj nikad nije u životu radio, onda je on kriv čak i više nego Čačić. 

Prodaja Ademija usred najveće krize u zadnjih 15 godina je totalno ludilo, najgori mogući potez 

Dinamo od ljetnog prijelaznog roka nije napravio nijedan dobar potez. U redu, prodalo se Oršića i to se moglo očekivati, ali ne samo da mu klub nije doveo pravu zamjenu nego je još, i to usred najveće krize u zadnjih 15 godina, prodao najvažnijeg igrača, Ademija. Po meni je to totalno ludilo.

Gori potez se nije mogao napraviti. To se nije smjelo napraviti jer Dinamo bez Ademija nije Dinamo. Svaka čast malom Perkoviću, možda bude odličan igrač, ali zasad nije kvaliteta za Dinamo, a oni su ga platili dva milijuna eura i praktički do utakmice sa Šibenikom nije igrao. 

Ne mogu shvatiti da je Čačić u svojim godinama pristao biti trener te raditi posao koji nikad u životu nije radio

Ante Čačić je moj prijatelj i jako ga cijenim, smatram da je dobar trener i da je napravio jako dobre stvari u Dinamu. Lani je uzeo prvenstvo i Superkup te je odveo klub u Ligu prvaka. Međutim, strogo nogometno, ne mogu shvatiti kome je palo na pamet dati Anti Čačiću, u njegovim godinama, uz trenersku poziciju i ulogu sportskog direktora.

Ponavljam, tu je Čačić najmanje kriv. Kriv je jer je prihvatio raditi posao koji ne zna raditi i koji nije nikad radio, ali netko je tog Čačića stavio na to mjesto i pri tome mu još produljio ugovor do 2024. Totalno bizarne odluke i zato se ne treba čuditi što se dogodilo ovo što se dogodilo. 

Naravno, jasno je da se sve ovo što se događalo i što se još uvijek događa u Dinamu, a pričam o onoj Skupštini i čitavom cirkusu, odrazilo na igru ekipe. Pa nisu igrači glupi, vide što se događa. Da bi neka momčad bila prava, zidovi svlačionice moraju se smijati, a ne plakati.

Zašto klinci nisu stasali uz Oršića i Ademija? To je pitanje za Čačića

Nažalost po Dinamo, kod njih zidovi plaču. Nema kemije, nema harmonije, u igrače su se uvukli panika, strah i nesigurnost. Klub je ostao bez lidera na terenu, Ademija, a nema ni lidera u svlačionici i sad je sav teret pao na leđa klinaca koji su trebali stasati uz Oršića i Ademija, ali nisu.

Zašto nisu, to je pitanje za Čačića. Jasno mi je da u Ligi prvaka više vjeruješ iskusnim igračima, ali ne mogu shvatiti da se tijekom cijelog prvenstva, a Dinamo je od početka imao lijepu bodovnu prednost, nije moglo više vjerovati klincima i dati im šansu da igraju. Istina, Dinamo je cijelu sezonu patio i mučio se te zato vjerojatno Čačić nije vjerovao mladima, ali to ga ne abolira.

Što sad? Ništa, Dinamo po svaku cijenu mora zadržati mir. Prevelik je ulog i nekako se treba zaustaviti broj koji tone. Ne treba to biti neki ekstra potez, ali klub mora pronaći lidera koji će znati spasiti što se spasiti da i izvući ga iz ove rupe u koju je upao. Jer od ovog teško da može biti lošije.