Dinamo je zaradio najviše od svih klubova u Konferencijskoj ligi

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

DINAMO je u 1. kolu skupine Konferencijske lige pobijedio Astanu 5:1. Hrvatskom prvaku bio je to prvi nastup ikad u trećem po jačini europskom natjecanju i odmah je uvjerljivo pobijedio. Dinamo je za trijumf nad Astanom zaradio pola milijuna eura, što je iznos kojim UEFA nagrađuje pobjedu. Za remi se daje 166 tisuća eura. 

Dinamo je s tih 500 tisuća eura došao do ukupne zarade ove sezone u Europi od 4.993.217 eura, dakle gotovo 5 milijuna eura. Time je postao klub s najvećom zaradom od svih sudionika Konferencijske lige ove sezone. Za 22 tisuće eura je ispred Eintrachta i 34 tisuće eura ispred Ludogoreca.

Dinamo je u Ligi prvaka doživio debakl, ali je i u njoj zaradio

Evo kako je Dinamo došao na prvo mjesto po zaradi od svih sudionika Konferencijske lige. Od Lige prvaka zaradio je 200 tisuća eura, i to po 100 za igranje u drugom i trećem pretkolu. Zbog ispadanja od AEK-a spušten je u Europa ligu, i to u play-off. Ondje je također ispao, i to od Sparte, ali je i tako zaradio 100 tisuća eura. Konačno, ovo ispadanje donijelo je Dinamu spuštanje iz najjačeg u najslabije europsko natjecanje.

U njemu je Dinamo u malo vremena odlično zaradio. 2.94 milijuna eura za plasman u grupnu fazu, zatim 1.246 milijuna eura na temelju koeficijenta u zadnjih deset godina. Dobio je i 7.217 eura po osnovi "neraspodijeljenih iznosa". Ukupno je od Konferencijske lige zaradio 4.693.217 eura, a kada se tome pribroji onih 200, odnosno 100 tisuća, sve zajedno je spomenutih 4.993.217 eura. 

Dinamo je zaradio osam puta više od Hajduka ili duplo više od sva tri ostala hrvatska kluba zajedno

Zanimljiva je usporedba Dinama s ostalim hrvatskim klubovima koji su ove sezone, točnije samo ovog ljeta igrali u Europi. Dinamo je, dakle, osvojio 5 milijuna eura. Pogledom na tablicu s preostala tri hrvatska kluba jasno je da su Rijeka, Osijek i Hajduk zajedno osvojili duplo manje nego sam Dinamo, odnosno 2.45 milijuna eura.

Uspoređujući dva najveća hrvatska kluba po ovosezonskoj zaradi u Europi, vidimo da je Dinamo zaradio gotovo osam puta više od Hajduka. Uz napomenu da je Hajduk davno ispao, a da je Dinamu zajamčeno još najmanje pet europskih utakmica.

Prvaku Hrvatske smiješi se još milijuna

Dinamo je, osim toga, favorit za osvajanje skupine u kojoj su još Plzen i Ballkani, a ako osvoji prvo mjesto, dobit će još 1.25 milijuna eura. Prvo mjesto bi mu donijelo i preskakanje prve runde nokaut-faze i ulazak u osminu finala. Prolazak u četvrtfinale nagrađuje se s dodatnih milijun eura, ulazak u polufinale s dva, u finale s tri, a osvajanje nosi dodatna dva milijuna eura.